Turistické nariadenia v Chorvátsku: Pozor, týchto 5 vecí vás môže vyjsť draho

2018-07-17 00:00:00 |   |    | 

V roku 2017 navštívili Chorvátsko len prostredníctvom cestovných agentúr vyše dva milióny turistov, s obrovským náporom ľudí sa však spájajú aj negatíva. Pri „slovenskom mori“ sa im snažia predchádzať rôznymi nariadeniami, ktoré nie sú u nás celkom obvyklé. Pri návšteve miest teda radšej pozorne sledujte informačné tabule, za porušenie niektorých nariadení hrozí poriadne mastná pokuta.



 

1. Nevhodné oblečenie

Ako prvý prišiel s prísnymi nariadeniami ohľadne oblečenia Dubrovník, postupne sa k nemu ale pridali mnohé ďalšie chorvátske miesta. Hoci sa nachádzajú pri mori, po centre je zakázané pohybovať sa bez trička alebo v plavkách. V Splite napríklad za nedodržanie tohto nariadenia hrozí pokuta 500 kún (68 eur) na mieste, resp. až dvojnásobok v priestupkovom konaní. 1000 kún zaplatíte za tento priestupok aj v Dubrovníku a na ostrove Hvar vás nevhodné oblečenie môže stáť dokonca až 600 eur.

 

2. Alkohol na verejnosti

Opilcov nevítajú s otvorenou náručou v žiadnom európskom meste, v tých chorvátskych však  obťažovanie okolia pod vplyvom alkoholu vyčíslili na 700 eur. Podobná pokuta hrozí minimálne v Dubrovníku aj za veľmi hlasné púšťanie hudby.

 

3. Pes bez vôdzky

Chorvátsko je k vašim domácim miláčikom priateľské a nie je dôvod nechávať ich doma. V krajine nájdete mnoho pláži, kde je psom vstup povolený a žiaden problém nepredstavujú ani centrá miest či národné parky. Podmienkou však je, že psy vždy musia byť na vôdzke.

 

4. Odhadzovanie cigaretových ohorkov na zem

V Chorvátsku musia, žiaľ, upozorňovať aj na to, čo by malo byť automatické – ohorky patria do popolníkov alebo do koša! Ak budete prichytení pri tom, že zvyšok cigarety zahodíte na zem, hrozí vám podobne ako v Taliansku, Rakúsku, Dubaji či v Anglicku vysoká pokuta.

 

5. Jazda na bicykli

Viaceré európske mestá zakázali vo svojom centre jazdu na segwayoch, v Chorvátsku však idú ešte ďalej a napríklad v Dubrovníku nie je dovolená ani jazda na bicykli.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa