Dovolenka na poslednú chvíľu: Výhody a nevýhody last minute zájazdov

2018-08-07 00:00:00 |   |    | 

Leto je už v plnom prúde a dovolenkári si užívajú zaslúžené chvíle voľna najmä pri mori. Niektorí si zájazd vyberajú už v zime, keď je ešte k dispozícii obrovské množstvo možností presne podľa ich predstáv. Iní sa spoliehajú na ponuky last minute, ktoré občas ponúkajú „veľa muziky za málo peňazí“. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody.



V zime počas predaja first minute od decembra do marca sa ceny zájazdov znižujú o 10% z pôvodnej ceny a máte zaručené, že si vyberiete ten najlepší hotel. Výhodou je aj to, že nemusíte zaplatiť celú cenu dovolenky naraz. Stačí iba uhradiť zálohu a postupne zájazd doplácate. V lete už potom nezháňate nič a máte pokoj s dovolenkou. Nemusíte riešiť, kam pôjdete, všetko už máte systematicky naplánované. Takéto objednávanie zájazdu vopred však prináša aj jedno veľké riziko - nie každý totiž vie, kde bude o pol roka neskôr a ľahko sa môže stať, že z rôznych príčin v daný termín dovolenkovať nebude môcť.

To nehrozí pri rozhodovaní sa „na poslednú chvíľu“, teda last minute. Takéto typy zájazdov sa u nás stali  veľkým hitom, ani pri nich však nie je všetko také ružové, ako sa zdá. Cenová politika cestovných kancelárii bola kedysi iba predať zájazd za hocijakú sumu aj pod cenu, lebo každá neobsadená kapacita bola stratou. Dnes je už situácia iná a keďže sa kanceláriám zvyčajne všetko vypredá aj za vyššie ceny, last minute zájazdy sú síce „výpredajmi“, nie však v takom rozsahu, ako tomu bolo pred rokmi.

Ceny bývajú neraz umelo navyšované a preškrtávané, aby v dovolenkároch vyvolali dojem, že ušetrili až o 45 percent, pritom to nemusí byť vždy pravda. Ak chcete mať skutočný prehľad o tom, koľko pri danej ponuke ušetríte, vždy si  pri kúpe last minute zájazdu vyhľadajte pôvodnú katalógovú cenu.

Dôkazom takejto marketingovej manipulácie sú aj termíny last minute ponúk. Kedysi ich cestovné kancelárie zverejňovali iba pár dní pred začiatkom pobytu, dnes sú ako výpredaj označené hoci aj mesiac pred odletom. Navyše najmä počas sezóny júl - august nie je vždy pravidlom, že k blížiacemu sa odletu ceny budú ešte klesať. Treba rátať s tým, že cestovné kancelárie radšej neobsadia kapacitu, ako by by mali ísť s cenou veľmi nízko. Jednoducho preto, že sa im to už neoplatí.

Dobré je však na internete sledovať, ako ceny klesajú trebárs aj každý deň. Nové oceňovanie zájazdov sa deje vždy v pondelky a nasledovné pracovné dni, cez víkendy len málokedy. Najlacnejšie destinácie last minute zájazdov, kde ceny môžu klesnúť naozaj veľmi nízko, sú najmä Tunisko a Egypt, a to v sezóne aj mimo nej.

Treba si však uvedomiť, že pri kúpe last minute zájazdov už dovolenkári nemajú možnosť vybrať si zo širokej palety zájazdov a v ponuke je len to, o čo nemal doteraz nikto záujem. A to má obvykle svoje dôvody. Buď má ubytovacie zariadenie zlé recenzie, alebo je situované v horšej lokalite, veľakrát sa tiež stane, že zájazd je síce dostupný, ale na daný deň už nie sú k dispozícii letenky a lietadlo je plne obsadené...

Nevýhodou je aj určitá časová tieseň. Niektorí cestovatelia to robia tak, že sa pobalia, vybavia všetky formality vopred a so zbalenými kuframi čakajú na vhodnú  last minute ponuku. Cenu zájazdu je navyše potrebné vyplatiť hneď na mieste a naraz, čo môže byť pre niektorých klientov tiež problémom. Vyberať zájazd na poslednú chvíľu je teda síce zaujímavou alternatívou, treba si však vopred zvážiť aj jej nevýhody, aby ste nakoniec nestrávili vytúžené voľno doma.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: ako, Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa