KORONAVÍRUS: Zakúpenú dovolenku je možné zrušiť bez storno poplatku

2020-03-12 19:30:00 |   |    | 

Dovolenku zakúpenú v cestovnej kancelárii, ktorej cieľom je destinácia postihnutá epidémiou nového koronavírusu, je možné zrušiť bez storno poplatku. Individuálne dohodnuté pobyty pod zákon o zájazdoch nespadajú, ale riadia sa všeobecnými obchodnými podmienkami poskytovateľa. Niektoré letecké spoločnosti sa pri letoch do rizikových destinácií vzdali poplatkov pri stornovaní letenky a peniaze vracajú bez obmedzenia, informovalo v stredu Európske spotrebiteľské centrum (ECC).



"Cestujúci je oprávnený odstúpiť od zmluvy o zájazde pred začatím zájazdu bez zaplatenia odstupného, ak v cieľovom mieste, alebo v jeho bezprostrednej blízkosti nastanú neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti," upozornilo ECC na znenie zákona o zájazdoch. Z dôvodovej správy k zákonu o zájazdoch vyplýva, že mimoriadne a neodvrátiteľné okolnosti môžu zahŕňať aj významné riziko pre ľudské zdravie.

ECC odporúča, aby spotrebitelia sledovali oznamy a upozornenia pred cestovaním zverejnené na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Ak ministerstvo zverejní odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania, či odporúčanie necestovať v súvislosti s ochorením COVID-19, je možné uvedenú situáciu vyhodnotiť ako mimoriadnu okolnosť. "V tomto prípade by spotrebitelia mali mať právo na vrátenie všetkých platieb, ktoré cestovnej kancelárii zaplatili," uviedlo centrum.

Pri zrušení plánovaného letu zo strany leteckej spoločnosti z dôvodu výskytu nového koronavírusu, má cestujúci nárok na preplatenie ceny letenky, alebo na náhradný let. Niektoré letecké spoločnosti, ako napríklad American Airlines, Emirates, United Airlines či Air France vyhlásili, že sa vzdávajú svojich nárokov v prípade zrušenia letenky a cestujúci si tak môžu svoju letenku bez ďalších poplatkov zrušiť priamo u prepravcu. "Bezplatné zrušenie letenky je preto potrebné overiť si priamo u leteckej spoločnosti, ktorá má konkrétny let prevádzkovať," radí ECC.

Na dovolenky poistené proti stornu zájazdu a zrušené zákazníkom pre výskyt ochorenia COVID-19 v cieľovej destinácii ale nevzniká podľa ECC nárok na poistné plnenie. V súlade s platnými všeobecnými poistnými podmienkami jednotlivých poisťovní by takýto nárok vznikol iba v prípade, ak by takéto oficiálne stanovisko s odporúčaním necestovať zverejnilo ministerstvo v súvislosti so živelnou udalosťou, vojnou, občianskymi nepokojmi alebo terorizmom.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa