Eritrea

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Eritrejský štát
Hlavné mesto: Asmara       
Rozloha: 117 600 km2
Počet obyvateľov: 5 918 919 (2017)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Severovýchodná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

subtropické, na severe pre vetry vanúce od Červeného mora chladnejšie s priemernými teplotami 23-26°C, na juhu veľmi horúce.  Podnebie vytvára dve hlavné ročné obdobia - obdobie dažďov od júna do augusta, a obdobie sucha počas ostatných mesiacov.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ASMARA

Mena: Eritrejská nakfa (ERN)  
Jazyky: tigriňa, arabčina (tzv. tigrejská arabčina), angličtina
Správne členenie: 6 regiónov (zobatat)
Národnost. zloženie: Tigrinya (55%), Tigrejci (30%), Saho (4%), a Kunamovia (Kunama) (2%), a ďalšie
Náboženstvo:

kresťanstvo (50%), islam (48%), animisti (2%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Nairobi, Keňa
Embassy of The Slovak Republic in Kenya
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, 00100 Nairobi, Keňa
Telefón: +254 20 272 1896
Mobilný telefón:  +254 731 282 826
Fax: +254 20 271 7291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

Víza a doklady:

 

Vízum je možné získať na príslušnom zastupiteľskom úrade Eritrey (ZÚ Eritrey v Berlíne pokrýva SR).

Vízové požiadavky: vízová žiadosť, platný cestovný doklad (platný 6 mesiacov pred vstupom do krajiny), 1 x fotografia pasového formátu, spiatočná letenka, vízový poplatok (50 €), nedá sa platiť v hotovosti, pozvanie, platnosť víz je 3 mesiace, avšak pobyt v krajine je len jeden mesiac (turistické víza), potvrdenie o vakcinácii proti žltej zimnici (ak cudzinec prichádza z krajiny v ktorej sa žltá zimnica vyskytuje).

Proces vydania víz si vyžaduje minimálne 30 pracovných dní. Žiadateľ z dôvodu podnikateľských aktivít môže požiadať o vízum na 3 mesiace, 6 mesiacov alebo 1 rok s udelením povolenia na 1 vstup alebo viacnásobné vstupy.

Nevyžaduje sa tranzitné vízum pokiaľ cestovateľ neopustí tranzitný priestor letiska. Vyžaduje sa tranzitné vízum pokiaľ cestovateľ opustí tranzitný priestor letiska – možno požiadať na letisku.

Veľvyslanectvo Eritrey v Berlíne
D-10439, Stavange Str. 18
T: +49 30 4467 460, F: +49 30 4467 4621
Email: embassyeritrea@t-online.de
Web: https://botschaft-eritrea.de/main/index.php?section=42

V prípade akútnej konzulárnej potreby občania môžu kontaktovať Veľvyslanectvo Francúzska v Asmare.

Veľvyslanectvo Francúzska v Asmare
P.O. Box 209 – Asmara, Eritrea
T: +291 1 20 06 64, F: +291 1 12 12 36

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Eritrea sa nachádza na strategicky dôležitom pobreží Červeného mora. Krajinu si chceli podmaniť už egyptskí faraóni. Pozostatky prvých obyvateľov nájdené na tomto území sú 10 000 rokov staré.  V 1. storočí sa na severe Etiópie začalo formovať kráľovstvo Aksum, ktoré bolo závislé od eritrejského prístavu Adulis. Eritrejci obchodovali aj samostatne a významným artiklom sa stal obsidián. Kresťanstvo sem priniesli sýrski obchodníci, ktorí tu stroskotali a čoskoro získalo silný vplyv na eritrejskú kultúru. Kráľovstvo Aksum začalo svoj vplyv strácať v   siedmom storočí, keď obchod v Červenom mori padol do rúk Arabov. Spolu s nimi sa do krajiny dostal islam. V šestnástom storočí sa územia zmocnili osmanskí Turci a udržali sa tu 300 rokov.

V polovici 19. storočia sa o Eritreu začal zaujímať Egypt, ale bol porazený etiópskym kráľom Johannesom. Neskôr bol pre zmenu porazený Talianmi v roku 1889 etiópsky kráľ Johannes. Ďalší etiópsky panovník kráľ Menelik sa nárokov na Eritreu vzdal. Taliani vybudovali medzi mestami Massawa a Asmara železnicu a vybudovali infraštruktúru natoľko, že Eritrea sa stala jednou z najviac industrializovaných kolónii. Po porážke Talianska v Afrike, hneď po začiatku druhej svetovej vojny, sa Eritrei zmocnili Angličania. Po roku 1950 sa Eritrea po rozhodnutí Spojených národov stala 14. provinciou Etiópie.

V 60-tych rokoch 20. storočia sa v krajine začala vojna za nezávislosť, ktorá sa skončila eritrejským víťazstvom nad Etiópiou v roku 1991. Víťazstvo Eritrei bolo prekvapivé, lebo veľkú armádu Etiópie striedavo podporovali aj Rusi a Američania. 25.4.1993 sa väčšina účastníkov referenda vyslovila za nezávislosť krajiny a po  30 rokoch vojny bol vyhlásený nezávislý Eritrejský štát.         
Koncom roku 1997 sa po výmene meny v Eritrei začali nepokoje s Etiópiou. Dôvodom bojových zrážok boli spory o určenie hranice regiónu Badme. Konflikt skončil v júni roku 2000 pozdĺž hranice sa vytvorila demilitarizovaná zóna.

Jednotky OSN zostali v krajine až do roku 2008, kedy ich eritrejská vláda požiadala o opustenie územia, aj keď nedošlo k dohode o rozdelení hraníc. Aj keď zbrane utíchli, medzi oboma krajinami stále panuje napätie. V tomto momente prevláda ostražitý pokoj, ale stačí veľmi málo aby sa to zmenilo. Naposledy došlo k bojom v júni 2016, kedy zomrelo pri zrážkach medzi oboma krajinami niekoľko stoviek ľudí.

Bezpečnost. riziká: Pobyt v krajine, najmä v hlavnom meste Asmare je v zásade bezproblémový. V súvislosti s posledným medzinárodnopolitickým vývojom a globálnou hrozbou terorizmu je možné aj v Eritrey zaznamenať určitý rast napätia. Hlavné rizikové oblasti: eritrejsko – etiópska hranica (oblasť Barentu-Dekemahare) a čiastočne i eritrejsko – sudánske pohraničie (časté prepady ozbrojených banditov). Zaznamenanávané sú sporadické útoky pirátov pri eritrejskom pobreží.

Zdravotná starostlivosť: Poväčšine nízka úroveň zdravotnej starostlivosti – neporovnateľná s európskymi štandardami. Odporúča sa mať pred cestou do krajiny uzavreté zdravotné poistenie v kvalitnej a renomovanej medzinárodnej poisťovni.

Internet:(.er): https://allafrica.com/eritrea/, www.asmera.nl, https://www.shabait.com

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Využívanie hlavných ciest, s výnimkou pohraničných oblastí, je v zásade bezproblémové. V mnohých oblastiach krajiny sú však časti cestnej siete v nevyhovujúcom stave a najmä v období dažďov ťažko priechodné, resp. nepriechodné. Cestovanie po hlavných komunikáciách, najmä mimo pohraničných oblastí s Etiópiou je za denného svetla vo všeobecnosti bezpečné. Neodporúča sa cestovať do vidieckych oblastí po zotmení.

Cestovanie súkromným vozidlom je pre zahraničných návštevníkov jediným oficiálne povoleným spôsobom prepravy v Eritrei, a zároveň je určite aj najväčším cestovným výdavkom. Hlavne v prípade ciest mimo hlavného mesta Asmara.

V krajine je teoreticky možné prenajať si auto, ale pre šoférovanie je potrebný eritrejský vodičský preukaz a proces jeho vyhotovenia trvá oveľa dlhšie, ako proces pre štandardné turistické vízum.
K dispozícii je rozsiahla autobusová sieť, ale spoje do odľahlých oblastí premávajú len sporadicky a komfort je nízky. Verejné autobusy sú vo všeobecnosti rýchlejšie, lacnejšie a pohodlnejšie ako súkromné autobusy. Až do polovice roku 2017 nemohli zahraniční turisti používať verejnú dopravu, ale v súčasnosti sa veci menia a je možné získať povolenie na cestovanie autobusmi do Kerenu a Massawy.

Letecky: V súčasnosti neexistuje žiadna fungujúca národná letecká spoločnosť. Ale aj keď fungovala, nikdy sa jej nepodarilo dostať sa z čiernej listiny Európskej komisie. Je lepšie lietať s medzinárodnými spoločnosťami. Jediné letisko, ktoré v súčasnosti prijíma medzinárodné lety, je letisko v Asmare.

Musíte vidieť

Hlavné mesto Asmara – jedno z najbezpečnejších miest Afriky s prekrásnou architektúrou z čias talianskej nadvlády;

Keren – horské mesto s každodenným trhom a talianskym vojenským pohrebiskom;

Dankalia – vulkanická púšť s mesačnou krajinou, jedno z najhorúcejších a najnehostinnejších miest na Zemi;

Ostrov Massawa – prístav a stará štvrť je kombináciou egyptskej, tureckej a talianskej architektúry, domy sú vyrezané do koralových skamenelín;

Qohaito – monumentálne archeologické nálezisko




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa