Zdravie na prvom mieste: S takýmito chorobami radšej nelietajte

2017-07-07 12:00:00 |   |    | 

Letecká doprava patrí k tým najpohodlnejším a najrýchlejším spôsobom presunu pre cestovateľov. Zatiaľ čo pre zdravý organizmus nepredstavuje žiadne problémy, pri niektorých ochoreniach by ste si mali dávať pozor a v niektorých prípadoch dokonca aj zvážiť, či by nebolo lepšie cestu odložiť.



 

Srdce a tlak

Všetko závisí od vášho aktuálneho stavu. Pretože pokiaľ máte krvný tlak pod kontrolou a pravidelne užívate lieky, riziko je takmer na minime. No ak máte kolísavý tlak, často vám bez príčiny vyskakuje, mali by ste si hlavne zobrať liek na upokojenie, ktorý zmierni stresy a nebude negatívne vplývať na vaše srdce. Taktiež musíte mať pri sebe tabletky, ktoré máte užiť v prípade ťažkostí. Lietanie sa neodporúča pri pretrvávajúcich problémoch so srdcom a ak pracuje veľmi slabo. Vzniknutý tlak by naň predstavoval priveľkú záťaž. Po infarkte by ste nemali takto cestovať najbližšie štyri týždne, ak budete potom v poriadku, môžete pokojne lietať ďalej.

 

Infekčné ochorenia

V lietadle je veľmi suchý vzduch, ktorý podporuje šírenie bacilov. Nielen z vášho hľadiska, ale najmä kvôli ohľaduplnosti k spolucestujúcim by ste nemali takto cestovať v prípade infekčných chorôb ako ovčie kiahne, vírusová hnačka, vírusové zvracanie, exotické ochorenia alebo žltačka. Ak by ste to chceli utajiť a personál lietadla by to zistil, môže vás požiadať o lekárske potvrdenie o vašom zdravotnom stave a v prípade vážnych chorôb vám môže zakázať cestovať.

 

Dýchacie cesty

Lietanie počas respiračných chorôb ako nádcha, chrípka, zápal dýchacích ciest alebo priedušiek je pre cestujúceho veľkým utrpením. Opäť zohráva úlohu suchý vzduch, ktorý zhoršuje váš stav a v spojení s veľkým tlakom ešte prehlbuje symptómy chrípky ako bolesť uší alebo svalov. Ak trpíte zápalom pľúc, nemali by ste letieť vôbec, pretože je to životu nebezpečné.

 

Trombóza

Ide o najnebezpečnejšie ochorenie v súvislosti s lietaním. Hlavne počas dlhých letov môže dôjsť k vyššej zrážanlivosti krvi, upchávaniu ciev a následnej srdcovej príhode alebo problémom s pľúcami. Pri ľahšej trombóze sa odporúča nosiť špeciálne sťahovacie pančuchy, no ak máte silnejšiu formu, nemali by ste lietať vôbe. Vylúčte aj lety na krátke vzdialenosti.

 

Kŕčové žily

Z časti vám hrozí podobné riziko ako pri trombóze. Lenže teraz všetko závisí od stavu vašich kŕčových žíl. Pri ich začiatkoch a malých úsekoch vám postačí, ak sa budete počas letu prechádzať a keď budete sedieť na miestach, kde máte dostatok priestoru na nohy a môžete si pocvičiť. Pri výraznejších kŕčových žilách by ste k týmto úkonom mali navyše nosiť aj sťahovacie pančuchy. Vtedy môžete absolvovať aj dlhšie lety. No pri veľmi silných kŕčových žilách sa odporúčajú len veľmi krátke lety alebo ich uplné vynechanie.

 

Panický strach

Ak máte panický strach z lietania, najprv sa z toho snažte dostať pomocou vášho psychológa. Nikdy necestujte tak, že by ste sa ho snažili prekonať sami na mieste a v prípade paniky by ste mohli narobiť problémy sebe i personálu. Ak ide iba o typické obavy tých, ktorí cestujú prvýkrát, dá sa to poraziť viacerými upokojujúcimi technikami. Silnejšie stavy dostaňte pod kontrolu upokojujúcimi tabletkami.

 

Onkologické ochorenia

Neodporúča sa lietať krátko po absolvovaní alebo skončení chemoterapie. Pre telo to znamená veľký nápor a potrebuje aspoň týždeň na to, aby sa dalo dokopy a mohlo čeliť tlaku pri vzlietaní a pristávaní. Ak je choroba v pokročilom štádiu a vaša cesta sa netýka nejakých ďalších zdravotných vyšetrení, neodporúča sa lietať vôbec.

 

Epilepsia

Silní epileptici by nemali do lietadla vôbec vstupovať. Vzniknutý stres v nich automaticky vyvolá záchvat, ktorý by personál nemusel dokázať vyriešiť. Pri slabšom ochorení dávajte pozor na dostatok liekov, ktoré musíte mať so sebou priamo na palube. Ak ste nedávno absolvovali záchvat, cestujte iba v prípade, že sa cítite dostatočne silní.

 

Duševné poruchy

Na cestu lietadlom musíte byť dobre pripravení. Čiže ak nemáte aktuálne svoju chorobu pod kontrolou, radšej zostaňte doma. Dávajte pozor hlavne na veľký stres, ktorý môže náhle zhoršiť váš stav. Nezabúdajte na lieky na upokojenie a taktiež krátko pred cestou absolvujte konzultáciu u vášho psychiatra, ktorý posúdi váš stav.

 

Operácia

Nie je vhodné cestovať krátko po absolvovaní operácie. I keď šlo iba o laparoskopiu alebo menší rez, mali by ste počkať aspoň desať dní. Vaše telo je ešte slabé a hlavne sa môže stať, že by vám rana začala opäť krvácať.

 

Tehotenstvo

I keď nejde priamo o chorobu, tehotenstvo znamená zmenu stavu organizmu. Budúce mamičky by nemali lietať počas prvého trimestra, hlavne ak majú rizikové tehotenstvo. Druhý trimester je z tohto hľadiska najbezpečnejší a v treťom vás už môže letecká spoločnosť požiadať o potvrdenie, v ktorom mesiaci sa aktuálne nachádzate. Niektoré aerolínie zakazujú lety ženám od začiatku ôsmeho mesiace. Pokiaľ máte nejaké komplikácie ako preeklampsiu, nemali by ste lietať po celý čas tehotenstva.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa