10 tipov, rád a upozornení, na čo myslieť pri dovolenkovom prenájme auta

2015-08-14 17:00:00 |   |    | 

Fakultatívne výlety nie sú lacnou záležitosťou. No ak chcete vidieť aj väčšiu časť krajiny, ktorú navštívite, snažíte sa nájsť aj lacnejšie alternatívy. Pokiaľ ste na dovolenke viacerí, istotne sa vám oplatí aj prenajatie auta. Náklady sú podstatne nižšie a navyše si môžete urobiť výlet presne podľa vašich predstáv bez toho, aby ste sa prispôsobovali iným dovolenkárom. Pri jeho prenájme by ste však mali myslieť aj na týchto desať rád.



 

1. Čím skôr, tým lepšie

 

I v tomto prípade platí, že kto prv príde, ten prv berie. Čiže keď už máte jasno o vašich dovolenkových plánoch, vyberajte si vhodné auto. V opačnom prípade sa môže stať, že vám v ponuke zostanú už len drahé vozidlá a čo je horšie, nemôžete si vybrať ani typ a značku, ktorá vám najviac vyhovuje. Pre šoférov je to niekedy podstatný fakt, takže určite netreba zaváhať. Už i na prenájmy vozidiel existujú rôzne spoločné vyhľadávacie portály, kde si môžete potom vybrať najvýhodnejšiu ponuku.

 

2. Vyzdvihnutie na letisku nemusí byť výhodou

 

Pokiaľ budete bývať vo väčšom meste a nie ste tak skúsený šofér, istotne sa budete chcieť vyhnúť všetkým zložitým uliciam a odbočkám tým, že si objednáte auto priamo na letisko. Dávajte si však pozor, nie je to totiž vždy pravda. Požičovne tam nemajú svoje parkoviská, a preto vás zoberú do svojej centrály, kde si ho budete musieť vyzdvihnúť. Čiže sa nevyhnete tomu, aby ste prekľučkovali jednotlivými ulicami a navyše budete zbytočne platiť príplatok, ktorý sa zvykne vyberať za vyzdvihnutie v tejto lokalite. Často je v ňom totiž započítaná práve vaša preprava do požičovne.

 

3. Myslite na zálohu

 

Majte na pamäti, že každá požičovňa si na vašej karte zamrazí istú zálohu. To znamená, že ak by ste auto vrátili poškodené alebo ho ukradli, automaticky vám siahnu na tieto peniaze. Chránia sa tak pred nedôveryhodnými klientmi. Ak nemáte takúto sumu na účte, mali by ste ju do odovzdania auta poskytnúť v hotovosti. V tomto prípade nezabudnite na riadne spísanie zmluvy. Keď auto vrátite v poriadku, do týždňa spoločnosť zruší svoj príkaz a peniaze už nebudú zamrazené na účte. Ak máte presnú sumu peňazí na dovolenku, môže vás to nepríjemne prekvapiť a pokaziť to vaše plány. Táto suma sa v závislosti od typu auta môže pohybovať až do výšky 1000 alebo viac eur.

 

4. Skontrolujte všetky chybičky

 

Auto nikdy nepreberajte narýchlo. Musíte si ho dobre prezrieť a všimnúť si každý škrabanček alebo jeho poškodenie. Toto všetko potom žiadajte zapísať do preberacej zápisnice a pre vašu istotu si tieto škody môžete prípadne aj odfotiť. Ak si ich nevšimnete, môže sa veľmi ľahko stať, že budú pripísané na váš účet a potom sa už nebudete môcť s nikým hádať.

 

5. Za druhého vodiča sa pripláca

 

Keď si prenajmete auto, to musí riadiť ten človek, na ktorého je písaná zmluva. Čiže mala by to byť v podstate aj osoba, ktorá si ho rezervuje na svoju kartu. Ak by auto riadil aj iný človek, resp. by šoféroval iný človek ako ten, ktorý spísal zmluvu, musí sa za to priplatiť ako za druhého vodiča. Pokiaľ sa chcete za volantom prestriedať viacerí, musíte platiť za každého zvlášť.

 

6. Pozor na čas vrátenia

 

Pri objednávke auta nemyslite len na to, aby bol výhodný čas jeho vyzdvihnutia. Kalkulujte aj s časom vrátenia, pretože ten môžete veľmi ľahko prekročiť. Požičovne sa v tomto prípade správajú nekompromisne a netolerujú žiadne meškanie. Za každý začatých 24 hodín budete musieť doplatiť stanovenú sumu na denný prenájom. Taktiež myslite na to, že nie vždy je možné vrátiť auto aj v inom meste. Treba si vždy zistiť, či sa tam naisto nachádza aj pobočka vašej požičovne a predovšetkým je nutné nahlásiť tento fakt už pri objednávke auta.

 

7. Dotankujte radšej sami

 

Ďalšou vecou, ktorú si musíte pozrieť pri preberaní auta, je stav nádrže. Tú vám má dať požičovňa naplnenú. Pokiaľ to tak nie je, žiadajte nápravu alebo presné zaznamenanie v preberajúcom protokole. Auto môžete vrátiť do požičovne aj nedotankované, no v tom prípade budete platiť nimi stanovený poplatok za každý liter benzínu. Preto je výhodnejšie vystriehnuť nejakú benzínku v jej blízkosti a doplniť palivo tesne pred odovzdaním.

 

8. Auto dobre upracte

 

V zmluve máte vždy stanovené, že auto musíte vrátiť nepoškodené a v dobrom stave. Taktiež sa uvádza, že interiér nemôže byť špinavý. Preto je vždy lepšie, ak si nájdete toľko času, aby ste auto povysávali a vyčistili prípadné špinky. V opačnom prípade vám požičovňa opäť stiahne nejaké poplatky. A verte tomu, že to robia naozaj radi. Ak je auto veľmi znečistené i z vonkajšej strany, snažte sa zmyť aspoň hrubý nános blata, aby vás neupodozrievali, že skrývate nejaké škrabance, prípadne, aby vám ich dodatočne po umytí nezaúčtovali.

 

9. Nezabúdajte na poistenie

 

Určite nikdy nepodceňujte možnosť poistenia auta. Za škodu ste plne zodpovední a keby vám ho napríklad ukradli, mali by ste haváriu alebo podobnú nepríjemnosť, všetko budete musieť kryť z vlastného vrecka. Pamätajte, že v zahraničí sú tieto náklady podstatne vyššie, takže v prípade malej nepozornosti vás môže vyjsť takýto výlet poriadne draho. Radšej teda zaplaťte pár eur navyše a cestujte s pokojným svedomím.

 

10. Dobre si prečítajte zmluvu

 

Pred každým podpisom je nutné dobre si prečítať zmluvu. Ak to náhodou tak neurobíte, tak potom sa už, žiaľ, musíte držať všetkých pravidiel. Takže radšej ako keby ste to mali potom ľutovať, dobre si premyslite všetky následky, ktoré môžu z vašej ľahostajnosti plynúť.

Autor: David

 

Máte aj vy skúsenosti s prenájmom áut v zahraničí? Podeľte sa s nami o ne.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa