15 rád od proficestovateľov: Osmička vám ušetrí nemalé peniaze

2019-11-19 12:00:00 |   |    | 

Austrálčania Alesha Bradford a Jarryd Salem šesť rokov spravujú obľúbený blog Nomadasaurus. Spoznávanie sveta bolo vždy ich koníčkom a venujú sa mu už viac ako jedenásť rokov. Počas tohto času spoznali rôzne krajiny a najmä nazbierali mnoho skúseností, ktoré sa rozhodli odovzdať ostatným cestovateľom.



1. Užívajte si pomalé cestovanie

Z cestovania sa za ostatné roky akoby stala nová športová disciplína. Ľudia sa začali predbiehať v tom, kto navštívi viac krajín a môže sa pochváliť rôznorodejšími zážitkami. No to viedlo k tomu, že začali svoje cesty skracovať, aby minuli menej peňazí a mohli chodiť do zahraničia častejšie. Alesha a Jarrych sú skôr fanúšikmi trendu pomalého cestovania. Svojim priaznivcom odporúčajú, aby na jednom mieste zostali dlhšie a skutočne si ho užili. Za tri dni nedokážete spoznať žiadnu destináciu. Neviete odhaliť jej skryté krásy, nemôžete sa tam iba túlať ani poriadne nespoznáte domácich obyvateľov. Tejto dvojici sa taktiež nepáči, že pri krátkych cestách by boli stále v strese, lebo by museli dodržiavať nejaký plán, preto volia radšej dlhšie cesty. A my dodávame, že „rýchle cestovanie“ je tiež veľmi neekologické.

 

2. Pri kupovaní leteniek sa nebojte viac kombinovať

Toto pravidlo neplatí len pri dlhých cestách. Istotne ste si všimli, že počas výhodných akcií aj pri spojení leteniek do rôznych európskych destinácií zaplatíte menej ako za priamy let. Títo blogeri preto odporúčajú, aby ste nenakupovali letenky podľa nejakej schémy. V prvom rade vyskúšajte zľavové systémy na vyhľadávanie lacných lístkov. Potom sa tiež pozrite po kombinácii rôznych miest, vďaka čomu zažijete počas jednej cesty viac zážitkov a ušetríte na nákladoch. Prestupy vtedy nemusia byť únavné a navyše vám prospejú na malú pauzu počas dlhej cesty.

 

3. Naučte sa niečo z miestneho jazyka

S angličtinou sa už dnes dohovoríte v mnohých destináciách, ale podľa ďalšieho tipu by ste nemali nikdy odísť z domu bez toho, aby ste nevedeli aspoň pár základných fráz v domácej reči. Naučte sa pozdraviť, poďakovať, poprosiť a zaželať pekný deň. Prejavujete tak rešpekt k domácej kultúre a s domorodcami jednoduchšie nadviažete kontakt.

 

4. Kupujte si poistenie

Nikdy nepodceňujte riziko, ktoré vám hrozí na cestách. Občas stačí len jednoduchý zdravotný problém, ktorý vás môže stáť tisíce eur. Alesha napríklad musela v Thajsku zaplatiť 1000 dolárov za krátke pozorovanie v nemocnici kvôli bolestiam brucha. Ich priateľ zase utrpel zlomeninu nohy v Kanade, čo ho dokopy aj s transportom vyšlo na 150 000 dolárov. Je to skutočne iba pár eur navyše, ktoré nezruinujú váš rozpočet a dajú vám väčší pocit istoty.

 

5. Skôr ako s niečím súhlasíte, informujte sa o cenách

Nikdy si nič nekupujte alebo neobjednávajte naslepo bez toho, aby ste poznali cenu za tieto služby. Všade natrafíte na podvodníkov, ktorí chcú zarobiť na turistoch. Preto si dávajte pozor, či už sadnete do taxíka, objednáte si obed alebo pôjdete na masáž. I navonok ošumelý podnik môže mať veľmi vysoké ceny, ktoré vás môžu zruinovať. Stačí pár otázok alebo požiadanie o cenník, aby ste neurobili zbytočnú chybu.

 

6. Myslite na bezpečnosť internetu

Pokiaľ počas cesty využívate internet, dávajte si pozor na bezpečnosť. Nikdy na verejnej wifi sieti nezdieľajte citlivé dáta a nekontrolujte si svoje emailové účty, bankové kontá alebo iné miesta, kde máte uložené svoje súkromné údaje. Takto by sa k nim mohli ľahko dostať hackeri. Pokiaľ nemáte vlastné mobilné pripojenie, títo Austrálčania odporúčajú používať VPN, teda virtuálnu privátnu sieť.

 

7. Nájdite si bankovú kartu bez poplatkov

Pokúste sa nájsť takú banku, v ktorej budete mať bezplatné všetky služby spojené s užívaním karty v zahraničí. Veľmi často sa stáva, že najmä za výber z bankomatu účtujú veľmi vysoké sumy, prípadne si odrátavajú určité percentá z vybranej hotovosti. Buďte v tomto opatrní, aby ste pri častých výberoch neprišli o veľa peňazí.

 

8. Nikdy si nemeňte peniaze vo vašej domácej krajine

Podľa skúsenosti dvojice blogerov sa neoplatí meniť si peniaze priamo vo vašej domovine. Banky majú podľa nich často nevýhodné kurzy a viac sa oplatí vybrať si ich priamo na mieste z ATM bankomatu alebo si nájsť serióznu zmenáreň niekde vo väčšom nákupnom centre.

 

9. Urobte si niekoľko kópií svojich dôležitých dokumentov

Najmä pri cestovaní do exotických krajín od vás budú na každom mieste pýtať doklady. Vtedy sa môže stať, že ich ľahko stratíte. Preto ďalšie odporúčanie znie, aby ste si ich niekoľkokrát prefotili a uložili do viacerých tašiek. Často sa stačí preukázať kópiou a navyše máte so sebou aspoň nejakú poistku v prípade ich stratenia. Jednu fotografiu si uchovajte aj v elektronickej podobe v mobilnom telefóne a tiež v emailovom účte.

 

10. Vždy si dopĺňajte energiu do elektronických pomôcok

Fotoaparát, kamera, telefón alebo notebook. To všetko potrebujete nielen kvôli cestovaniu, ale často aj kvôli práci. Nikdy neviete, čo vás na ceste postihne a či ich nebudete potrebovať práve vtedy, keď budú mať slabú batériu. Preto vždy pred odchodom z ubytovania ich plne nabite a poistite sa tiež power bankou. Nie je nič horšie, ako keď si chcete urobiť záber nádherného západu slnka a zrazu vám zabliká slabá baterka v smartfóne.

 

11. Perte si sami

Pri dlhších cestách si nemôžete vziať oblečenie na veľa dní. Preto musíte vymyslieť rozumnejšie riešenie s praním v danej destinácii. Tieto hotelové služby sú dosť drahé a pokiaľ máte počas roka niekoľko ciest, zbytočne zaťažia váš rozpočet. Preto si radšej vždy perte sami. Nevyužívajte ani služby mestskej čistiarne. Radšej uprednostnite verejnú práčovňu alebo bývajte v súkromí, kde máte aj túto vymoženosť.

 

12. Rýchloschnúce oblečenie

Či už pri samotnom praní, alebo v prípade prudkých dažďov oceníte, keď vám oblečenie vyschne čo najskôr. Preto zainvestujte do lepších kúskov, ktoré sú určené napríklad na vysokohorskú turistiku a už do pár hodín ich spokojne zbaľte suché späť do batožiny.

 

13. Zoberte si štuple do uší

Máte za sebou náročný deň a pred vami ďalšie veľké plány. No večer prídete do hotela a zrazu všetko zničí rušná ulica pod oknami, vášniví susedia alebo dovolenkári s malým dieťaťom. Štuple do uší vás zachránia pred všetkými podobnými pohromami a môžete si vďaka nim za každých okolností výborne oddýchnuť.

 

14. Vždy si berte fľašu na vodu

Pokiaľ idete do destinácií, kde majú bežne vo vodovodoch pitnú vodu, tak si vždy zoberte so sebou fľašu, do ktorej ju môžete dopĺňať. To vám ušetrí rozpočet a zároveň sa správate ekologicky, pretože si nekupujete ďalšiu plastovú nádobu, ktorú potom nedbalo vyhodíte.

 

15. Kúpte si miestnu SIM kartu

Ak plánujete zostať niekde na dva týždne alebo dlhšie, vždy si kúpte lokálnu SIM kartu. Telefonáty vás vyjdú podstatne lacnejšie a navyše vás pred veľkým účtom bude chrániť aj limitovaný kredit. Tento trik pomáha aj pri kratších výletoch, pokiaľ potrebujete často volať do hotelov, pre rezerváciu reštaurácií alebo chcete využívať lacnejší lokálny internet.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: NOMADasaurus - Adventure Travel Couple

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa