Živí a zdraví aj po návrate: 5 vecí, na ktoré pred dovolenkou nesmiete zabudnúť

2018-01-02 12:00:00 |   |    | 

Pokiaľ nepatríte iba medzi typických hotelových dovolenkárov a radi skúmate aj netradičné krajiny, musíte si dávať na svoje zdravie väčší pozor. Vtedy je nutné dozvedieť sa viac o rizikových oblastiach a odporúčaniach, ktoré vyšetrenia a očkovania by ste predtým mali absolvovať. Ďalším dôležitým bodom je mať dobré poistenie a zabudnúť nemôžete ani na dobre vybavenú lekárničku. A to najmä vtedy, ak nebudete bývať v typickom hotelovom rezorte.



 

Prečítajte si všetky odporúčania

Spomedzi všetkých očkovaní je povinné len proti žltej zimnici, aj to len do niektorých krajín. Odporúčané je však aj do ďalších štátov v Afrike a v Južnej Amerike, ich kompletný zoznam nájdete na internete. Toto očkovanie je nutné absolvovať minimálne desať dní pred cestou do tejto krajiny. Poisťovne ho však neuhrádzajú a všetky náklady musí znášať pacient. Tie sú v každej ambulancii iné, obvykle sa pohybujú od 10 eur vyššie. Po absolvovaní tohto očkovania dostanete pečiatku do očkovacieho preukazu, s ktorým sa preukážete buď pri vstupe do krajiny, alebo v prípade žiadania o víza pri ich vybavovaní. Toto očkovanie vás bude chrániť 10 rokov a pri opätovnom cestovaní v danom období do niektorej z týchto oblastí sa opäť stačí iba preukázať preukazom.

Všetky ostatné očkovania sú už len dobrovoľné. Pre vaše vlastné dobro by ste však mali absolvovať tie, ktoré sa odporúčajú pred vstupom do niektorých krajín. Štátni úradníci totiž takto upozorňujú na vyššie riziko nakazenia chorobami, ktoré sú mimoriadne nebezpečné. Pred vstupom do niektorých štátov vám môžu odporučiť napríklad očkovanie proti japonskej encefalitíde, cholere, tetanu, brušnému týfu a žltačkám. Najmä posledné tri menované treba zvážiť v prípade, ak cestujete do lokalít, kde je problém s hygienou a riziko nákazy je vyššie. Aj tento zoznam nájdete na internete.

 

Urobte si harmonogram

Ak plánujete pred vašou dovolenkou absolvovať viacero očkovaní, nenechávajte to na poslednú chvíľu. U viacerých z nich totiž platí, že nemôžu byť kombinované. Medzi jednotlivými očkovaniami budete musieť dodržať určité rozostupy, aby mohli ich látky spoľahlivo zaúčinkovať a aby vám nespôsobili žiadne komplikácie. Taktiež myslite na to, že niektoré ochorenia, ako napríklad očkovanie proti žltačke, tvorí niekoľko dávok vakcíny, medzi ktorými je taktiež potrebné zachovať rozostup. Z toho dôvodu je vhodné dohodnúť si s lekárom akýsi očkovací harmonogram a podľa neho riadiť.

 

 

Nie v každej ambulancii

Pred absolvovaním očkovania myslite tiež na to, že nie každú vakcínu dostanete u svojho všeobecného lekára a dokonca ani u žiadneho špecialistu v okrese. Napríklad s aplikovaním ochrany pred tetanom alebo žltačkou nebudete mať problém v žiadnej ambulancii, pretože sú bežne dostupné. Ak sa však chcete nechať zaočkovať proti žltej zimnici, budete musieť navštíviť jedno z pracovísk Polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave, Košiciach alebo Martine. Tieto ordinácie majú zároveň oprávnenie vydať i požadovanú pečiatku do očkovacieho preukazu.

 

Najlacnejšia poistka nie je najlepšia

Samozrejmosťou pred vycestovaním do cudzích štátov je aj cestovné poistenie. Jeho cena sa môže líšiť podľa krajín, ktoré navštívite. Ak idete do rizikových oblastí, prípadne sa nebudete venovať len navštevovaniu pamiatok a chcete vyskúšať aj nejaké adrenalínové zábavky, cena bude vyššia. Myslite na to, že čím je poistka lacnejšia, tým viac komplikácii môže priniesť. Poistné plnenie budem v takom prípade zrejme nižšie a taktiež vám nemusia hradiť všetky zdravotné zásahy.

 

Čo by malo byť v lekárničke?

Pred vycestovaním do bežných dovolenkových rezortov by ste nemali zanedbať ani zbalenie domácej lekárničky. Tá by mala obsahovať základné lieky proti bolestiam, hnačke a nezabudnite ani na vaše individuálne lieky. Pribaľte si tiež niečo na ošetrenie malých rán, obväz, upokojujúce prostriedky v prípade spálenia pri opaľovaní, nutné je mať aj nejaké lieky proti alergii a taktiež proti nachladnutiu. I keď idete do horúcich oblastí, ľahko sa môže stať, že kvôli klimatizácii prechladnete a pokazí vám to dovolenku. Hotelové recepcie by mali mať základné lieky, no lepšie je spoliehať sa na vaše overené tabletky a na to, že ich naisto budete mať v prípade núdze v poruke.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa