Nepríjemný jet lag – Ako najlepšie zniesť pásmovú chorobu a užiť si aj prvé dni?

2015-10-02 08:00:00 |   |    | 

Jet lag alebo pásmová choroba je často nepríjemným spoločníkom cestovateľov. I keď sa dá na to rokmi čiastočne zvyknúť, stále je ťažké prekonať prvé hodiny po vystúpení z lietadla a etablovať sa na dané podmienky. Ešte horšie sa to zvláda v prípade, ak cestujete do nejakej exotickej krajiny, kde vo váš neprospech hrajú aj dramaticky odlišné klimatické podmienky. Skúsení cestovatelia sa však rozhodli odhaliť niekoľko rád, ktoré im pomáhajú prekonať tento problém a vychutnať si tak novú destináciu čo najskôr po prílete do nej.



 

Nechoďte hneď do postele

 

Pokiaľ ste prileteli počas dňa, nechoďte si hneď ľahnúť. Prípadne si iba krátko zdriemnite, no potom fungujte radšej ďalej. Je to ako keby ste prehýrili jednu noc a potom sa nemohli vyspať. Keď radšej zájdete skôr do postele, ale už v normálnom čase, dospíte tento rozdiel a budete sa cítiť podstatne lepšie, ako keby ste sa dostali do vášho pôvodného časového rozdelenia.

 

Prelaďte sa už doma

 

Ďalšou z alternatív je, aby ste sa pokúsili postupne presunúť si hodinky už doma. Snažte sa čo najviac priblížiť hodinám v dovolenkovej destinácii a pripraviť tak telo na nový časový rozvrh. Budete sa tak cítiť viac oddýchnutí a zbavíte sa aj nepríjemnej pásmovej choroby.

 

Nepite alkohol

 

I keď to niektorým pomáha prekonať strach z lietania alebo dlhé lety, v súvislosti s jet lagom iba zhoršujete situáciu. Prekonávať časový rozdiel a ešte k tomu sa spamätávať aj z opice, istotne nie je žiadna výhra. Vyhnite sa preto alkoholu, doprajte si maximálne pohárik, ktorý vám pomôže zaspať a potom už pite iba dostatok tekutín, tie sú taktiež veľmi dôležité, pretože pomáhajú udržať telo vo výbornej kondícii.

 

Obmedzte kávu

 

Hlavne 12 hodín pred odletom úplne obmedzte pitie kofeínových nápojov. Tie vás síce udržia na chvíľu sviežich, no v skutočnosti vám narušia biorytmus. A i keď sa bude cítiť telo unavené a bude potrebovať po náročnom lete trochu oddychu a prispôsobenia sa novým podmienkam, namiesto toho pôjde opäť na doraz. S časovým posunom sa vysporiadava o to ťažšie a jet lag vás bude sprevádzať aj dva dni.

 

Neseďte po celý čas

 

Veľkým problémom pri prekonávaní pásmovej choroby je i fakt, že vaše svaly úplne stuhnú. V lietadle sa nesedí veľmi pohodlne a pokiaľ zostanete v tejto polohe po celý čas, bude to pre vás únavnejšie. Snažte sa preto pravidelne prechádzať v uličke, ponaťahujte sa a trošku si pocvičte nohami, aby ste sa dostali do lepšej kondície. Po prílete sa nebudete cítiť tak polámane a nové prostredie zvládnete podstatne jednoduchšie.

 

Berte to ako čas na relax

 

Snažte sa počas letu nestresovať a nájsť si podnety, ktoré vás zaujmú. Najhoršie je niekoľko hodín iba nehybne sedieť a odpočítavať každú minútu. Nájdite si takto konečne čas na to, aby ste si pozreli nejaký film na tablete, prečítali knihu, vypočuli hudbu, pospali si a venovali sa tomu, na čo nemáte kvôli práci čas. Dlhé lety berte ako odmenu, čo vás automaticky dobre naladí a zmena časového pásma nebude pre vás takým problémom.

 

Nezostávajte na hoteli

 

Po prílete sa snažte niekam ísť. Pokiaľ je ešte deň, naplánujte si nejaké aktivity. Keď zostanete zavretí v izbe a budete akože odpočívať, nedostanete sa z toho tak ľahko. Radšej si vyjdite von, niekde sa poprechádzajte a dostatočne si zaujmite myseľ. Pomôže vám to správne si naladiť myšlienky a taktiež sa do večera správne unavíte a zaspíte skôr, ako keby ste so sebou iba nezmyselne bojovali v posteli a počítali dookola ovečky.

 

Neužívajte lieky na spanie

 

Musíte sa jednoducho sami unaviť. I keď je večer a vaše telo ešte nie je nastavené na spánok, zájdite si zabehať alebo do posilňovne. Hodinka aktívneho pohybu vás dostatočne unaví a tak urobíte pre svoje telo viac, ako keby ste ho iba umelo unavili a otupili liekmi.

 

Ľahšia strava

 

Dôležitým bodom príprav je aj správne sa stravovať. Snažte sa už 24 hodín pred odletom jesť ľahšie stráviteľné jedlá. Organizmus sa nevyčerpá ich spracovaním a môže sa lepšie venovať prispôsobeniu vonkajším zmenám. S týmto pravidlom pokračujte ďalej aj jeden deň po prílete. Keď sa už budete cítiť dobre, môžete prejsť na vaše tradičné stravovacie zvyky.

 

Šetrite sily ešte pred odletom

 

Dni pred dovolenkou sú často veľmi hektické. Ak sa však chcete vyhnúť dlhému jet lagu, musíte na to pripraviť aj svoj organizmus. A teda sa snažte ísť oddýchnutí, aby telo dokázalo všetkému tomu náporu dobre odolať. Čím budete totiž vyčerpanejší, tým budete túto zmenu zvládať horšie a prispôsobovanie sa vám bude trvať o to dlhšie. Nie je pravdou, že vďaka tomu si v lietadle aspoň lepšie pospíte. Budete skôr nervózni a od toľkého vyčerpania si nebudete vedieť zdriemnuť ani na chvíľku.

 

Zdroj/autor: mirror.co.uk, yahoo.com, ricksteves.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa