Výhody a nevýhody – Máme sa nechať zlákať dovolenkou na lodi?

2016-03-03 08:00:00 |   |    | 

Dovolenka na lodi spĺňa jednu z našich sladkých predstáv o cestovaní. Všetko pozitívne má však aj pár svojich nevýhod. A pri cestovaní loďou by ste mali preto zvážiť, čo bude pre vás to najvýhodnejšie a či by ste mali zvoliť práve takúto dovolenku alebo si radšej zaplatiť pobyt niekde v hoteli a užiť si trošku viac pohodlia.



 

Pozor na cestovné náklady

 

Pri objednávaní takejto dovolenky si dávajte pozor na drobné chytáky pri objednávaní. Cena môže byť na prvý pohľad veľmi atraktívna. No vo veľkej väčšine prípadov nie sú v nej zarátané náklady na prepravu do vstupného prístavu. Pokiaľ by však šlo len o letenky do destinácii, kde lietajú letecké spoločnosti, bolo by to ešte v poriadku. No problém je práve v tom, že následne sa potom ešte musíte dopraviť aj k moru, odkiaľ sa budete následne plaviť ďalej. Veľký problém to býva najmä pri plavbách z Francúzska, keďže zo Slovenska sa momentálne prepravíte iba do Paríža. Zvážte preto tieto podmienky a pokiaľ cestujete s cestovnou kanceláriou, informujte sa o možnosti dokúpenia organizovaného presunu do vášho prístavu.

 

Nie je kajuta ako kajuta

 

Ako lacnejšiu alternatívu dovolenky pre cestujúcich ponúkajú cestovné kancelárie kajuty, ktoré sú v strednej časti lode a bez okien. I keď to môže vyzerať ako dobrá alternatíva, treba ju poriadne zvážiť. Keď vám totiž nevyjde počasie, bude mimoriadne depresívne sedieť neustále zavretí na izbe, ktorá nemá žiadne okno. Taktiež ani počas plavieb, keď si budete chcieť trošku oddýchnuť v kajute, nebude príjemné byť ubytovaní v takýchto priestoroch. Pokiaľ by mala plavba zaujímavý program a vy sa tam prídete naozaj iba vyspať, nebude to pre vás žiaden problém. No ak vás čakajú dlhšie presuny, popremýšľajte radšej o doplatku za lepšiu izbu.

 

Vyskúšajte si najprv kratšie plavby

 

Pokiaľ ste sa nikdy neplavili na dlhšej plavbe, radšej neriskujte tento druh dovolenky. Nikdy neviete, či práve vy nebudete mať morskú chorobu a určite si nechcete pokaziť celú dovolenku tým, že vám bude zle a ledva sa dočkáte ďalšej zastávky v prístave. Je vhodnejšie na nejakej dovolenke vyskúšať dlhší výlet, keď sa budete plaviť aspoň dve hodiny a zistiť, ako na vás táto preprava pôsobí. I keď sú väčšie lode istejšie, nemôžete očakávate, že vôbec nebudete pociťovať vplyv plavenia. Nepodceňujte preto tieto signály a doprajte si dovolenku na lodi iba v tom prípade, že vám nerobí žiadne problémy.

 

Uvidíte toho oveľa viac

 

Tento druh dovolenky je ako stvorený pre ľudí, ktorí chcú toho veľa vidieť. Či už pôjde o riečnu plavbu a dovolenku na výletnej lodi, alebo sa budete plaviť po Stredozemnom mori, vždy je to zmes zaujímavých zastávok, ktoré vám ponúkajú takú dovolenkovú všehochuť. Obvykle je plán plavby urobený tak, že sa zastavíte aj v nejakých veľkomestách, môžete si pozrieť typické dovolenkové rezorty alebo si len tak oddýchnuť na pokojnejších plavbách. Uvidíte vnútrozemie, ale aj ostrovy a často prejdete zároveň viacero krajín. Ako bonus navyše vás nečakajú otravné presuny autobusom, ako je to pri poznávacích zájazdoch, ale po nastúpení na palubu si môžete dobre oddýchnuť, zabaviť sa a pochutnať na množstve pochúťok. Ráno sa už potom úplne zrelaxovaní môžete pustiť do ďalšieho výletovania a pokiaľ sa vám náhodou nechce, môžete zostať oddychovať na lodi.

 

Skutočne pestrá ponuka služieb

 

Na čo sa môžete na výletných lodiach tešiť, je pestrá ponuka služieb, ktorá vás tam čaká. Manažéri sa snažia vytvoriť na ich palubách malý minisvet, ktorý ponúka takmer všetko. Aby vám počas plavby nič nechýbalo, budete mať k dispozícii niekoľko druhov reštaurácií, obchody rôznych druhov a značiek, zábavné podniky, športové aktivity, bohatý sprievodný program a čo je navyše veľkou výhodou, množstvo týchto aktivít budete mať už v cene dovolenky, takže vás čaká fantastický svet plný zábavy. A verte tomu, že tak bohatý program v hoteloch nedostanete.

 

Pre všetkých milovníkov mora

 

Takouto plavbou si môžete splniť aj jeden z vašich detských snov. Nie jeden cestovateľ sníval o živote námorníka, ktorý sa túla medzi jednotlivými krajinami a objavuje tak nový svet. A presne to sa vám prostredníctvom takýchto plavieb splní. Vstať ráno, vyjsť na palubu a kochať sa šírim horizontom bude pre vás jedným z najkrajších zážitkov. Takto vám navyše istotne neunikne ani západ a východ slnka nad morom, čo bude ďalšia z nezabudnuteľných chvíľ dovolenky.

 

Možno si až toľko nezaplávate

 

Ešte Jedna dôležitá vec na záver. I keď pôjde o dovolenku na mori, možno si nezaplávate až toľko, ako by ste si predstavovali. Počas plavby pochopiteľne nemôžete plávať a keď loď zakotví v prístave, obvykle ide o veľký lodný prístav, kde sa taktiež nedá plávať. Ak nemáte dostatok voľného času, nestihnete ísť ani na nejakú pláž. Niektoré spoločnosti to kompenzujú tak, že v niektoré dni zastavia na menšom ostrove, ktorý vám ponúka práve tento oddych. I na to sa však informujte ešte pred plavbou. Aby ste však neboli až natoľko ukrátení, väčšina týchto lodí má na palube aj niekoľko bazénov, takže si môžete zašportovať aspoň tam.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa