Na dovolenke si môžete poriadne zavariť: Tieto suveníry vás vyjdú draho

2017-05-31 11:55:00 |   |    | 

Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný – môžu byť totiž vyrobené z chránených druhov živočíchov alebo rastlín. Upozorňuje na to Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, podľa ktorej dovoz bez potrebných povolení môže mať za následok nielen zhabanie exemplára, ale aj finančnú sankciu.



 

Pozor si treba dať hlavne na mušle, kaviár, koraly, kožušiny z mačkovitých šeliem, orchidey, slonovinu, ale aj šperky a doplnky z pancierov morských korytnačiek či tradičnú čínsku medicínu a výrobky z kože plazov,“ konkretizujú ochranári.

Ľudia by sa podľa nich mali vyvarovať nákupu suvenírov z ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ak si nie sú istí ich legálnym pôvodom, prípadne nevedia, či sa na ich dovoz nevzťahujú obmedzenia alebo zákazy a či naň nie je potrebné povolenie. „V súčasnosti je medzinárodný obchod (dovoz/vývoz) s takmer 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a obchod s viac ako 30.000 druhmi je kontrolovaný,“ dodávajú ochranári.

Mimoriadne vzácne druhy rastlín a živočíchov sú chránené a kontrolované Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). „Jeho cieľom je postaviť svetový obchod s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín pod spoločnú kontrolu všetkých štátov sveta, aby sa dosiahla ich ochrana pred úplným vyhubením. Netýka sa len živých organizmov, ale aj častí ich tiel alebo výrobkov z nich,“ podotýka ŠOP SR.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa