Strach z lietania navždy minulosťou: Týchto 10 rád zaručene funguje

2016-04-25 00:01:00 |   |    | 

Takmer tretinu ľudí trápi fóbia z lietania. Ak k nim patríte aj vy, prichádzate o množstvo cestovateľských zážitkov, ktoré na vás čakajú kdesi v diaľke. Prekonať strach pritom nemusí byť zložité. Skúste naše triky a dajte šancu najbezpečnejšiemu dopravnému prostriedku. Svet vám leží pri nohách.



 

1. CHOĎTE NA TO VEDECKY
Skúste si vopred naštudovať čo najviac o lietaní. Strach často pramení len z nevedomosti a z pocitu, že nemôžete veci nijako ovplyvniť. Keď však pred cestou obetujete zopár minút teórii o leteckej doprave, budete pripravení na každú situáciu.

2. SÚSTREĎTE SA NA ČÍSLA
Letieť lietadlom je asi 25-tisíckrát bezpečnejšie ako cestovať autom. Podľa štatistík pripadá jedna havária na 45 miliónov letov a pravdepodobnosť, že zahyniete pri leteckom nešťastí, je 1 ku 11 miliónom. Spomeňte si na to pri nástupe do lietadla.

3. SPOZNAJTE POSÁDKU
Pokúste sa nastúpiť do lietadla medzi prvými, aby ste sa zoznámili s pilotom a letuškami. Keď spoznáte ľudí, ktorí majú v rukách vašu bezpečnosť, budete sa cítiť lepšie. Pokojne sa im zverte aj so svojimi pocitmi, počas letu vám radi pomôžu.

4. VYBERTE SI SPRÁVNE MIESTO
Ak sa bojíte turbulencií, radšej si sadnite do prednej časti lietadla, kde je ich cítiť menej. Dobre zvážte aj to, či si sadnete k oknu alebo do uličky. Niektorých pohľad von upokojuje, iných oblieva studený pot už pri tej predstave.

5. ZABAVTE SA
Počas celého letu sa niečím zaoberajte – sledujte film, čítajte časopis, riešte krížovky či hlavolamy... Nespoliehajte sa na to, že vám v lietadle niečo poskytnú a radšej pri balení príručnej batožiny nezabudnite na obľúbenú knihu. Vo chvíľoch neistoty je vždy lepšie siahnuť po niečom, čo dobre poznáte.

6. ZVOĽTE SPRÁVNE OBČERSTVENIE
Káva alebo sladené nápoje vás zbytočne povzbudia, alkohol zas môže zvýšiť úzkosť. Zvoľte si radšej občerstvenie, ktoré vás upokojí. Dobrou voľbou je polievka, tmavá čokoláda, med, ovocie či tmavá ryža. Nič nepokazíte ani kamilkovým čajom.

7. ZHLBOKA DÝCHAJTE
Jednou z najjednoduchších techník na upokojenie je správne dýchanie, ktoré by ste si v ideálnom prípade mali nacvičiť už vopred. Vašu úzkosť uvoľnia pomalé nádychy nosom do brucha a výdychy ústami. Existujú dokonca aplikácie, ktoré vám pri takomto cvičení pomôžu, vyskúšajte napríklad Breathe2Relax.

8. PRIPRAVTE SA NA TURBULENCIE
Väčšina cestujúcich v lietadle sa cíti najhoršie počas turbulencií. Tých sa však netreba báť. Je to podobné, ako keď autom jazdíte po hrboľatej ceste. Turbulencie nie sú nebezpečné, aj preto si ich letušky na palube lietadla vôbec nevšímajú.

9. SKÚSTE SI POSPAŤ
Najpohodlnejšie je celý let prespať, preto sa snažte podľa možnosti voliť nočné lety. Zabezpečte si masku na oči a štuple do uší a oddajte sa zvukom relaxačnej hudby. V krajnom prípade môžete siahnuť po tabletke, o jej užití sa však radšej vopred poraďte so svojim lekárom.

10. VYHĽADAJTE POMOC
Ak nič z predchádzajúcich rád nezaberá a predstava lietania vás desí, nehanbite sa a vyhľadajte pomoc odborníka. Spolu nájdete riešenie, ktoré vám pomôže. Navštíviť môžete aj kurz, na ktorom vás za pár hodín naučia, ako svoje obavy prekonať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock.com
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa