Prvýkrát na letisku: Dodržujte tieto rady a všetko pôjde hladko

2018-07-09 12:00:00 |   |    | 

Letisko M. R. Štefánika by malo v roku 2018 odbaviť viac ako 2 milióny cestujúcich! Mnoho z nich však letí na dovolenku úplne prvýkrát a na letisku nikdy predtým neboli. Letisko preto vydalo podrobný postup spolu s fotografiami, aby tak uľahčilo leteckú dovolenku tým, ktorí sa ju rozhodli absolvovať tento rok prvý raz v živote.



 

1. VYUŽITE BEZPLATNÉ KRÁTKODOBÉ PARKOVISKO, KAPACITA DLHODOBÉHO JE PLNE VYŤAŽENÁ

Letisko očakáva tento rok najvyťaženejšiu dovolenkovú sezónu v celej histórii, kapacita parkoviska je preto v letnom období plne vyťažená. Cestujúcim odporúčame, aby využili možnosť bezplatného krátkodobého zastavenia na parkovisku P1, kde je možné vyložiť a naložiť cestujúcich a ich batožinu do 15 minút zdarma. Zároveň je možné využiť aj alternatívne spôsoby dopravy, ako napríklad mestskú hromadnú dopravu (autobusy číslo 61 a 96). V prípade potreby dlhodobého parkovania odporúčame overiť si voľné kapacity vopred telefonicky. Rezervácia parkovacieho miesta vopred nie je technicky možná! Pre podrobné informácie o cenách parkovania a kontaktoch na parkovisko navštívte webovú stránku letiska.

 

2. VOJDITE DO BUDOVY LETISKA S NÁPISOM ODLETY / DEPARTURES

 

3. V STREDE ODLETOVEJ HALY UVIDÍTE NA INFORMAČNEJ TABULI SVOJ LET

V strede odletovej haly letiska sa nachádza veľká informačná tabuľa. Na nej uvidíte zverejnené číslo letu, cieľové letisko, plánovaný a očakávaný čas letu, číslo check-in pultu, na ktorý sa máte ísť zaregistrovať, východ a poznámku. Check-in sa otvára presne 2 hodiny pred odletom a uzatvára spravidla 40 minút pred odletom.

Na zaregistrovanie sa na let tak máte dostatok času. Ak ste prišli na letisko skôr ako dve hodiny pred odletom, počkajte na lavičkách v odletovej hale, alebo v reštaurácii, konkrétne číslo pultu sa zobrazí na informačnej tabuli až 2 hodiny pred odletom a na tabuli sa objaví nápis OTVORENÝ/OPEN. Letecké spoločnosti flydubai, Corendon Airlines a Pobeda otvárajú check-in už 3 hodiny pred odletom.

 

4. DOSTAVTE SA KU KONKRÉTNEMU ČÍSLU PULTU S BATOŽINOU A DOKLADMI

Keď sa na tabuli zobrazí číslo pultu, vyhľadajte konkrétny check-in pult a dostavte sa k nemu so svojou batožinou a cestovným dokladom. Konkrétny pult nájdete podľa čísla na obrazovke.

 

4. ODOVZDAJTE BATOŽINU

Zamestnanci letiska Vám skontrolujú platnosť cestovného dokladu a vystavia palubnú vstupenku. Odvážia Vám batožinu, ktorá poputuje do podpalubia. Príručnú batožinu, batoh či kabelku si môžete vziať so sebou až do lietadla. Informujú Vás o čísle nástupnej brány, ku ktorej sa máte dostaviť.

 

4. ESKALÁTOROM ALEBO VÝŤAHOM ODÍĎTE NA BEZPEČNOSTNÚ KONTROLU

Odletová hala sa nachádza na poschodí, dostanete sa do nej eskalátorom, pred ktorým je nápis „Všetky odlety“. Využiť môžete aj výťah, ktorý sa nachádza za eskalátormi, vedľa reštaurácie.

 

4. PREJDITE NA BEZPEČNOSTNÚ KONTROLU

Zamestnancovi pri vchode na bezpečnostnú kontrolu ukážte svoj palubný lístok, ktorý Vám odovzdali pri registrácii a tiež občiansky preukaz alebo pas. V príručnej batožine nesmú byť žiadne tekutiny, pasty, gély, spreje v objeme väčšom ako 100 ml.

 

5. DO PREPRAVKY VLOŽTE KOVOVÉ PREDMETY, HODINKY, OKULIARE

Z príručnej batožiny vyberte plastové vrecko s tekutinami, notebook vyberte z obalu, mince vyberte z vreciek, z hlavy si zložte klobúk, šiltovku a okuliare, zapnutú bundu si dajte dolu a ak majú dámy vysoké opätky, treba sa vyzuť. Prejdite detektorom kovov a riaďte sa pokynmi zamestnanca bezpečnostnej kontroly.

 

6. SKONTROLUJTE SI ČÍSLO NÁSTUPNEJ BRÁNY

Na informačnej tabuli si pozrite, ku ktorému východu (GATE), resp. nástupnej bráne, sa máte dostaviť. Nástup na let sa začína spravidla 45 minút pred odletom. Ak Vám ešte do odletu odstáva viac času ako 45 minút, pokojne sa popozerajte po obchodoch, alebo počkajte na lavičkách. Ak letíte do krajiny patriacej do Schengenu (Taliansko, Grécko, Španielsko a pod.), nastupovať na letu budete z niektorej z brán od čísla 1 do 7.  V tom prípade už neprechádzate pasovou kontrolou.

 

7. DOSTAVTE SA NA PASOVÚ KONTROLU

Ak letíte do štátu, ktorý nie je súčasťou Schengenu (Turecko, Egypt, Tunisko, Bulharsko, Spojené arabské emiráty atď.), musíte ešte absolvovať hraničnú/pasovú kontrolu, kde predložíte policajtom platný cestovný pas. V tom prípade bude Váš odlet z niektorej z brán s číslami od 9 do 13.

 

8. POČÚVAJTE LETISKOVÝ ROZHLAS A DOSTAVTE SA NA NÁSTUP DO LIETADLA

Letisko niekoľkokrát oznamuje rozhlasom cestujúcim, aby sa dostavili k nástupnej bráne/východu. Čísla východov sú zreteľne označené. Nástup sa začína 45 minút pred odletom a končí sa 20 minút pred stanoveným časom odletu. Majte pripravený palubný lístok a cestovný doklad (pas, občiansky). Zamestnanci letiska vám ho skontrolujú. Potom už len počkáte na pokyn, kedy budú môcť cestujúci nastúpiť do lietadla.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Letisko M. R. Štefámika, Getty Images
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa