Koľko času zabíjame v hlavných turistických pamiatkach? Pozrite si radšej toto:

2015-10-20 12:00:00 |   |    | 

Spočítali ste niekedy koľko hodín ste na dovolenke postrácali čakaním v radoch? Ešte živo si pamätáme, ako sme s kamarátmi pred našou návštevou Vatikánskych múzeí rozmýšľali, ako vybabrať s nekonečne dlhým radom. Namiesto 4 hodinového čakania na lístky sme si privstali a od rána čakali priamo pri vchode. Dnes už by to vyriešili vopred zakúpené vstupenky, no i tak stále existujú miesta, kde človek jednoducho aj zapustí korene. Čo by sa namiesto toho dalo robiť?



 

Samozrejme, že všetko záleží od toho, kedy danú lokalitu navštívime, no občas jednoducho nič nepomôže. Hoci prídeme počas pracovného dňa doobeda, alebo si vopred zaobstaráme lístky, občas sa jednoducho stane, že si na návštevu niektorej pamiatky jednoducho počkáme. Koľko to môže byť? Nuž, niekedy aj hodiny, ktoré by sme inak mohli stráviť omnoho lepšie.

 

Londýn

 

Mesto plné ruchu má svoje obdobia, kedy jednoducho systém neoklameme a budeme sa musieť s ostatnými turistami postaviť do radu. Niekedy aj poriadne dlhého. Podľa stránky dailymail.co.uk, tu človek dokáže stratiť až 5 hodín. London Eye ho pripraví o 2,5 hodiny, Katedrála sv. Pavla o hodinu a hrad Tower of London o hodinu a pól. Namiesto státia v rade by ste však mohli zájsť napríklad do Múzea vedy, Bletchley Park (nachádza sa tu múzeum s témou druhej svetovej vojny), do botanickej záhrady Kew Gardens alebo do London Bridge Experience, kde si overíte, koľko desivých zážitkov znesiete.

 

Paríž

 

Paríž je na tom dosť podobne. Nachádzajú sa tu známe pamiatky, ktoré nikto nechce vynechať. No ak ste si vopred nič neplánovali a nemôžete si dovoliť cestovať mimo víkendov, tak sa poľahky môže stať, že si na niektorú z pamiatok vystojíte dlhý rad. Ak vystihnete zlý deň, na Katakomby si počkáte aj 2 hodiny, na múzeum Louvre hodinu a na Eiffelovu vežu 2 hodiny. Spolu 5 hodín by ste užitočnejšie využili, ak by ste sa poprechádzali popri Invalidovni, sadli si na kávičku s croissantom, aby ste načerpali energiu a trochu tej povestnej bohémskej atmosféry. Dobre by ste spravili, ak by ste vycestovali do Versailles a nadýchali sa čerstvého vzduchu, zašli na výstavu, navštívili knižnicu Sorbonne alebo pohľadali Sochu slobody či sa pustili do hľadania víťazných oblúkov.

 

Rím

 

Náš príbeh s Vatikánom asi už netreba opakovať, aby sme zdôraznili, ako veľmi prepchaté môžu rímske pamiatky byť. To však neznamená, že nestoja za to. Priemerne stratíte čakaním v rade pri Vatikánskych múzeách 2 hodiny, pri Bazilike sv. Petra hodinu a pol, pred Sixtínskou kaplnkou 2 hodiny a rovnako aj pri čakaní na prehliadku Kolosea. Všetko sú to úžasné miesta a ak ste ich ešte nevideli, radšej si počas sezóny zaobstarajte vstupenku vopred cez internet, prípadne si ju kúpte deň pred návštevou, alebo sa pripojte k organizovanej skupine (tie majú prednosť). Ak hľadáte niečo iné, aby ste ušetrili 7,5 hodiny, skúste zájsť do Katakomb, do múzea Museo Storico della Liberazione (rozprávajúce o udalostiach druhej svetovej vojny a nacistickej okupácie Ríma) alebo do bunkru Benita Mussoliniho vo Villa Torlonia. Skvelou alternatívou bude aj prechádzka o krivolakých uličkách, malých námestiach a rozľahlých parkoch.

 

New York

 

Rýchly spôsob života tunajších obyvateľov sa až tak nedotýka cestovateľov. Tí si pri čakaní na niektoré pamiatky môžu značne narušiť svoj časový harmonogram. Ak si chcú pozrieť Empire State Building, tak niekedy musia čakať aj hodinu a pol, pri Metropolitnom múzeu umenia hodinu, pri Soche slobody hodinu a pol a pri vyhliadke na Top of the Rock „len“ pol hodinu. Pritom by ste v tom čase mohli navštíviť naozaj zaujímavé pamiatky. Pozrieť si niektorý z mrakodrapov, navštíviť umeleckú štvrť High Line alebo múzeum MoMa, samozrejme sa nedá vynechať prechádzka po Central Parku (okrem prírody tu nájdete zoo, malý zámok a kopec ihrísk), zájsť môžete aj do Brooklynskej botanickej záhrady alebo skúste navštíviť hrôzostrašný hotel z filmu Rosemariino dieťa.

 

Barcelona

 

Barcelona tento rok dosiahla takmer až neuveriteľné počty turistov. Dokonca také, že sa domácim obyvateľom prestalo páčiť mesto zaplnené návštevníkmi. To sa následne odráža aj na pamiatkach. Pri Casa Batlló si počkáte hodinu a pol, pred Picassovým múzeom hodinu a pred slávnou Sagrada Familiou aj hodinu a pol. Tento čas by sa však dal využiť aj užitočnejšie. Skúste navštíviť centrum s uličkami, zájdite na pláž načerpať trochu energie zo slnka, určite neobíďte park Güel, múzeá (ako napríklad to s čokoládou), podmorský svet, hrajúcu fontánu a mnohé iné.   

 

Ďalšie tajné miestečká

 

Podobných miest je po celom svete stále dosť a narazíte na ne všade tam, kde sa koncentrujú turisti. Je pochopiteľné, že chcú vidieť to isté, zvyčajne sa totiž jedná o svetoznáme pamiatky, ktoré pri prvej a možno aj poslednej návšteve rozhodne chcete vidieť. Pri týchto si teda aspoň skúste vybaviť vstupenky vopred, aby vám zvýšil čas aj na objavovanie nových miest, ktoré budú patriť už len vám.

Galéria Uffizi vo Florencii (45 min), Dóžov palác v Benátkach (2,5 hodiny), hrad Neuschwanstein v Nemecku (1,5 hodiny), Tádž Mahal v Indii (1 hodina), bazilika Sacre Coeur v Paríži (1 hodina).

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, getyourguide.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa