Európa vlakom: 10 tipov na pohodlnú jazdu starým kontinentom

2018-05-06 00:00:00 |   |    | 

Cestovanie vlakom patrí k najpohodlnejším spôsobom prepravy. Vo väčšine štátov už majú moderne vybavené vozne, ktorým môže v pohodlnosti sedenia konkurovať len biznis alebo prvá trieda v lietadlách. Navyše tam môžete ušetriť na nákladoch na nocľah, kedykoľvek sa môžete poprechádzať a keď sa chcete občerstviť, zájdete do reštauračného vozňa. Medzi jednotlivými európskymi štátmi existuje skvelý systém prepojenia jednotlivých krajín, takže takto môžete pohodlne precestovať celý starý kontinent.



 

Využívajte web nemeckých železníc

Pokiaľ chcete cestovať medzi viacerými krajinami, nie je jednoduché zosúladiť vlaky a vyznať sa v systéme iných prepravcov. Skúsení cestovatelia preto odporúčajú web nemeckej železnice www.bahn.de, ktorý ponúka skvelý prehľad spojov v celej Európe. Na jednom mieste získate všetky potrebné informácie a vďaka tomu si lepšie naplánujete prepojenie jednotlivých miest alebo štátov.

 

Autovlaky alebo preprava bicyklov

Zo Slovenska sa dostanete autovlakom napríklad do Čiech. No ak zájdete do Viedne, odtiaľ sa takýmto spôsobom preveziete do viacerých štátov. Stačí sa pohodlne usadiť do vlaku, počas cesty si dobre oddýchnete a v cieli sa už môžete vybrať na skúmanie novej krajiny. Ušetríte náklady na prenájom auta, budete naň zvyknutí a navyše nemusíte požičovniam platiť drahé havarijné poistenie. Takto môžete prepojiť viacero krajín a naspäť sa už vrátite niektorou z hlavných diaľnic. Ak ste fanúšikom cyklistiky a plánujete aktívnu dovolenku, môžete pohodlne prepraviť aj vlastný bicykel.

 

Lístky kupujte až priamo na stanici

Regionálne alebo vnútroštátne vlaky v niektorých krajinách neponúkajú pri online nákupe lístkov žiadne zľavy. Navyše keď máte napätý časový plán, môžu vám niektoré rezervácie prepadnúť. Vtedy je jednoduchšie nakupovať lístok priamo na stanici, aby ste už spokojne šli presne tým spojom, ktorý aktuálne stíhate.

 

Vždy počítajte s časovou rezervou na prestup

Buďte opatrní pri kupovaní lístkov s miestenkami na cestách, kde vás čaká niekoľko prestupov. Vždy si naplánujte aspoň hodinovú časovú rezervu. Meškanie vlakov sa totiž netýka len Slovenska, často sa s ním stretnete aj v zahraničí. Keď máte krátky čas na prestup, môže vám lístok prepadnúť a potom musíte kupovať nové lístky. Zvážte aj veľkosť jednotlivých staníc, pretože ak prestupujete na nejakej väčšej, nemusí vám stačiť ani 15 minút.

 

Povinný rezervačný systém

Do niektorých vlakov vás nepustia bez toho, aby ste mali rezervované miesto. Funguje v nich podobný systém ako u nás v Regiojete, kde nemôžete postávať v uličkách a vlakom môže ísť len toľko ľudí, koľko majú sedadiel. Pred kúpou lístka si preto dobre preštudujte aj toto pravidlo. Niektoré spoločnosti totiž rozdeľujú zvlášť platbu za miestenku a vtedy sa môže stať, že sa nakoniec do neho nedostanete alebo budete musieť dokupovať drahú miestenku priamo vo vlaku.

 

Aj e-tickety musia byť vytlačené

Pravidlá na železniciach v celej Európe nie sú jednotné. Preto by ste si mali vždy pozorne prečítať všetky upozornenia, ktoré sú napísané na lístku. I keď si kupujete online lístok, v niektorých krajinách a spoločnostiach ho nemôžete iba ukázať v mobile alebo v počítači a musíte ho vytlačiť. V opačnom prípade by ho pokladali za neplatný.

 

Výhodnejšia skorá kúpa

V niektorých štátoch funguje viacero súkromných prepravcov. Vždy si preto pozrite všetky možnosti cestovania. Vďaka tomu môžete často ušetriť veľa peňazí. Sledujte najmä ponuku silnej a slabej prevádzky. Najdrahšie lístky bývajú v čase, keď sa ľudia presúvajú z domu do práce a naopak. Takto sa vám môže cesta zbytočne predražiť, pritom si stačí vybrať o hodinu neskorší spoj.

 

Spoznajte svoju stanicu

Napriek tomu, že cestujete vlakmi často, môžu vás niektoré väčšie stanice zaskočiť. Ak ste v časovej tiesni, nie je jednoduché zorientovať sa v tak veľkom komplexe s niekoľkými poschodiami a nástupišťami. Využite výhody moderných technológií a vopred si pozrite rozmiestnenie danej stanice a v niektorých prípadoch si dokonca môžete vopred zistiť, z ktorého konkrétneho miesta odíde váš spoj.

 

Európske cestovné pasy

Využite zvýhodnené železničné pasy Interrail, ktoré platia v takmer celej Európe. Kúpiť si môžete dve verzie podľa toho, ako ste si naplánovali dovolenku. Existujú pasy iba v rámci jednej konkrétnej krajiny alebo medzinárodné do 30 krajín. Vybrať si môžete flexibilný, keď budete cestovať určitý počet dní v priebehu jedného mesiaca alebo lístok, ktorý bude trvať nepretržite 15 alebo 22 dní alebo celý mesiac.

 

Tip pre fajnšmekrov – Orient Express

Na záver prichádza nostalgický tip pre milovníkov histórie a cestovania vlakom. Aj v súčasnosti funguje niekoľko liniek Orient Expressu, ktorý vás prepraví napríklad z Londýna do Paríža alebo Benátok, či do inej destinácie. Cena za lístok sa však pohybuje v stovkách eur. Za túto sumu dostanete podľa výberu trasy buď luxusné ubytovanie so stravou a programom, alebo komfortné sedenie v exkluzívnom vlaku spolu so stravou.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa