Maldivy lacnejšie ako Terchová: S našimi radami si môže dovolenku v raji dovoliť každý

2019-04-25 00:00:01 |   |    | 

V minulosti bola návšteva Maldív obmedzená na návštevu drahých exkluzívnych rezortov. Tie najlacnejšie začínali od 1300 eur na osobu a týždeň a horná hranica neexistovala. Pred desiatimi rokmi sa však začali veľké zmeny a dnes už viete precestovať Maldivy bez cestovnej kancelárie a lacno. Ponúkame vám tipy na výlet na Maldivy, ktorý určite bude stáť za to a nezruinuje vašu peňaženku.



 

Doprava

Letenku na Maldivy si viete pri troche šťastia zabezpečiť za približne 400 eur. Za predpokladu, že priletíte do Malé skoro ráno, mali by ste stihnúť štátnu lodičku, ktorá predstavuje síce pomalšiu, ale celkovo veľmi výhodnú formu dopravy. Štátne lode spájajú hlavné mesto so všetkými atolmi súostrovia. Ktorý z nich si vyberiete, to už záleží na vašich preferenciách.

 

1. Alternatíva: Piesok, more a pláž najlacnejšie

Ak chcete do svojej odvolenky investovať čo najmenej, mali by ste svoje kroky nasmerovať na na lodičku smerom na ostrov Maafushi. Kým ešte pred 10 rokmi sem nebol cudzincom povolený vstup, dnes je najrozvinutejším ostrovčekom Maldivského súostrovia, kde je v ponuke najviac ubytovacích možností pre turistov. Ich ceny sú nižšie ako v Terchovej. Možno neuveríte, ale niekoľko ubytovaní ponúka dvojposteľovú izbu už od 30 eur na noc. Na viacerých ostrovoch si však ešte priplatíte 12-percentnú DPH a environmentálnu daň 3 doláre na osobu a deň, takže ceny ubytovania sú reálne od 40 eur na deň za dvoch.

Hľadanie miznúceho raja - Maledivy, Lakadamy či Andamany

Relatívne drahšie bude na každom z ostrovov jedlo, práve na Maafushi je však veľká konkurencia aj výber. Navyše aj miestni obyvatelia musia niekde jesť, a tak dnes už nie je problém najesť sa na tomto ostrove za ceny podobné, alebo aj nižšie ako v Bratislave. Obed či večera za 6 či 7 eur vášmu rozpočtu neublíži, veď halušky v Terchovej dnes už tiež lacnejšie nie sú.

Výpočet ceny na týždeň a osobu

Letenka – 400 eur

Miestna preprava – 20 eur

Ubytovanie v dvojposteľovej izbe – 7 x 20 = 140 eur

Strava 7 x cca 17 (raňajky, obed, večera) = 119 eur

Spolu 679 eur

 

2. Alternatíva: Super podmorský život

Ak chcete počas dovolenky preskúmať najmä podmorský svet, mali by ste zamieriť na Ari Atol a navštíviť napríklad ostrov Dhigurah. My sme ho navštívili pred štyrmi rokmi a vtedy bolo na ňom jedno jediné ubytovanie. Dnes je tam však konkurencia už väčšia a vybrať si môžete z asi šiestich možností s cenou od 50 eur za noc s raňajkami. Vyššiu cenu ale vyváži množstvo jedinečných zážitkov. Keďže k južnému Ari Atolu prinášajú morské prúdy veľa planktónu, stretnete tu raje obrovské, ale aj takmer 5-metrového žraloka obrovského. Našťastie je vegetariánom, potápanie či šnorchlovanie s ním je preto tiež fantastickým zážitkom.

Výpočet ceny na týždeň a osobu

Letenka – 400 eur

Miestna preprava – 40 eur

Ubytovanie v dvojposteľovej izbe vrátane raňajok – 7 x 31 = 217 eur

Strava 7 x cca 20 (obed, večera) = 140 eur

Spolu 797 eur

 

Ešte jedna alternatíva

Ak je pre vás podmorský život kľúčový a zároveň chcete minúť čo najmenej, máte ešte možnosť navštíviť ostrov Maamingili. Tí z vás, čo na Maldivách už boli a navštívili tzv. Sun Island resort (dlhodobo najlacnejší rezort, ponúkaný agentúrami aj na Slovensku), budú tento ostrov poznať. Je na ňom totiž letisko, kam vás prevezú cestovné kancelárie z letiska v Malé. Ubytovanie je tu veľmi lacné a tiež sa začína od 30 eur, zároveň je tu však veľmi blízko k žralokom. Bývať však budete na ostrove s letiskom, takže čakajte trochu menej ostrovnej romantiky a trochu viac reálneho života. V každom prípade však môžete použiť Maamingili ako bázu a robiť si odtiaľ výlety na okolité ostrovy.

 

Ako si pri dodatočných nákladoch výlet ešte zjednodušiť

Skúste ešte pred rezerváciou kontaktovať poskytovateľa ubytovania a zistiť, ako sú na tom so zabezpečovaním transferu. Toto platí najmä pre Dhigurah, kam štátne lode nejazdia priamo, ale musíte prestúpiť na hlavnom ostrove južného Ari Atolu, Mahibadhoo. Dnes už vďaka rastúcemu individuálnemu turizmu a slobodnému podnikaniu jazdia medzi hlavným mestom a rôznymi významnejšími ostrovmi aj takzvané speed boats, teda rýchle motorové člny. Sú asi trikrát rýchlejšie ako štátne lode, no tiež niekoľkonásobne drahšie. My sme na Mahibadhoo využili speed boat za 20 dolárov na osobu a ďalej sme sa po Ari Atole už pohybovali štátnymi loďkami.

Ak ste si teda zvolili ostrov, na ktorý sa chcete dostať, dobre si preskúmajte možnosti spojenia.  Najlepšie spojenie z Malé je vždy na hlavný ostrov iného atolu a na ostrovy, na ktorých je dostatok miestneho obyvateľstva. Je to pochopiteľné. Čím viac zákazníkov, tým nižšia cena na osobu. Preto doprava na Mahibadhoo, čo je hlavný ostrov Ari Atolu, bude výrazne lacnejšie ako na Dhigurah, kde síce žijú aj domáci, ale priame transfery z Malé sú hlavne zamerané na turistov. Všetky štátne a väčšia súkromných lodí vyráža z hlavného mesta Malé, no vychádzajúc v ústrety turistom, niektoré jazdia aj z "letiskového ostrova" Hulhule. Napríklad na Maafushi ide speed boat priamo z letiska. Orientačné počítajte s 20 - 30 eur na frekventované ostrovy a 50 na menej frekventované. Jedným smerom.

Užitočná stránka je https://www.atolltransfer.com, kde nájdete ceny a viete si aj zarezervovať speed boat. Samozrejme sú to len sprostredkovatelia. Ak zaplatíte priamo majiteľovi člna, cesta bude lacnejšia. Nám majiteľ ubytovania dal priamo kontakt na majiteľa člna a dohodli sme sa priamo. Skúste to tiež.

 

Letecká doprava na Maldivách

Ak vám záleží na čase viac ako na peniazoch, okrem Maldivian dnes už na súostroví lieta ich prvý konkurent http://www.flyme.mv/. Dostanete sa s nimi len na dve letiská a cena leteniek nie je nízka. Spomínaný Maamingili stojí 168 dolárov a Dharavandhoo 112. Jedným smerom.

Čo dodať. Terchovú mám rád a chodím tam každý rok. No ak sa tam ceny za posledné roky zdvojnásobili, na Maldivách klesli na polovicu...

Ďalšie tipy a odporúčania autora na tému cestovania po svete nájdete na jeho osobnom blogu: https://eagleflyfree.com/sk/category/tipy-triky-a-odporucania/.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Roland Vízner
Zdroj: Roland Vízner

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa