Radíme: Slováci majú nárok na konzulárnu pomoc aj tam, kde SR nemá konzuláty

2018-07-12 16:00:00 |   |    | 

Keď sa Slováci ocitnú v núdzi v krajine, v ktorej Slovensko nemá veľvyslanectvo alebo konzulát, môžu o konzulárnu pomoc požiadať diplomatov z ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Smernica, ktorá právo zavádza, platí od 1. mája.



"Táto konzulárna ochrana mu musí byť poskytnutá za rovnakých podmienok, ako keby išlo o občana danej krajiny," priblížil ďalej riaditeľ konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Bezák. Ako príklad uvádza slovenskú občianku, ktorá sa vydala za Líbyjčana a majú spolu deti, ktoré sú občanmi SR. Keď im na území Líbye vypršia slovenské cestovné doklady, potrebujú konzulárnu pomoc.

Slovensko však v Líbyi nemá zastúpenie, najbližšie je v 2000 kilometrov vzdialenej Káhire. Podľa predchádzajúcich dohôd sa tiež môže obrátiť na zastupiteľský úrad Českej republiky v Tunise, 500 kilometrov od Tripolisu. "Treťou možnosťou, ktorý umožňuje táto úprava, je vyhľadať zastupiteľský úrad iného členského štátu v Tripolise, priamo v Líbyi. V tomto prípade napríklad Maďarska, ktorý vydá cestovné doklady deťom našej občianky a rodina sa vráti domov," povedal Bezák.

Novinka pomôže aj turistom, ktorí v krajine bez konzulátu napríklad stratia doklady. V tejto súvislosti ministerstvo pripomína, aby občania stratu nahlásili aj miestnej polícii.

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa