Pozor na nákup suvenírov: Tieto si z dovolenky radšej nenoste

2018-08-26 00:00:01 |   |    | 

Prednedávnom obletela svet správa o istom Talianovi, ktorý musel zaplatiť pokutu vyše 1000 eur, keď ho policajti chytili s plastovou fľašou plnou piesku z pláže na Sardínii. To však nie je jediný suvenír, ktorý vás môže vyjsť draho. Niektoré populárne spomienkové predmety môžu byť vyrobené z chránených druhov živočíchov alebo rastlín a ich kúpa a dovoz bez potrebných povolení môže mať za následok nielen jeho zhabanie, ale aj finančnú sankciu a môžu priniesť nepríjemnosti po dovolenke.



 

"Vyvarujte sa nákupu suvenírov z ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ak si nie ste istí jeho legálnym pôvodom alebo ak neviete, či sa na jeho dovoz nevzťahujú obmedzenia alebo zákazy, a či na dovoz nie je potrebné povolenie," povedal pre TASR Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. V súčasnosti je medzinárodný obchod s takmer 900 druhmi živočíchov a rastlín zakázaný a obchod s viac ako 33.000 druhmi je kontrolovaný prostredníctvom dovozných a vývozných povolení. Medzi riskantné suveníry patria napríklad mušle, kaviár, koraly, orchidey, slonovina, tradičná čínska medicína alebo výrobky z kože plazov.

Obľúbeným suvenírom z Južnej Ameriky sú napríklad dažďové palice vydlabané z odumretých častí kaktusov a naplnené kamienkami, ktorých pohyb pripomína zvuk dažďa. Bez potrebného povolenia si turisti môžu priniesť tri palice. Čo sa týka kaviáru, všetky druhy jeseterotvarých rýb sú chránené a obchod s výrobkami z nich sa reguluje. "Dovezený kaviár musí byť v zapečatenom obale, s maximálnym obsahom 125 gramov, s uvedenou krajinou pôvodu, druhu ryby, z ktorého je vyrobený a jedinečným evidenčným kódom," dodal Ferenčák.

Väčšina druhov mačkovitých šeliem, ako napríklad tiger, gepard, leopard, jaguár, je ohrozená a obchodovanie s nimi, ako aj s výrobkami z nich je zakázané. Rovnako ako dovoz vlny tibetskej antilopy, z ktorej sa vyrábajú luxusné šály. "Na výrobu jedného šálu je potrebná vlna až z piatich antilop, a práve nelegálny lov priviedol tento druh na pokraj vyhynutia," vysvetlil hovorca MŽP. Zakázaný je aj medzinárodný obchod s panciermi z korytnačky a so slonovinou.

Kontrola medzinárodného obchodu s ohrozenými druhmi môže prispieť k ich ochrane, keďže práve dopyt po niektorých, najmä exotických druhoch rastlín a živočíchov a ich produktoch takmer zapríčinil ich vyhynutie. Napríklad kúpou šperkov a dekoračných predmetov vyrobených z koralov ľudia prispievajú k devastácii morského ekosystému, ktorými sú koralové útesy. Ich dovoz je vysoko regulovaný. Ochrana spadá pod Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, TASR, TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa