Kapverdy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kapverdská republika   
Hlavné mesto: Praia    
Rozloha: 4 039 km2
Počet obyvateľov: 537 000 (2017)
Štátne zriadenie: republika    
Geografická poloha: Západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -3 hod.
Podnebie:

Priemerná ročná teplota vzduchu je medzi 20°C a 25°C (v najteplejšom období do 31°C) a teplota mora je medzi 21°C vo februári a 25°C v septembri. Podnebie je horúce a suché, s dvoma sezónami - suché a menej horúce od novembra do júla; vlhké s vyššími teplotami od augusta do októbra. Daždivé obdobie je od augusta do októbra.

Hurikány sa formujú vo vodách okolo Kapverdských ostrovov, zriedka ale dosahujú silu hurikánov v blízkosti ostrovov. Ide najmä o oblasti južne od ostrovov, počas obdobia dažďov od augusta do októbra. Odporúča sa sledovať miestne informácie.

Niektoré ostrovy môžu v období od decembra do februára postihnúť javy podobné piesočným búrkam, tzv. „bruma seca“, ktorých intenzita môže narušiť leteckú dopravu.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE PRAIA

Mena: kapverdské escudo (CVE)           
Jazyky: portugalčina, národným jazykom je kapverdská kreolčina
Správne členenie: 22 administratívnych jednotiek / concelhos
Národnost. zloženie: miešanci (71%), černosi (28%), Európania (1%)
 
Diplomatické zast.:

SR nemá v Kapverdskej republike diplomatické zastúpenie.

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Lisabone
Avenida da Liberdade 200, 5 Esq., Lisboa, Portugalsko
Telefón: +351 213 583 300
Mobil (pohotovostný): +351 917 340 255
Fax: +351 213583309
E-mail:emb.lisbon@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/lisabon

Víza a doklady:

 

Krátkodobý turistický pobyt občanov SR do max. 30 dní je bezvízový.
Cestovný pas pri vstupe do krajiny musí mať platnosť najmenej 6 mesiacov po predpokladanom odchode z krajiny. Od 1. januára 2019 je potrebná pred-registrácia cestujúcich a bol zavedený nový systém letiskového bezpečnostného poplatku. Pred-registráciu a úhradu letiskového poplatku za medzinárodné lety je možné urobiť na online platforme www.ease.gov.cv (odporúča sa najneskôr do 5 dní pred začiatkom cesty), v cestovnej kancelárii, alebo vo výnimočných prípadoch na letisku po prílete.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Portugalci objavili ostrovy v roku 1456 a našli ich neobývané. Prví obyvatelia sem prišli o šesť rokov neskôr, a založili mesto Cidade Velha (Staré mesto). Hneď sem začali dovážať otrokov. Ostrovy sa vďaka svojej strategickej pozícii stali strediskom transatlantického obchodu s otrokmi. V 18. storočí, po vyklčovaní lesov, zasiahli krajinu prvé povodne. Počas nasledujúcich sto rokov tri veľké povodne zabili spolu okolo 100 000 obyvateľov. Bol to začiatok zmeny klímy, trvajúcej dodnes. Postupne ako obchod s otrokmi ovládli Angličania, Francúzi a Holanďania začal význam ostrovov klesať.

Hnutie za nezávislosť krajiny bolo založené v roku 1956 ako Africká strana za nezávislosť Kapverdských ostrovov (PAICV). V tom čase v Potugalsku vládol diktátor  António de Salazar, ktorý sa pokúšal udržať si všetky portugalské kolónie. Výsledkom bola  jedna z najdlhších afrických vojen o nezávislosť. Väčšina bojov sa uskutočnila na území dnešnej Guinei Bissau a Kapverdy veľmi nezasiahla. Po odstúpení portugalského diktátora vyhlásili ostrovy v roku 1975 nezávislosť. PAICV znárodnilo väčšinu podnikov a začala sa vláda jednej strany. V roku 1985 ostrovy opäť zasiahli ničivé povodne. Koncom 80-tych rokov boli povolené ďalšie politické strany. V roku 1991 vyhrala voľby demokratická strana (MPD), umožnila privatizáciu a rozvoj cestovného ruchu. Cestovný ruch je v súčasnosti  najdôležitejším zdrojom ziskov krajiny.

Chudoba a vysoká miera nezamestnanosti, ktoré trápili Kapverdy v deväťdesiatych rokoch, nezaevidovali pokles ani po roku 2000, a to aj napriek tomu že vláda dosiahla pokrok v dosahovaní hospodárskych cieľov. Ďalšie roky krajina pokračuje v úspešnom prehlbovaní politických a hospodárskych vzťahov po celom svete, vytváraní priaznivých podmienok pre zahraničných investorov a udržiavaní diplomatických väzieb v medzinárodnom spoločenstve.

Bezpečnost. riziká: Ostražitosť je odporúčaná aj na Kapverdských ostrovoch. Časté sú vreckové krádeže a krádeže kabeliek (aj na plážach). Odporúča sa pohybovať v skupine, najmä po zotmení. Po zotmení sa odporúča vyhnúť neosvetleným alebo vyľudneným oblastiam. Vyhýbajte sa opusteným plážam. Cestovné doklady, cennosti, väčšie sumy hotovosti sa odporúča uložiť v hotelovom trezore. Staré mesto v Praia je známe vysokou kriminalitou.

Tiesňové telefónne číslo polície je 132, v prípade požiaru 131.

Zdravotná starostlivosť: Neexistujú žiadne povinné očkovania. V prípade však, že pricestujete z krajiny s rizikom prenosu žltej horúčky, vyžaduje sa medzinárodný očkovací preukaz s potvrdením očkovania proti žltej zimnici.

Zdravotnícke zariadenia môžu byť relatívne dobre vybavené, avšak na všetkých ostrovoch nie je k dispozícii komplexná lekárska starostlivosť, niektoré lieky sú nedostatočné alebo nedostupné. Najväčšie nemocnice sú v meste Praia a Mindelo, menšie zdravotnícke zariadenia a kliniky sú v celej krajine.

Uistite sa, že máte primerané cestovné zdravotné poistenie na pokrytie nákladov na akékoľvek lekárske ošetrenie v zahraničí a repatriáciu. Bezodkladne kontaktujte vašu poisťovňu, ak ste sa obrátili na lekárske zariadenie.

Telefónne číslo na núdzovú lekársku pomoc - 130.

Internet: (.cv) https://allafrica.com/capeverde/www.caboverde24.com/, www.cvfaidate.com/links.htm, https://www.governo.cv/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky:  Potom, ako Portugalsko stratilo postavenie koloniálnej veľmoci, začal upadať aj význam Kapverdských ostrovov. Postupne, aby unikli hladomoru sa miestni obyvatelia dávali najímať na americké veľrybárske lode. Dodnes býva na severovýchode USA početná komunita Kapverdčanov. Ich počet sa vyrovnáva počtu obyvateľov žijúcich na ostrovoch...

Doprava

V krajine fungujú štyri medzinárodné letiská  - v meste Praia, na ostrove Sal, na ostrove Boa Vista a na ostrove São Vicente. Spojenie s ostatnými ostrovmi, s výnimkou Brava a Santo Antão, je možný prostredníctvom vnútroštátneho leteckého spojenia. Ostrovy Brava a Santo Antão sú prístupné iba po mori trajektom.

Cestná sieť je relatívne slabšia. Na ostrovoch Santiago, São Vicente, Sal a Santo Antão je kvalita niektorých ciest lepšia. Pri jazde dávajte pozor, vodiči nie sú disciplinovaní. Služby medzimestských autobusov môžu byť nebezpečné kvôli neprimeranej jazde. Taxislužby z hotelov sú všeobecne spoľahlivé. Požičovne áut sú dostupné na ostrovoch Santiago, Sal, Boa Vista a São Vicente. Ak si požičiate auto alebo iný prostriedok dopravy, uistite sa, že je v dobrom technickom stave a že je plne poistené. 

Morské podmienky pri Kapverdských ostrovoch sú niekedy nebezpečné. Pred cestou po mori sa obráťte na miestnych. Odporúčame opatrnosť pri vodných športoch, plávaní, rybolove a pod. Príliv a prúdy okolo ostrovov sú veľmi silné. Rešpektujte varovné vlajky a riaďte sa inštrukciami miestnych.

Musíte vidieť

Brava – ostrov ponúkajúci krásny výhľad na stále činnú sopku na ostrove Fogo, dominantu súostrovia, vysokú viac ako 2.800 m nad morom.

Santiago -  najväčší ostrov súostrovia s hlavným mestom Praia a slávnymi plážami okolo mesta Tarrafal na severe ostrova.

Cidade Velha - („Staré mesto“) prvé Európanmi osídlené mesto v trópoch, neskôr slúžiace ako prekladisko otrokov.

Mindelo - kozmopolitné a kultúrne hlavné mesto ostrova Sao Vincente




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa