Najkrajší deň trochu inak: Spečaťte svoju lásku v zahraničí

2018-10-01 12:00:00 |   |    | 

V ostatných rokoch je veľmi moderné uzavrieť manželstvo alebo obnoviť sľub napríklad pri zlatej alebo striebornej svadbe v zahraničí. Ak sa ani vám veľmi nepozdáva predstava ordinárneho obradu na radnici alebo v kostole a nákladná „veselka“ v najbližšej reštaurácii, táto možnosť by mohla byť ideálna aj pre vás. Stačí iba vynaložiť trošku viac snahy a finančných prostriedkov a svadba v zahraničí bude dokonalou oslavou vašej lásky.



 

Sobáš civilný alebo cirkevný?

To je zrejme prvá otázka, ktorá napadne každému. Väčšina kancelárií, ktoré sa zaoberajú takýmito zájazdmi, ponúka len civilné sobáše. Cirkevné sú skôr výnimočné, rímskokatolícky sobáš môžete zažiť iba v Ríme alebo na niektorých miestach v Chorvátsku. Ak však snívate o svadbe cirkevnej (katolíckej) na pláži, to nie je možné vôbec, pretože katolícke náboženstvo nepovoľuje svadbu na verejnom priestranstve, iba v svätostánku. Situáciu komplikuje aj to, že cirkevné sobáše si vyžadujú  náležitú predmanželskú prípravu a dohodnutie sa s oddávajúcim, čo v zahraničí nie je úplne jednoduché.

 

S cestovnou kanceláriou alebo na vlastnú päsť?

Podobne ako pri plánovaní klasickej dovolenky, aj tu platí jednoduché pravidlo. Ak chcete ušetriť čas a energiu, zverte organizáciu svojej svadby špecializovanej cestovnej kancelárii a nezabudnite im presne opísať svoje predstavy. Finančne je to však náročnejšie, ako keby ste si svadbu zorganizovali sami. Alternatíva „na vlastnú päsť“ vyžaduje viac námahy, ktorú by napríklad nevesta mohla venovať príjemnejším povinnostiam, rozhodne však stojí za zváženie najmä vtedy, ak nemáte vysoké nároky a uspokojíte sa so skromnejšou svadbou.

 

Ako dlho treba plánovať svadbu v zahraničí?

Spravidla je najlepšie riešiť svadbu v zahraničí s dostatočným predstihom aspoň rok. Samozrejme, všetko sa dá zvládnuť aj za kratší čas. Potom však môžu vzniknúť menšie problémy z hľadiska kapacity, s oddávajúcim, s miestom a dátumom. Radíme teda všetko potrebné zabezpečiť dopredu, no malá svadba sa dá v zahraničí zorganizovať aj do dvoch mesiacov.ň´

 

Čo bude s právoplatnými listinami a manželským listom?

Zvyčajne sa listiny musia preložiť z jazyka danej krajiny do slovenského jazyka a musia byť úradne overené. Vo viacerých krajinách nie je možné inak uzatvoriť právoplatný zväzok v zahraničí. Toto overovanie listín je finančne náročnejšie, pretože ich potrebujete veľmi veľa (rodné listy, kópie dokladov a pod).  Druhou alternatívou je ale svadba na ambasáde, kde platia rovnaké podmienky ako na Slovensku, takže nič prekladať netreba.

 

Výber správneho času

Istotne nechcete plánovať svadbu v neistom počasí a vydávať sa v upršaný deň. Je preto potrebné dôsledne zvažovať, kedy sa chcete vydávať či ženiť. Letné mesiace sú stávkou na istotu, vtedy sú však aj ceny vyššie. Ak vám nevadí chladnejšie počasie, môžete sobáš v zahraničí uzavrieť aj mimo sezóny. V neposlednom rade potom samozrejme existuje viacero vzdialenejších destinácií, kde je ideálne počasie v podstate celoročne.

 

Cena

Nie je možné presne určiť, na koľko sa celková suma za svadbu v zahraničí  vyšplhá. Ide o to, čo všetko chcete v deň D zažiť a aké služby chcete. Ak potrebujete ohňostroj, profesionálneho fotografa, množstvo kvetín, luxusnú reštauráciu, holubice, veľa svadobčanov a všade sviečky- rátajte s tým, že cena bude samozrejme veľmi vysoká.  Cenové rozpätie je teda veľké - od pár eur až po tisíce. Spravidla európske destinácie sú lacnejšie v porovnaní s  mimoeurópskymi.

 

Destinácie

Hoci si mnohí v súvislosti so svadbou v zahraničí predstavujú najmä Las Vegas a exotický Havaj, Seychely či Maurícius, atraktívne svadobné destinácie môže zamilovaným párom ponúknuť aj Európa. V porovnaní so vzdialenejšími konkurentmi má pritom obrovskú výhodu v podobe nižšej ceny a ľahšej dostupnosti. Medzi top svadobné destinácie Európy sa radí najmä Stredomorie.

Na svadbu pri mori sú priam stvorené najmä grécke ostrovy, kde prebieha najviac svadieb. Ponúkajú výnimočnú magnetizujúcu atmosféru, prekrásne prostredie, príjemný personál, milých ľudí, priateľskosť a zaručene krásne teplé počasie. Veľmi veľa zahraničných svadieb sa koná najmä na Kréte, konkrétne v mestách Chania a  Rethymno. Najkrajšie svadby bývajú aj na pláži v severnom mestečku Gouves, pri kaplnke na polostrovčeku. Známou svadobnou destináciou je aj ostrov Rhodos a najmä pláž v malebnom a unikátnom stredisku Lindos. Priamo cez kopček ďalej  sa potom konajú svadby aj pri kaplnke nad mestečkom Pefkos, odkiaľ máte čarovný výhľad na tri mestá: Lardos, Lindos a Pefkos. Ostrov Zakynthos je tiež výnimočným a vo váš veľký deň budete určite spokojní na pláži v mestečku Tsillivi, medzi dvoma útesmi. V blízkosti je množstvo príjemných a luxusných reštaurácii, taverien, kde môžete s priateľmi osláviť svoj veľký deň. Medzi ďalšie typické grécke wedding destinácie patrí aj ostrov Santorini, ktorý je však veľmi drahý.

Katolíci zasa často mieria za účelom sobáša do Talianska, kde máte možnosť spečatiť svoju lásku v najsvätejšom meste, v Ríme, kde sú katolícke sobáše možné aj v niektorej z početných  katedrál. V mestečku Briatico môžete zase zažiť romantiku po taliansky na pláži v niektorej z plážových reštaurácii.

Či už si vyberiete svadbu doma alebo v zahraničí, v kostole, na pláži či na ambasáde, s množstvom priateľov alebo v kruhu najbližšej rodiny, najdôležitejšie je jedno – povedať „áno“ človeku, s ktorým v láske strávite celý život. Spomienky na slávnostný prísľub budú už len čerešničkou na torte.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: Natália Bosáková

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa