Izrael na vlastnej koži: Všetko, čo musíte vedieť pred návštevou Svätej zeme

2018-12-01 00:00:00 |   |    | 

Už dávno neplatí, že do Izraela cestujú iba veriaci, ktorí chcú navštíviť Jeruzalem. Táto krajina v sebe skrýva omnoho viac ako iba humus, jarmulky a Mŕtve more a preto by ste túto fascinujúcu krajinu určite nemali nevynechať zo zoznamu krajín, ktoré treba spoznať. Pred tým, než sa však vyberiete okúsiť dobrodružstvá, ktoré si pre vás pripravila, treba poznať niekoľko dôležitých faktov



 

Ako sa viem dostať do Izraela?

Ak na leteckú prepravu plánujete využiť služby nízkorozpočtovej leteckej spoločnosti, na výber z našich končín a okolia máte Ryanair alebo Wizzair. Ryanair lieta z Bratislavy, Prahy, Budapešti, Varšavy a Krakova do Ejlatu, z Poľska sa dostanete aj do Tel Avivu. Wizzair má do tohto mesta ponuku o niečo bohatšiu. Do bývalého hlavného mesta sa viete dostať z Viedne, Prahy, Budapešti, Debrecínu a Katowíc, avšak do Ejlatu iba z Viedne, poprípade z Varšavy.

 

Môže sa mi zísť ruština?

Viacerí boli prekvapení, koľko rusky hovoriacich ľudí žije v Izraeli. Tento fakt je podmienený repatriáciou židov do Izraela po roku 1989, ktorému sa hovorí Alija. Do Svätej zeme v tom čase emigrovalo približne jeden milión Rusov, pre ktorých bola ruština buď rodným alebo druhým jazykom. Na rozdiel od ostatných imigrantských jazykov, ruština sa zachovala a v súčasnosti ňou hovorí asi 20 percent obyvateľstva. V krajine dokonca funguje niekoľko ruských periodík.

 

Nepokazí mi pečiatka izraelských víz v pase budúce cestovateľské plány?

Táto otázka môže zaskočiť aj skúseného cestovateľa. Ak by váš pas obsahoval pečiatku z Izraela, je vysoká pravdepodobnosť, že by ste sa nedostali do krajín ako sú Irán, Saudská Arábia, Jemen, Sudán, Libanon a podobne. V súčasnosti vás však tento problém trápiť nemusí, pretože izraelské turistické víza vám po príchode do krajina vytlačia na samostatný papier, ktorý si založíte do pasu a po návrate domov len jednoducho vyberiete a uložíte do krabice so spomienkami.

 

Na čo si dať pozor pri šabate?

Pre nepripraveného našinca môže byť židovský sviatok šabat (alebo tiež šabes či sabat) naozaj nepríjemným prekvapením. Sobota je v judaizme dňom absolútneho pokoja a modlitby. Už v piatok večer možno vidieť, ako sa mestá pomaly vyprázdňujú a opäť ožívajú až v sobotu so západom slnka. Aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam, naplánujte si dopredu, kde čo chcete vidieť v piatok a v sobotu, nakoľko by ste mohli mať problém s autobusmi, vlakmi aj ubytovaním. V Tel Avive by mal byť s týmto sviatkom menší problém, nakoľko je to moderné mesto, ktoré sa orientuje predovšetkým na turistov.

 

Aké sú typické izraelské jedlá?

Izraelská kuchyňa kombinuje domáce jedlá a zároveň pokrmy, ktoré so sebou priniesli rôzne národnosti do krajiny. Izraelčania obľubujú predaj pouličného jedla a to napríklad falafel (vyprážané guľôčky z cíceru a bôbu) podávané v pita chlebe so zeleninou a sezamovou omáčkou. Izrael je známy aj humusom, kuskusom, kebabom či chalvou. Veriaci židia sa stravujú najmä takzvanou „košer“ stravou, teda všetkým, čo je v judaizme povolené. Židia majú povolené konzumovať iba „čisté“ zvieratá: z cicavcov prežúvavých párnokopytníkov, ďalej hydinu a ryby, ktoré majú plutvy a šupiny. Mäso suchozemských zvierat sa smie konzumovať iba v prípade, ak bolo zviera rituálne podrezané (tzv. šchita). Pri príprave jedál je zakázané miešať mlieko s mäsom. Napriek tomu, že moderná izraelská spoločnosť sa považuje za sekulárnu, väčšina domácností dodržuje aspoň jedno z niektorých pravidiel.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa