Zmapovali sme najpopulárnejšie nízkonákladové aerolinky: Aký je medzi nimi rozdiel?

2018-06-26 00:00:00 |   |    | 

Lietanie je tak lacné ako nikdy predtým. Počas akcií si môžete kúpiť spiatočnú letenku do niektorých destinácií do 10 eur. Aj štandardné ceny smelo konkurujú iným formám dopravy, pričom vám ponúkajú väčší komfort a šetrenie času. Kvôli výhodným ponukám najčastejšie volíme nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré sa líšia prostredníctvom ponúkaných služieb a zľavovej politiky.



 

Ryanair

 

Odkiaľ z blízkych letísk lietajú?

Bratislava, Budapešť, Praha, Ostrava, Pardubice, Brno, Krakov, Katovice, Viedeň (ako Laudamotion)

 

Aký je rozdiel medzi kategóriami leteniek?

Ryanair ponúka tri kategórie leteniek:

  • Standard – dostanete len základnú letenku s dvoma kusmi príručnej batožiny (10-kilogramový kufor a malá taška alebo kabelka). Môžete si priplatiť ľubovoľné služby ako napríklad veľkú 20 kilovú batožinu za 15 až 25 eur, miestenku od 3 do 15 eur, priority boarding za 6 eur. V niektorých letiskách si môžete doplatiť aj za prednostnú letiskovú kontrolu. Tieto letenky nemôžete presúvať a väčšiu príručnú batožinu musíte odovzdať do podpalubia. Online check in môžete robiť tri dni pred odletom.
  • Plus – v cene máte zahrnutú príručnú a podpalubnú batožinu, lacnejšiu miestenku a priority boarding. Batožina vám teda automaticky zostane na palube lietadla. Online check in môžete robiť 60 dní pred odletom. Kategória plus sa vám vyplatí v prípade, ak cestujete s veľkou batožinou a chcete si rezervovať konkrétne miesto v lietadle. Pri súčte týchto výdavkov vždy ušetríte aspoň pár eur oproti tomu, keby ste si vybrali lacnejšiu kategóriu standard. Cenový rozdiel býva do 30 eur a oplatí sa vám najmä na linkách, pri ktorých účtujú drahšiu batožinu.
  • Flexi plus – v cene máte priority boarding, jednu príručnú a jednu podpalubnú batožinu a check in 60 dní pred odletom. Tentoraz si môžete vybrať hociktoré miesto v lietadle. Letenky sú flexibilné, kedykoľvek môžete zmeniť čas odletu. V prípade záujmu dostanete bezplatný check in na letisku a pri niektorých letiskách sú k dispozícii prednostné letiskové kontroly. Oproti standard letenkám býva cena vyššia o 50 a viac eur. Oplatí sa vám, pokiaľ potrebujete poistku v podobe zmeny dní odletov.

 

Kedy mávajú akcie?

Akcie so spoločnosťou Ryanair sú vždy malým dobrodružstvom, pretože pri nich platia rôzne pravidlá. Pokiaľ máte flexibilné plány, počkajte si vždy na aktuálnu zľavu, ktorá sa mení približne raz týždenne. Počas veľkých sviatkov alebo pri konci sezóny dávajú najväčšie akcie od 1 eura za letenku pri kratších vzdialenostiach.

Keď potrebujete kupovať lístok na konkrétny dátum, ceny leteniek sú najlacnejšie na konci mesiaca presne pol roka pred plánovaným odletom. Teda ak chcete letieť 6. decembra, sledujte ceny na konci júna. Ďalšie akcie dostanete mesiac a pol až štyri týždne pred odchodom, pretože vtedy dopredávajú voľné miesta v lietadle. V prípade veľkého záujmu o konkrétny let však riskujete, že cena nebude nižšia. Na tieto zľavy sa oplatí čakať v prípade, ak neletíte počas víkendov. Inak je vhodnejšie nakupovať hneď po zverejnení nového letového plánu alebo si počkajte na 20-percentnú akciu na všetky lety hneď potom, ako sa rozhodnete pre nejaký konkrétny predĺžený víkend. Tieto zľavy poskytujú väčšinou pri nakupovaní v mesačnom až trojmesačnom predstihu.

 

Wizzair

 

Odkiaľ z blízkych letísk lietajú?

Bratislava, Košice, Poprad, Budapešť, Viedeň, Katovice, Viedeň, Praha

 

Aký je rozdiel medzi kategóriami leteniek?

Vo Wizz Air môžete nakupovať tieto tri kategórie leteniek:

  • Basic – v cene máte len jednu 10 kilovú príručnú batožinu vo veľkosti malého kufra a online check in dva dni pred odletom. Dokúpiť si môžete podpalubnú batožinu za maximálne 35 eur a priority boarding za 8 eur.
  • Wizz Go – v cene máte okrem príručnej batožiny ďalšiu malú tašku na palube, 20-kilovú podpalubnú batožinu, priority boarding a miestenku okrem predných radov. Online check in môžete robiť 30 dní pred odletom. Cena býva drahšia o 30 a viac eur. Oplatí sa vám len v prípade, ak cestujete s veľkou batožinou.
  • Wizz Plus – hlavnou výhodou je väčšia batožina. Okrem malého príručného kufra a malej tašky môžete do podpalubia odovzdať 32-kilogramový kufor. V cene máte akékoľvek sedadlo, priority boarding a flexibilnú zmenu leteniek. Online check in je 30 dní pred odletom a pokiaľ by ste mali záujem, môžete si ho urobiť zadarmo na letisku.

 

Kedy mávajú akcie?

Ak cestujete s touto spoločnosťou častejšie, kúpte si ročné členstvo vo Wizz air clube. To vám garantuje minimálnu zľavu 10 eur na online zakúpenú letenku a 5 eur na online zakúpenú batožinu. Standard verzia pre 1+1 cestujúcich stojí 29,99, čiže sa vám oplatí už pri jednej spiatočnej ceste dvoch ľudí. Skupinová verzia pre 1+5 ľudí stojí 59,99 eur a taktiež sa oplatí už pri jednom spiatočnom lete celej skupiny. Klubové zľavy vám poskytujú celoročne, ale platia len na lety nad 20 eur. Okrem toho sú tu špeciálne týždenné ponuky, ktoré väčšinou ponúkajú zľavu v určitých percentách. Ceny sú najlacnejšie vždy na začiatku predaja a jednu sezónu pred odletom. Na zimu nakupujte počas jesene a podobne.

 

Eurowings

 

Odkiaľ z blízkych letísk lietajú?

Košice, Viedeň, Budapešť, Krakov, Katovice, Brno, Praha

 

Aký je rozdiel medzi kategóriami leteniek?

Opäť sa stretávame s troma kategóriami leteniek:

  • Basic – v cene máte 8-kilogramovú batožinu a malú tašku. Môžete si dokúpiť 23-kilovú batožinu od 15 eur vyššie, miestenku od 8 do 20 eur a občerstvenie za 6 eur. Online check in je prístupný tri dni pred odletom.
  • Smart – okrem dvoch príručných batožín máte v cene aj jednu veľkú podpalubnú batožinu. Miestenku v lacnejšej kategórii si môžete rezervovať už pri kúpe letenky a v cene máte aj malé občerstvenie. Na palube si môžete vybrať jeden teplý alebo studený nápoj, ku ktorému dostanete sladký rohlík alebo malý chlieb so syrovou nátierkou a čistú vodu. Smart letenku sa vám oplatí kúpiť už pri potrebe veľkej podpalubnej batožiny.
  • Bizclass – prístupná je len pri niektorých letoch. K dispozícii máte väčšie komfortné sedadlá v prednej časti lietadla. V cene je priority boarding, dve batožiny na palubu, dve 32-kilové batožiny do podpalubia a na výber máte akékoľvek jedlo z menu. Zmena letenky je bezplatná.

 

Kedy mávajú akcie?

Letenky Eurowings sa oplatí kupovať čo najskôr od plánovaného dátumu odletu. Ich akcie nie sú až také výrazné a ceny len niekedy klesnú o 10 eur. Aktuálna suma za letenku sa odvíja od počtu predaných miest v lietadle. I preto je vhodnejšie nakupovať čím skôr. Eurowings však ponúka body do niektorých míľových programov.

 

Easyjet

 

Odkiaľ z blízkych letísk lietajú?

Viedeň, Budapešť, Praha, Krakov

 

Aký je rozdiel medzi kategóriami leteniek?

Easyjet ponúka len dve kategórie leteniek:

  • Standard – v cene máte len jeden malý príručný kufor. Online check in môžete robiť tridsať dní pred odletom. Miestenka vás stojí od 5 eur vyššie a 15-kilová batožina stojí od 15 do 30 eur.
  • Flexi – pri tejto možnosti si ku príručnému kufru môžete zobrať na palubu ešte jednu malú tašku. V cene máte rezervované akékoľvek sedadlo a jednu 23-kilogramovú batožinu. Môžete si zmeniť nielen dátum vášho odletu, ale dokonca aj cieľovú destináciu vo výške vami zakúpenej letenky. Vo Flexi máte zahrnuté aj priority boarding, prednostné letiskové kontroly, jednoduchšie odovzdávanie batožiny a dostanete 7-eurový poukaz na jedlo na palube. Rozdiel medzi kategóriami môže byť v závislosti od letu aj 100 eur.

 

Kedy mávajú akcie?

Akcie ponúkajú pravidelne niekoľkokrát do mesiaca. Vtedy získate najlacnejšiu cenu, inak sa oplatí nakupovať čo najskôr alebo počkať na dopredaj letov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa