10 skvelých tipov: Takto pri cestovaní ušetríte na ďalšie výlety

2018-03-20 12:00:00 |   |    | 

Túžite precestovať čo najviac krajín, ale pri pohľade na vaše úspory sa veľmi rýchlo vrátite do reality. Nedokážete si odložiť tak veľa peňazí, preto sa radšej uspokojíte s jednou cestou ročne. Počas zvyšných mesiacov potom s obdivom sledujete tých ľudí, ktorí počas roka stihnú navštíviť niekoľko destinácií. Pritom by ste to dokázali aj vy, stačí poznať tie správne triky, vďaka ktorým ušetríte a budete si môcť dovoliť aj viac ciest do zahraničia.



 

1. Couchsurfing alebo ubytovanie v súkromí

Ubytovanie a doprava patria počas dovoleniek medzi najdrahšie položky. Prvú z nich môžete znížiť tak, že nebudete bývať v hoteloch alebo penziónoch, ale vyskúšate služby poskytované v súkromí. Najideálnejšou možnosťou je couchsurfing, pri ktorom neplatíte vôbec nič. Od hostiteľov dostanete skromný nocľah zadarmo, za čo im na výmenu dáte vašu príjemnú spoločnosť. V úvode takéhoto cestovania sa obrňte trpezlivosťou, pretože pokiaľ si nevybudujete dobré meno a nemáte dostatok dobrých recenzií, môžete dostať niekoľko odmietavých odpovedí. Nesmiete sa vzdať a posielajte žiadosti viacerým ľuďom. Veľa peňazí ušetríte i pri ubytovaní v súkromí, pri ktorom môžete vyskúšať jeho modernejšiu obdobu v podobe Airbnb. Pri včasnom objednávaní si môžete rezervovať veľmi lacný nocľah aj priamo v centre mesta.

 

2. Vyhľadávače lacných lístkov na dopravu

Dnes už väčšina ľudí pozná portály, ktoré slúžia na vyhľadávanie lacných leteniek. Práve prostredníctvom nich môžete získať rozprávkovo lacné letenky, keď za spiatočnú cestu do zahraničia zaplatíte len 20 eur. Skôr než si ich kúpite, skúste si skontrolovať ceny aj priamo na webe konkrétnej leteckej spoločnosti. Niekedy vďaka tomu ušetríte na poplatkoch alebo nájdete o pár eur nižšiu sumu. Menej ľudí vie, že na rovnakom princípe funguje tiež vyhľadávanie lístkov na autobusovú alebo vlakovú dopravu. Stačí sledovať stránky ako Megabus alebo FlixBus, ktoré predávajú miestenky do nevyťažených spojov. Spiatočný lístok na cestu do okolitých krajín vás môže stáť iba dve eurá.

 

3. Pamiatky bez vstupného

Každý z nás vyhľadáva počas dovoleniek iný typ oddychu. Ak patríte medzi ľudí, ktorí milujú historické pamiatky a múzeá, sústreďte sa radšej na veľké mestá. Každé z nich ponúka aspoň pár bezplatných atrakcií. Zvyčajne sú to väčšie národné múzeá, historické budovy, ktoré sú financované prostredníctvom sponzorských darov alebo malé súkromné zbierky, ktorými sa chce ich majiteľ pochváliť pred verejnosťou.

 

4. Prírodné atrakcie

Ďalšou lacnou možnosťou je navštevovať prírodné atrakcie. Len minimum z nich vyžaduje nejaké finančné výdavky, keď budete musieť zaplatiť symbolické vstupné do národného parku alebo lístok na lanovku. No stále si môžete vybrať i bezplatné zaujímavosti, ktoré vám vyplnia celý dovolenkový program. Veľkou výhodou prírodných atrakcií je fakt, že sa nachádzajú ďaleko od veľkomiest a vďaka tomu sa vám znižujú náklady na ubytovanie. Pokiaľ ich skombinujete s lacnými lístkami na dopravu a na stravu miniete toľko peňazí ako doma pri varení, za víkendový pobyt zaplatíte menej ako sto eur.

 

5. Ubytovanie s kuchynkou

Pri dovolenkovom stravovaní môžete ušetriť najviac peňazí, no zároveň naň môžete aj minúť najväčšiu časť rozpočtu. Pokiaľ budete stále jesť iba v reštauráciách a nebudete ochotní pripraviť si sami ani raňajky, tak sa vám výdavky výrazne zvýšia. No ak si niečo uvaríte, môžete na tom pekne ušetriť. Vždy je preto výhodnejšie objednať si ubytovanie v zariadení, ktoré má k dispozícii aspoň malú kuchynku. Potraviny si môžete nakúpiť v lokálnych reťazcoch, večer si pripravíte rýchle a jednoduché jedlo a navyše si pochutnáte na pravých domácich špecialitách.

 

 

6. Vernostné programy

Čím viac začnete cestovať, tým to bude pre vás výhodnejšie. Postupne nájdete množstvo vernostných programov, ktoré vám budú zarábať peniaze alebo vám ponúknu rôzne bonusové výhody. Medzi cestovateľmi je veľmi obľúbené zbieranie míľ, ktoré potom vymenia za letenky. No ak zostanete verní nejakému hotelovému reťazcu, taktiež si môžete formou cashbacku zbierať isté percentá z vašich platieb. Nezabúdajte ani na hodnotenia ubytovacích zariadení na portáloch ako Tripadvisor, pretože niektoré z nich občas odmenia zákazníkov ďalšími zaujímavými zľavami.

 

7. Choďte tam, kam domáci

Nech sa už nachádzate kdekoľvek, pri výbere barov, občerstvení, reštaurácií, obchodov alebo iných verejných služieb vždy nasledujte domácich obyvateľov. Nikdy neskočte na typické lákadlá pre turistov, kde miniete najviac peňazí. Domáci chcú nielen ušetriť, ale zároveň poznajú aj ponúkanú kvalitu. Preto sa nemusíte báť ani rôznych pouličných stánkov, pretože desiatky spokojných ľudí sa predsa nemôžu mýliť a ich jedlo vám nespôsobí žiadne zdravotné problémy.

 

8. Najlacnejšie nemusí byť najlepšie

Pri vyberaní služieb nikdy nepozerajte iba na koncovú cenu. Vždy si dobre pozrite a zvážte, čo vám v rámci nej ponúknu. Pretože darmo si vyberiete lacnú leteckú spoločnosť, keď nakoniec preplatíte cenu pri dokupovaní miesteniek a batožiny. Veľmi lacné ubytovanie môže byť umiestnené ďaleko od centra a denne miniete veľa peňazí na dopravu. Naoko veľmi drahá mestská karta vám zase môže ponúknuť bezplatnú dopravu a vstupy do hlavných atrakcií, čiže v konečnom dôsledku vás to bude stáť menej.

 

9. Cestujte vo dvojici

Najviac peňazí miniete, keď cestujete sami. Pocítite to najmä pri ubytovaní, pretože jednoposteľové izby majú takmer rovnakú cenu ako ich alternatívy pre dvojice. Rovnako môžete ušetriť pri stravovaní, keď si budete variť spolu a nebudete tak často chodiť do reštaurácií. Najideálnejšie je, ak sa dá dokopy väčšia skupina ľudí, pretože tak môžete požiadať o skupinové zľavy do pamiatok, ale aj pri cestovaní.

 

10. Čo najviac objednávajte od rovnakej firmy

Ak plánujete cestovať pomocou domácich tour operátorov, snažte sa objednať čo najviac služieb od rovnakej spoločnosti. Niektoré firmy ponúkajú kombináciu miestnych peších tour, mestských vyhliadkových autobusov, plavieb, výletov mimo dané mesto a v niektorých prípadoch si prostredníctvom nich môžete rezervovať i ubytovanie. Pokiaľ si u niekoho objednáte aspoň dve drahšie služby, tak ho automaticky oslovte s prosbou na nejakú zľavu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
3.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa