Ochutnajte to najlepšie: Veľký prehľad rýb a plodov mora, ktoré ponúkajú chorvátske reštaurácie

2019-07-03 00:00:01 |   |    | 

K dokonalej dovolenke neodmysliteľne patrí aj skvelé jedlo. V prímorských destináciách by bolo hriechom zostať len pri pokrmoch, aké si môžeme bežne dopriať aj v slovenských reštauráciách. Občas však klasiku v podobe steaku alebo kuraťa uprednostníme len preto, aby sme na tanier nedostali niečo neočakávané. Čo si pod jednotlivými pojmami v jelovniku predstaviť?



 

Pri návšteve Chorvátska je takmer povinnou zastávkou obed či večera z niektorých domácich reštaurácií, zvaných konoba. Tie sa nachádzajú azda v každom prístave a lemujú promenády vo všetkých mestečkách pri mori. Obvykle ponúkajú viac-menej rovnaké jedlá. Niektorým názvom budeme vďaka podobnosti jazykov rozumieť ľahko, iné sú nám známe aj pod ich pôvodným chorvátskym názvom (juha = polievka, pljeskavica = grilovaná placka z mletého mäsa, ćevapi = čevapčiči, brodet = hustá rybacia polievka so zeleninou). Niektoré morské špeciality na  grile nám ale môžu robiť problém. Pozrite si náš prehľad a vyberte si presne to, čo ulahodí vášmu maškrtnému jazýčku.

 

MORSKÉ PLODY

Lignje – kalmary (alebo tiež kalamáre) sú hlavonožce príbuzné sépiám. Grilujú sa vcelku,  v polievke alebo pri vyprážanej verzii býva mäso nakrájané na koliesko.

 

Škampi – garnáty (či homáre nórske alebo laungusty) sa upravujú podobne ako krevety obvykle „na žaru“, teda na grile, alebo „na buzaru“, teda na cesnaku a bielom víne.

 

Školjke – lastúrniky, ktoré sa tiež pripravujú na grile alebo na víne. Obvykle dostanete plnú misu, kde však musíte drobné kúsky mäsa vyberať z lastúr.

 

Dagnje – slávky alebo mušle, ktoré sa často podávajú v paradajkovej omáčke.

 

Hobotnica – osmonohy alebo chobotnice asi netreba nikomu predstavovať. Ich príprava vyžaduje zručnosť, v Chorvátsku ale vedia z tohto morského živočícha vyčarovať skutočnú lahôdku

 

RYBY

Orada – pražma je vynikajú ryba, ktorá chutí vynikajúco grilovaná. Ak sa v Chorvátsku venovaniu šnorchlovaniu, pravdepodobne ju vídate aj neďaleko od brehov.

 

Škarpina – na pohľad nepekná skorpéna alebo ropušnica má jedovatú plutvu, ktorej dotyk spôsobuje bolestivé opuchy. Dusená alebo grilovaná však chutí vynikajúco, nezabudnite však pred konzumáciou odstrániť jej kožu.

 

Brancin – morský vlk alebo tiež ostriež morský je jedna z najrozšírenejších bielych rýb Jadranu.

 

Skuša - makrela patrí medzi dravé ryby, býva veľmi tučná a výborne sa hodí na grilovanie a údenie, vďaka čomu ju veľmi dobre poznáme aj u nás.

 

Kovać – zeus ostnatý sa považuje za najväčšiu delikatesu medzi rybami. Má krehké biele mäso s vynikajúcou chuťou, ktoré je za pár minút hotové.

 

Iglun – mečúňa spoznáte na prvý pohľad vďaka typickej hlave. Jeho mäso podobné tuniakovi je vyhľadávaná delikatesa.

 

Oslić - morská šťuka známa aj ako šťukozubec či hejk má chutné mäso s minimom tuku.

 

Grdobina – morský čert je na pohľad veľmi nepekná ryba, ktorá však patrí k vybraným delikatesám. Chuť jeho mäsa pripomína homára a výhodou tiež je, že okrem chrbtice nemá žiadne kosti.

 

Girice – drobné rybky sú skvelou voľbou k nápojom. Sardinky zľahka obalené v múke sa vysmažia na olivovom oleji a konzumujú celé. Čím menšie, tým lepšie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa