Gambia

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Gambijská republika
Hlavné mesto: Banjul      
Rozloha: 11 300 km2
Počet obyvateľov: 2 040 000 (2016)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Podnebie:

Obdobie dažďov je od júna do októbra, obdobie sucha od novembra do mája. Od decembra do polovice februára sa priemerné denné teploty pohybujú okolo 24 stupňov Celzia. V októbri a novembri a tiež od polovice februára do apríla sa teploty pohybujú okolo 26 stupňov Celzia a od júla do septembra okolo 30 stupňov Celzia.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE BANJUL

Mena: dalasi (GMD)   
Jazyky: anglický (úradný); Mandinka, Wolof, Fula a iné pôvodné jazyky  
Správne členenie: hlavné mesto Banjul a 5 regiónov 
Národnost. zloženie: Mandinka (42%), Fula (18%), Wolof (16%), Yola (10%), Serakuli (9%) a iné.
Náboženstvo:

islam (90%), kresťanstvo (9%) a pôvodné náboženstvá (1%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Gambii diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria.
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón: +234 9092 243 995
Mobil (pohotovostný: +234 9092 243 997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

 

Pre SR je príslušná stála misia Gambie vo Viedni

Permanent Mision of The Gambia in Vienna
Fishof 3, 1010, Viedeň / Wien
Tel.: +43 1 740 40 5758
Fax: +43 1 740 40 5759
E-mail: unido@gambia.at

 

Občania SR môžu o vízum požiadať aj na konzuláte Gambie v Budapešti

Consulate of The Gambia in Budapest
Nagyszalonta u.15, 1118 Budapest
Tel.: +36 1 248 0423
Fax: +36 1 248 0425
E-mail: gamcon@axelero.hu

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov cestujúcich do Gambie platí vízová povinnosť. Vstupné vízum sa zväčša udeľuje na tri mesiace.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvé mestá a dediny boli na západe Afriky založené okolo roku 500. Na konci prvého tisícročia sa stal  v regióne dominantným obchod medzi severom a juhom kontinentu. V 14. storočí sa   územie dnešnej Gambie stalo súčasťou obrovskej ríše Mali siahajúcej až po dnešnú Nigériu. Počas tohto obdobia sa do krajiny dostal islam. Po páde ríše Mali sa v údolí rieky Gambia osídlili ľudia národnosti Malinké, dnes nazývaní Mandinka.  Prvý kontakt s Európanmi nadviazali obyvatelia Gambie v roku 1546, keď sa na pobreží objavilo niekoľko portugalských lodivodov.

Portugalci sa tu neusadili, ale vytvorili obchodný monopol so západoafrickými krajinami. Potom ako Portugalci osídlili Brazíliu sa Gambia stala miestom, kde boli otroci pripravovaní na deportáciu do Brazílie. Okolo roku 1650 boli Portugalci vytlačení Angličanmi a Francúzmi. Prvú osadu v Gambii založili pobaltskí Nemci v roku 1651. O desať rokov neskôr boli vytlačení Angličanmi. V roku 1820 sa Gambia stal protektorátom Veľkej Británie. V roku 1886 sa stala kráľovskou kolóniou a o rok neskôr sa vytvorila hranica medzi anglickým (Gambia), a francúzskym (Senegal) územím. Po zrušení otroctva sa v krajine začali pestovať arašidy, ktoré sú dodnes najdôležitejším vývozným artiklom krajiny.

Gambia vyhlásila nezávislosť v roku 1965.V tomto období sa prudko zvýšila cena arašidov krajina sa začala orientovať na cestovný ruch.   Problémy začali až v osemdesiatych rokoch, kedy bolo proti vtedajšiemu prezidentovi Dawda Jawarowi uskutočnených niekoľko  prevratov, ktoré boli potlačené až pomocou senegalských vojsk. V roku 1982 sa vytvorila senegalsko-gambijská konfederácia. Trvala do roku 1989. V roku 1994 sa po štátnom prevrate do čela krajiny postavil prezident Yahya Jammeh, ktorý bol v čele krajiny až do roku 2016.

Niekoľko mesiacov pred voľbami v roku 2016 vládlo v krajine napätie, došlo vo väzbe k úmrtiu dvoch členov opozície, a najmenej 30 ďalších členov bolo zatknutých a uväznených. Medzinárodní pozorovatelia varovali, že nadchádzajúce voľby nebudú slobodné ani spravodlivé. Po prvýkrát sa však niekoľko opozičných strán spojilo na podporu jedného kandidáta, Adama Barrowa. V prekvapujúcom zvrate udalostí bol Barrow vyhlásený za víťaza volieb. Jammeh skončil druhý a ešte prekvapivejšie sľúbil, že nebude spochybňovať výsledky a že Barrowovi pomôže pri prevzatí moci.

Situácia sa však zmenila s blížiacim sa dátumom inaugurácie. Barrow bol pripravený prevziať úrad a ECOWAS zhromaždil vojakov pozdĺž hraníc s Gambiou, ktorí boli pripravení konať ak by sa Jammeh rozhodol neodovzdať mandát. Medzitým vyhlásil Jammeh trojmesačný výnimočný stav a Národné zhromaždenie predĺžilo jeho prezidentské obdobie o tri mesiace. Jammeh odmietal odstúpiť, jednotky ECOWAS sa presunuli cez hranicu do Gambie, mediátori však boli úspešní a presvedčili Jammeha aby odstúpil a opustil krajinu. O niekoľko dní neskôr Národné zhromaždenie skončilo výnimočný stav a zrušilo predĺženie Jammehovho mandátu. Barrow sa vrátil do Gambie pár dní po týchto udalostiach, v januári 2017, a bol privítaný davmi priaznivcov.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnosť je na dobrej úrovni, krajina žije prevažne z príjmov z cestovného ruchu.

Zdravotná starostlivosť: Najčastejším ochorením je malária. Pri príchode do krajiny je potrebné preukázať sa očkovacím preukazom proti žltej zimnici, ak cestovateľ prichádza z oblasti výskytu žltej zimnice. V krajine neexistuje rýchla zdravotná pomoc. V hlavnom meste Gambie, v Banjule funguje štátne zdravotnícke zariadenie The Royal Victoria Hospital (tel. 228 223) na July 22 Drive, odporúča sa využiť služby súkromných zdravotníckych zariadení pri vážnejších chorobách, poraneniach alebo testoch na maláriu. Súkromné kliniky sú Medical Research Council (tel. 495 446), Atlantic Road vo Fojare, Westfield Clinic (tel.398 448) vo Westfield Junction v Serekunde a Jobart Laboratories (tel. 375 694).

Internet (.gm): www.gambia.co.ukhttps://allafrica.com/gambia/, https://www.visitthegambia.gm, https://statehouse.gov.gm

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (áno), O(nie)

Bez záruky: Hovorí sa, že meno rieky Gambia pochádza zo slova „cambio“, čo v portugalčine znamená „meniť“, „vymieňať“ alebo „obchodovať.“

Doprava

Cestná doprava: Šoférovanie v Gambii predstavuje zvyčajné výzvy cestovania v západnej Afrike: výmole, neexistujúce značenie, množstvo chodcov, pomaly sa pohybujúcich vozidiel a voľne prechádzajúcich zvierat. Najlepšie je ísť pomaly. Taktiež je potrebné sa obrniť voči mnohým policajným / imigračným / colným / vojenským kontrolám. Dôležité je mať v poriadku papiere, a nenechať sa prekvapiť požiadavkou na „príspevok na kávu“ pri každej kontrole. Pri prenájme áut je lepšie požičať si terénne vozidlo 4x4. Spoľahlivé autopožičovne sú Afriq Cars a nadnárodné spoločnosti ako Avis. Požičovne áut ponúkajú aj prenájom vozidiel s vodičom.
Autobusová stanica Bakoteh Junction je miesto odkiaľ smerujú sept-place taxíky (zdieľané sedemmiestne taxíky) alebo gelli-gelli (otlčené mikrobusy) smerom na južné pobrežie, do častí Tanji, Sanyang, Gunjur a Kartong.

Dopravná spoločnosť GTSC Bus Service prevádzkuje diaľkové spojenie pozdĺž južného pobrežia a je najlepšou voľbou pri cestovaní na dlhšie vzdialenosti.

Sept-place taxíky nepatria práve k najpohodlnejším spôsobom cestovania, sú však určite lepšie ako mikrobusy gelli-gelli. Ďalšou možnosťou sú zelené, štátom vlastnené expresné autobusy, ktoré tiež spájajú väčšie mestá.

Letecky: Hlavným letiskom Gambie je medzinárodné letisko Banjul International Airport, ktoré sa nachádza v meste Yundum, asi 15 km juhovýchodne od pobrežia. Väčšina cestovateľov prichádza do krajiny na charterových letoch. Okrem týchto letov spájajú Gambiu s inými krajinami tieto letecké spoločnosti : Arik, Brussels Airlines, Vueling, Royal Air Maroc.

Musíte vidieť

Banjul – jedno z najmenších hlavných miest Afriky s typickou ospalou atmosférou. Centrom mesta je rušný Albert market s dokonalým africkým chaosom;

Serekunda – najväčšie mesto Gambie, živé centrum pôsobiace ako jedno veľké trhovisko
Abuko – jeden z najmenších afrických národných parkov zo vzácnymi nílskymi krokodýlmi, farebnými opicami, množstvom hadov a vtákov;

pobrežie Atlantického oceánu - turistické centrá Bakau, Fajara, Kotu a Kololi;

kamenné kruhy Wassu – svedkovia starých afrických dodnes neznámych kultov;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa