Cestovať môžete aj počas karantény: 5 spôsobov, ako vidieť veľa zaujímavého a nevystrčiť pri tom nos z dverí

2020-03-12 08:00:01 |   |    | 

Cestovatelia majú hlavu v smútku, globálna epidémia koronavírusu zapríčiňuje rušenie letov aj zatváranie pamiatok. Vďaka moderným technológiám si však zážitky zo spoznávania iných krajín môžeme dopriať z pohodlia domova aj počas karantény.



 

Google Street View

Street View je špeciálna funkcia na Mapách Google, vďaka ktorej sa môžete pohybovať po krajine a virtuálne sa obzerať okolo seba takmer, akoby ste tam naozaj boli. 360-stupňový panoramatický pohľad na ulice a cesty bol prvýkrát uvedený v máji 2007, kedy bolo k dispozícii päť amerických miest. Teraz je pokrytá takmer celá Severná Amerika a Európa, ako aj množstvo krajín v Južnej Amerike, Afrike, Ázii aj Austrálii.

Máte chuť na prechádzku okolo najslávnejšieho kambodžského chrámu Angkór Vat? Žiaden problém! Stačí, keď jeho názov zadáte do vyhľadávača na stránke maps.google.com a kliknete na oranžovú postavičku v pravom dolnom rohu. Zvýraznia sa vám všetky cesty či ulice, po ktorých sa môžete virtuálne poprechádzať. Potom už stačí len kliknúť na ktorékoľvek miesto a začať s prechádzkou. Pomocou myši alebo šípok na klávesnici sa môžete „obzerať“ okolo seba, alebo posúvať rôznymi smermi. Už len porozmýšľať, kam všade sa chcete pozrieť!

 

Virtuálne po Slovensku

Google Street View samozrejme mapuje väčšinu slovenských miest, dedín či ciest. Okrem nich sa ale s touto službou môžete pozrieť aj do hôr, jaskýň či hradov a skanzenov... Skvelou alternatívou je ale aj stránka virtualtravel.sk, kde sa môžete celé hodiny virtuálne túlať po našej krásnej krajine (aj niekoľkých ďalších). Na stránke nájdete mapu s ponukou všetkých 360-stupňových pohľadov. Tie sú okrem toho v ľavej lište prehľadne rozdelené aj podľa krajov, kategórií či pohorí. Ak vás preto zaujímajú napríklad hrady a zámky, jednoducho si kliknite na ich zoznam a na mape sa vám zobrazia len tie. Potom už stačí vybrať fotografiu objektu, ktorý sa vám objaví v celej kráse a vy si ho môžete pokojne poobzerať.

 

360-stupňové videá

Ešte prepracovanejšou alternatívou sú 360-stupňové videá. Tie sú nakrútené dronom a vybrané pamiatky či prírodné krásy sledujú z vtáčej perspektívy. Samozrejme sa pritom môžete obzerať všade okolo, takže vlastne dané miesto uvidíte tak, ako sa väčšine turistov nikdy nepodarí. Vyhľadajte na YouTube stránku AirPano VR, kde nájdete desiatky videí prírodných unikátov, pamiatok či veľkomiest, ale napríklad aj kŕmenie žralokov, vianočné trhy, zatmenie slnka, polárnu žiaru či všetky štadióny, kde sa hrali v roku 2018 majstrovstvá sveta vo futbale. Všetky videá sú aj na pôvodnej stránke AirPano, kde nájdete aj obrovské množstvo 360-stupňových fotografií.

 

Živé kamery

Priestorové fotografie a videá sú úžasnou možnosťou, ako si pozrieť takmer celý svet. Jedinou nevýhodou však je, že pohľady nie sú v reálnom čase. Ak chcete vidieť, aká je situácia na rôznych miestach práve v tomto momente, pozrite sa na ne prostredníctvom živých kamier. Tie sú síce obvykle namierené len jedným smerom, obraz však snímajú nepretržite (podobne ako napríklad Živá panoráma, ktorú môžete poznať z vysielania druhého televízneho programu RTVS). Stránka Panorama.sk ponúka mapu s miestami, kde sa kamery nachádzajú. Potom už stačí len zadať názov daného mesta, hory či pamiatky do vyhľadávača a sledovať. Zábery z hôr ponúka aj stránka www.zivekamery.sk a na sledovanie vtákov sa zas zameriava Kukaj.sk. Aktuálnu situáciu v lyžiarskych strediskách a v akvaparkoch môžete vidieť na stránke https://www.holidayinfo.sk/kamery.

 

Virtuálna návšteva múzea

Ak ste si už pozreli všetky zaujímavé prírodné zázraky, poprechádzali sa po uliciach najkrajších miest a preskúmali zo všetkých strán tie najvzácnejšie pamiatky, svoju virtuálnu cestu okolo sveta by ste ešte mohli zavŕšiť návštevou múzea. Či ste milovníkmi umenia, alebo vás lákajú skôr zbierky prírodovedných múzeí, určite nájdete aj expozície online. Virtuálne prehliadky ponúka napríklad Louvre, Dalího múzeum vo Figueres alebo prírodovedecké múzeum Smithsonian National Museum of Natural History vo Washingtone. Po fantastickom Umeleckohistorickom múzeu vo Viedni (Kunsthistoriches Museum) sa síce virtuálne nepoprechádzate, na internete však nájdete online zbierku takmer 30.000 exponátov, kde si ich môžete podrobne pozrieť a prečítať si o nich všetko dôležité. Výber môžete zúžiť napríklad podľa výtvarnej techniky, rokov alebo osobností.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa