Kongo

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Konžská republika     
Hlavné mesto: Brazzaville 
Rozloha: 342 000 km2
Počet obyvateľov: 4 954 674 (2017)
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom
Geografická poloha: Stredná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod
Podnebie:

Priemerná ročná teplota sa počas celého roka príliš nemení a dosahuje okolo 30 stupňov Celzia. Najhorúcejšími mesiacmi sú december až február kedy je obdobie dažďov. Od júna do októbra je v krajine suchá sezóna.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE BRAZZAVILLE

Mena: konžský frank (CFA)                 
Jazyky: Francúzština, Lingala, Monokutuba, Kikongo
Správne členenie: 9 regiónov a hlavné mesto
Národnost. zloženie: Konžania (48 %), Sangha (20%), M'Bochi (12%), Teke (17%), Európania
Náboženstvo:

kresťania (50%), animizmus (48%), islam

Diplomatické zast.:

SR nemá v Kongu diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Nairobi, Keňa
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohotovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

 

Pre SR je príslušným

Veľvyslanectvo Konžskej republiky v Berlíne.
Grabbeallee 47, 13156, Berlín, Nemecko
Tel. č.: +49 30 4940 0753
E-mail: botschaft.kongobrz@t-online.de

Víza a doklady:

 

Vízum je nevyhnutné získať pred vstupom do krajiny na príslušnom zastupiteľskom úrade Konžskej republiky v Berlíne. Vízum nie je možné získať na hraničnom prechode/letisku.

Vízové požiadavky: platný cestovný doklad (platný aspoň 6 mesiacov, končiaca platnosť aspoň 9 dní od plánovaného vycestovania, dve voľné strany), (kópia pasu), vyplnený vízový formulár, 2x fotografia pasového formátu, pozvanie, potvrdenie o vakcinácií proti žltej zimnici, (vyžaduje sa medzinárodný očkovací preukaz), poplatok za krátkodobé vízum (do 30 dní) je 50 USD, (do 60 dní) je 75 USD, viacvstupové trojmesačné víza stoja 100 USD.

Vízový proces trvá 24 hodín. Žiadateľ musí prísť osobne. Poplatok za víza sa platí v hotovosti.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pred príchodom Francúzov koncom 19. storočia bolo Kongo zložené z malých národnostných kráľovstiev. Francúzsky cestovateľ  Pierre Savorgnan de Brazza sem prišiel v 80.tych rokoch 19. storočia a s miestnymi náčelníkmi podpísal dohody o podstúpení územných práv Francúzsku. Výmenou za práva  bola bižutéria alebo textílie, a štatút kráľov, čím sa do konžskej spoločnosti zaviedol nový hierarchický stupeň. Francúzi začali s využívaním  prírodných zdrojov krajiny a miestne obyvateľstvo používali na nútené práce. Francúzske panstvo v krajine bolo rovnako kruté ako v belgickom Kongu, hoci je menej známe. Francúzom sa tiež nepodarilo urovnať dlhoročnú neznášanlivosť medzi národnosťami, ktorá sa naplno prejavila po získaní nezávislosti krajiny v 60. rokoch. Výsledkom sú neustále občianske vojny a nepokoje. Prvým konžským prezidentom bol Youlou, a jeho vláda vydržala len tri roky. Jeho nástupcom sa stal  Massamba-Débat, snažiaci sa o zavedenie vlády jednej strany.

Veľmi rýchlo bol vystriedaný kapitánom Marien-Ngouabimv roku 1968. Ngouabi sa nažil o nadviazanie tesnejších kontaktov s vtedajším Sovietskym zväzom, zradili ho však najbližší spolupracovníci a v roku 1977 bol zavraždený. Na dva roky ho nahradil šéf generálneho štábu Yhombi. Vystriedal ho ďalší vojak Denis Sassou Nguesso, ktorý preukázal dostatočnú krutosť na to, aby sa udržal na čele krajiny. Vládol s pomocou Konžskej robotníckej strany, až do roku 1992.  Od Romanov postal prezývku cisár Sassou I..V roku 1992 sa v krajine uskutočnili slobodné voľby v ktorých zvíťazil Pascal Lissouba. Pochádzal z juhu krajiny a pokračoval v “tradičnej” politike obohacovania vlastnej strany prostredníctvom štátnych peňazí, a vydržoval si vlastnú armádu (zvanú  Cocoyes), ktorá terorizovala obyvateľov Brazzaville, väčšinou podporujúcich Denisa Sassoua.

V roku 1993 došlo ku vypuknutiu občianskej vojny medzi  jednotkami Sassoua zvanými Kobra, a Cocoyes spojenými s jednotkami predsedu vlád Bernarda Kolelasa zvanými Nindžovia. Lissouba zostal pri moci až do roku 1997, kedy občianska vojna opäť zasiahla hlavné mesto Brazzaville, a k moci sa dostal Sassou. Skutočnými obeťami boli miestni obyvatelia, ktorí sa museli skrývať v džungli, a mnoho detí zomrelo na vyhladovanie. V roku 1999 vypukla občianska vojna opäť, v menšom rozsahu, len pre zmenu medzi sebou bojovali jednotky Nindžov a Cocoyes. V roku 2002 Saskou po medzinárodnom tlaku vyhlásil slobodné voľby. Po kampani v štýle „buď ja alebo vojna“ v nich zvíťazil. Prvý rok jeho vlády poznačili boje medzi Nindžami a vládnymi jednotkami v regióne Pool. V marci roku 2003 uzavreli obidve strany mierovú dohodu, ale napriek tomu nedošlo k odzbrojeniu a dokonca aj po ďalšej mierovej dohode v roku 2007 niekoľko členov Nindža skupiny pokračuje v rebélii v regióne Pool. V súčasnosti ich ale viac zaujímajú lúpežné prepadnutia ako politika.

V parlamentných voľbách v roku 2007, ktoré boli bojkotované opozíciou, získali silnú väčšinu Sassouovi spojenci. V roku 2009 v prezidentských voľbách získal Sassou 79% hlasov. Oboje voľby boli značne kritizované medzinárodnými pozorovateľmi ako nelegitímne.

Bezpečnostné riziká: V októbri 2015 sa konalo v Kongu referendum o zmenách v ústave, aby mohol prezident Sassou Nguesso opäť kandidovať. Referendum, a vo všeobecnosti snahy o zmenu ústavy, vyvolali silnú vlnu nepokojov medzi obyvateľstvom. Situácia je nestabilná, dochádza k výpadkom spojení (internet, telefónna sieť).  MZV doporučuje obmedziť cesty, hlavne do hlavného mesta Brazzaville a jeho okolia a do prístavu Pointe-Noire, iba na nevyhnutné. V prípade nevyhnutnej cesty sa doporučuje zachovávať najvyšší stupeň obozretnosti, nezúčastňovať sa verejných zhromaždení, vyhýbať sa im, a sledovať najaktuálnejší vývoj v médiách. MZV tiež doporučuje úplne sa vyhnúť cestám do provincie Likouala, ktorá susedí s Stredoafrickou republikou a Konžskou demokratickou republikou, kam v poslednej dobe pricestovalo veľké množstvo utečencov.

Zdravotná starostlivosť: Cestovatelia musia byť povinne očkovaní proti žltej zimnici. Doporučuje sa tiež očkovanie proti všetkým typom žltačky, týfusu a meningitíde. V krajine je vysoký výskyt AIDS, na celom území sa vyskytuje malária. Severozápad krajiny, najmä oblasť Západnej panvy (Cuvette Ouest), bol v  roku 2003 viac krát zasiahnutý epidémiou eboly. Voda z vodovodu môže byť zdrojom nákazy týfusom, alebo iných chorôb. Nedoporučuje sa tiež jesť mäso ulovených zvierat – možný zdroj eboly.

Internet (.cg): https://allafrica.com/congo_brazzaville/ https://www.portail242.info/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Džungle Konga vždy vzbudzovali rešpekt Európanov, len niekoľko z nich sa odvážilo plávať proti prúdu rieky Kongo. Strach Európanov sa zosobnil vo filmovej postave King Konga. Jeho meno pochádza z názvu rovnomennej rieky.

Doprava

Cestná: V krajine operujú autopožičovne, napríklad medzinárodná spoločnosť Europcar, ktorej ceny sú ale asi 2x vyššie ako ceny za použitie taxíka, hlavne v hlavnom meste Brazzaville. Niektoré hotely tiež poskytujú služby prenájmu auta s vodičom za relatívne rozumnú cenu. Diaľnica Hwy 1 do Pointe-Noire bola opravená a v súčasnosti je v dobrom stave. Aj napriek týmto prácam trvá cesta z Brazzaville takmer celý deň. Diaľnica Hwy 2 na severe krajiny je v súčasnosti tiež v dobrom stave, až po mesto Ouesso. Prevažná väčšina verejnej dopravy v Kongu je vo forme viacmiestnych taxíkov a nákladných áut. Océan du Nord je spoločnosť, ktorá prevádzkuje autobusy na dvoch hlavných cestách - z Brazzaville na pobrežie, a cez stred krajiny do mesta na severe – Ouesso, cez Makouau. Bush taxíky sú o o niečo rýchlejšie ako bežná doprava, ale sú nepohodlnejšie a je v nich väčšia tlačenica.

Vlaková: Vlaky premávajú medzi Brazzaville a Pointe-Noire trikrát týždenne, v obidvoch smeroch. Vlaky štartujú z Brazzaville okolo 17:40 podvečer, a prichádzajú do Pointe-Noire okolo 8.00 ráno, hoci často dochádza k meškaniam. Spiatočné spojenia z Pointe-Noire jazdia okolo 10.00 hod. ráno.

Letecká: Kongo má dve medzinárodné letiská, letisko Maya-Maya v Brazzaville a nové medzinárodné letisko Antonio Agostinho Neto v Pointe-Noire, ktoré ho spájajú s inými africkými krajinami a Európou.

Musíte vidieť

Brazzaville – hlavné mesto s obrovským riečnym prístavom, bývalé centrum francúzskych kolonizátorov, patrí medzi bezpečnejšie africké mestá, s trochou ostražitosti je možné navštíviť akúkoľvek časť mesta. Najznámejšou časťou je časť PotoPoto, štvrť plná barov a  nočných klubov;

Pointe-Noire – prímorské mesto, turistické centrum krajiny;

Marche Total – najznámejší konžský bazár, je tu možné nájsť všetko od palmového vína cez konžské látky až po šperky s účinkom afrodiziák;

Národný park Odzala – je tu možné vidieť stovky rovinných goríl, opíc a slonov;
Pláž Pointe – Noire – prekrásna, bezpečná pláž s množstvom diskoték, barov  a reštaurácií ponúkajúcich čerstvé morské špeciality  „Kongo-style.“




Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa