Ako sa nenechať oklamať: 10 tipov pri online objednávaní hotela

2016-05-11 12:00:00 |   |    | 

Čoraz viac ľudí sa odváži zorganizovať si dovolenku vo vlastnej réžii a ušetriť tak náklady za služby cestovnej kancelárie. Za to môže najmä moderná doba internetu, ktorá nám ponúka širšie spektrum možností na sprostredkovanie služieb. Bez problémov si zabookujeme hotel v podstate kdekoľvek na svete a môžeme sa vybrať na naše vysnívané cesty. Ešte predtým, ako urobíte rozhodujúci krok, mali by ste mať na pamäti aj týchto desať dôležitých rád.



 

1. Dvakrát premýšľaj, raz rezervuj

Rezervačné systémy hotelov si v drvivej väčšine prípadov vyžadujú krytie platobnou kartou. Hotel sa tak chráni pred tým, aby sa nestalo, že potom nenastúpite na pobyt a oni prídu o časť ziskov. Vy si však vopred dobre premyslite, kde si rezervujete ubytovanie. Malé hotelíky môžu byť v tomto smere rizikové a pokojne môže dôjsť k zneužitiu vašej karty. Dávajte si preto pozor, dobre zvážte rezervačný systém a povesť hotela a v prípade neistoty využite radšej niektorý z medzinárodných rezervačných systémov, ktoré vás chránia pred podobnými nepríjemnosťami.

 

2. Prečítajte si všetky pravidlá

Aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam, dobre si prečítajte podmienky hotela. Niektoré si môžu určité obdobie pred vašim príchodom zmraziť na vašej karte istý obnos peňazí, aby sa tak chránili pred neskorým zrušením rezervácie. Obvykle je to suma vo výške jednej noci, ale  jednotlivých hoteloch sa to môže líšiť. Keď na ubytovanie nastúpite, peniaze sa približne do týždňa, najneskôr do mesiaca rozmrazia. Ak by ste nenastúpili, túto sumu si pripíšu na svoje konto. Rovnako sledujte pokuty v prípade nenastúpenia na pobyt alebo termín, dokedy je možné bezplatné zrušenie pobytu.

 

3. Výhody bookovacích stránok

Medzinárodné stránky na rezervovanie hotelov skrývajú v sebe veľa výhod. Okrem spomínaného chránenia kariet to sú často nižšie ceny, ako ponúkajú hotely. Na akcie si musíte počkať a mať na nich aj trochu šťastia, no podarí sa vám ich získať skôr, ako na oficiálnych stránkach. Rovnako vám poskytnú lepšie podmienky pre zrušenie rezervácie bez poplatkov. Do poslednej chvíle tak môžete prispôsobovať vaše ubytovanie a meniť ho za niečo výhodnejšie, prípadne si prebookovať rovnaký hotel, ak medzitým ponúkol zaujímavú akciu.

 

4. Na balíčky sa radšej pýtajte

Chytákom pri objednávaní sú aj rôzne zvýhodnené balíčky. Obvykle ponúkajú skvelý zoznam služieb, no nie raz sa stane, že už nie sú k dispozícii a vy to zistíte až po príchode do hotela. Tam už musíte zaplatiť plnú sumu alebo narýchlo zmeniť ubytovanie. Spýtajte sa preto vopred, či nie sú niektoré mesiace alebo dni vylúčené z tejto kampane a či nemajú striktne limitovaný počet miest, aby ste nakoniec neprišli o svoje výhody.

 

5. Bez recenzií ani na krok

Zohľadňovanie kritiky predošlých zákazníkov je ešte dôležitejšie ako pri kúpe dovolenky prostredníctvom cestovnej kancelárie. V tomto prípade sa nebudete mať komu sťažovať a s hotelom sa bude jednať ťažšie ako s cestovkou, ktorá nechce prísť o dobrú povesť. Tiež sa vám bude ťažšie rušiť ubytovanie uprostred pobytu a je jednoduchšie nárokovať si okamžitú nápravu u sprostredkovateľa, ako sa hádať s vedením hotela. Vopred si prečítajte čo najviac recenzií a uvedomte si, čo je pre vás pri pobyte dôležité.

 

6. Komunikujte s hotelom

Ak sa chcete ubytovať v menšom hoteli, nikdy nie je na škodu komunikovať s nimi ešte pred rezerváciou. Stačí, že im pošlete nejaké kontrolné emaily napríklad s otázkami o doprave alebo forme stravovania. Takto si overíte, či reagujú na otázky zákazníkov, ako dlho im to trvá a najmä, či vôbec ešte fungujú. Skrachovanie hotelov nie je častým problémom, ale treba sa mu vyvarovať aj takouto prezieravosťou.

 

7. Pýtajte sa na zľavu

Hotely majú na svojich stránkach málokedy uvedené zľavy v prípade dlhšieho ubytovania. Aktívne sa informujte na recepcii alebo u hotelového manažéra, či by vám v prípade objednania viac ako siedmych nocľahov neposkytli nejakú zľavu. Ten, kto sa nepýta, nemôže nič získať. Aj takýmito krokmi odhalíte serióznosť ubytovacieho zariadenia.

 

8. Myslite na dopravu

Skvele vyzerajúci hotel s nízkou cenou v sebe vždy ukrýva nejaký háčik. Zvyčajne sa problém skrýva v jeho polohe. Dostupnosť k nemu je ťažká, mali by ste komplikácie s presunom na letisko alebo stanicu a zohľadniť musíte aj každodennú praktickosť. Pokiaľ mienite denne iba ležať na pláži alebo si užívať hotelové služby, nebude to pre vás problém. Ak plánujete pár výletov v okolí, presvedčite sa o dostupnosti verejnou dopravou.

 

9. Fotka verzus realita

Istotne sme si už zvykli pozerať kritickejším okom na nádherné fotografie hotelov. Na čo však nedávame pozor, je takáto ponuka izieb. Hotely s obľubou pridávajú zábery drahších apartmánov alebo luxusnejších izieb aj k cenám základného ubytovania. Keď prídete na miesto, zrazu vás čaká podstatne skromnejšie zariadená miestnosť. Zájdite preto do galérie, ktorá podáva presnejšie informácie ako fotka pri rezervácii.

 

10. Skryté poplatky

V podmienkach rezervácie si dôkladne prečítajte aj informácie o dodatočných poplatkoch. Niekedy je po príchode do hotela zaúčtovaná vyššia suma za ubytovanie v hlavnej sezóne. Pobyt sa vám predraží aj o rôzne doplnky, ktoré si naklikáte ešte pred odoslaním formulára. A nezabúdajte ani na miestnu daň, ktorá je v niektorých štátoch zanedbateľná, no inde potrápi váš rozpočet.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa