Rwanda

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Rwandská republika      
Hlavné mesto: Kigali 
Rozloha: 26 338 km2
Počet obyvateľov: 12 208 407 (odhad 2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: centrálna východná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Podnebie:

Tropické, denné teploty dosahujú 30°C, nočné neklesajú pod 15°C. Dažďové obdobie od februára do mája, obdobie sucha od júna do septembra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE KIGALI

Mena: Rwandský frank (RWF)                            
Jazyky: kinyarwanda, francúzsky, anglický (úradné),  v obchodnom styku sa bežne používa svahilčina
Správne členenie: 4 provincie a jedno mesto
Národnost. zloženie: Hutuovia (84%), Tutsiovia (15%), Pygmejovia
Náboženstvo:

katolíci (50%), protestanti (39%), moslimovia (2%)

Diplomatické zast.:

Dipl. vzťahy s Rwandou nie sú nadviazané, teritoriálne krajinu pokrýva

Veľvyslanectvo SR v Nairobi (Keňa)
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohotovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

Víza a doklady:

 

Víza je možné získať troma spôsobmi:

A: Elektronicky: Vyplnením žiadosti online tu; Po posúdení žiadosti bude žiadateľovi o vízum zaslaný súhlas tzv. ENTRY FACILITY APPROVAL; Vízum je možné získať na hraničnom prechode/letisku len po obdržaní súhlasu cudzineckej polície Rwandy (ENTRY FACILITY APPROVAL). Pri vstupe do krajiny musí byť elektronicky súhlas ENTRY FACILITY APPROVAL predložený spolu s platným cestovným dokladom (CD musí byť platný min 6 mesiacov) a spiatočnou letenkou.

B: Papierovo (na Veľvyslanectve Rwandskej republiky v Berlíne): 2x vyplnený vízový formulár. Vízový formulár, 2x pasová fotografia, Vízový poplatok je 50 USD (turistické víza), Platný cestovný pas (platný aspoň 6 mesiacov pred vstupom do krajiny), Spiatočná letenka, Pozývací list, ubytovanie, pozvánka spoločnosti, Žiadosť o víza sa nemusí podávať osobne.

C. Pri vstupe do krajiny: S účinnosťou od 1. januára 2018 je možné získať víza aj na hraničnom prechode, t.j. až pri vstupe do krajiny. Vízový poplatok je 30 USD, Platnosť víza je 30 dní, Platný cestovný pas, Ďalšie podporné dokumenty preukazujúce účel cesty (pozývací list, ubytovanie, pozvánka spoločnosti, a pod.).

Ďalšie informácie: Rwandská republika od 1. 2. 2014 ponúka možnosť požiadať o východoafrické turistické víza „EAC Visa“. Vyžaduje sa medzinárodný očkovací preukaz, potvrdenie o vakcinácií proti žltej zimnici. Viac informácii nájdete aj na migration.gov.rw.

Veľvyslanectvo Rwandskej republiky v Berlíne
Jägerstr. 67-69, Berlin, D 10117
Telefón: +49 30 2091 6590
Fax: +49 30 2091 65959
Email: info@rwanda-botschaft.de

 

V prípade akútnej konzulárnej potreby občania môžu kontaktovať

Veľvyslanectvo Holandska v Kigali
Boulevard de l´Umuganda, Kacyiru – Kigali, Rwanda, P.O.Box 6613 Kigali
Telefón: +250 280 280 281 
Web: www.dutch-embassy.com
Email: kig@minbuza.nl

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Dejiny Rwandy sú podobné so susednou krajinou Burundi. Rovnaké je aj národnostné zloženie obyvateľstva. Menšina Tutsiov dlhé roky vládla absolútnej väčšine Hutuov. V 19. storočí sa obidve krajiny stali súčasťou nemeckých afrických kolónií. Koncom prvej svetovej vojny pripadla Rwanda Belgicku. Kolonizátori podporovali vládnucu menšinu Tutsiov. V 50tych rokoch 20. storočia začali Hutuovia žiadať zlepšenie životných podmienok a uvoľnenie národnostného útlaku zo strany Tutsiov. Odpoveďou bolo vyvraždenie hutuských vodcov na následné povstanie v ktorom bolo zabitých 100 000 Tutsiov. Nezávislosť vyhlásila krajina v roku 1962. Vo vláde zasadla väčšina Hutuov. Národnostné nepokoje v susednom Burundi sa boli príčinou vojenského prevratu v krajine. Predseda vlády Gregoire Kayibanda bol nahradený generálom Juvenalom Habyarimana.

Generál dokázať udržať etnické napätie v relatívnom mieri ďalších osemnásť rokov. V roku 1990 situácia v krajine explodovala. Prvého októbra do krajiny vstúpili dobre vyzbrojené milície Tutsiov, ktorí sa nazvali Rwandský vlastenecký front (RPF). Viedol ich súčasný prezident Paul Kagame. Za niekoľko dní sa s podporou Francúzska, Belgicka a Konga sformovala armáda Hutuov. Tisíce ľudí bolo zmasakrovaných. V roku 1992 uzavreli bojujúce strany prímerie. V roku 1994 po leteckom nešťastí, keď boli zabití prezidenti Rwandy a Burundi. Krajina sa stala miestom najväčšej humanitárnej krízy od druhej svetovej vojny. Milión Tutsiov a adekvátny počet Hutuov bolo zmasakrovaných. Najviac vrážd bolo spáchaných mačetou alebo ručnými zbraňami. Vrahmi boli najčastejšie spáchané civilnými komandami trénovanými rwandskou armádou.

Milióny Rwandčanov krajinu opustilo. Vraždenie ustalo až keď Bezpečnostná rada OSN povolila medzinárodným jednotkám vstup do krajiny. V júli 1994 bola ustanovená vláda národnej jednoty, snažiaca sa o vyriešenie situácie v krajine. Genocída však pokračovala aj v utečeneckých táboroch. Vypuknutie občianskej vojny v susednom Kongu situáciu ešte viac zamotalo. Boje zasiahli Zimbabwe, Angolu a Namíbiu. Milície Hutuov podporoval prezident Kabila, Tutsiov zase Uganda a Rwanda. V posledných rokoch sa situácia v krajine stabilizovala. Bol založený Medzinárodný tribunál pre rwandské vojenské zločiny. Utečenci sa pomaly začali do krajiny vracať, ekonomická situácia sa pomaly zlepšuje. Parlamentné voľby v roku 2003 opäť vyhral  Paul Kagame. V tom istom roku stiahla Rwanda svoje jednotky z Demokratickej republiky Kongo. V roku 2004 prezident Kagame odmietol zodpovednosť za zavraždenie prezidentov Rwandy a Burundi z roku 1994.

Rwanda sa v roku 2009 spojila s KDR (Konžská demokratická republika), aby spoločne s konžskou armádou uskutočnili vojenskú operáciu na podporu povstania Hutuov. Kigali a Kinshasa následne obnovili diplomatické vzťahy. Koncom roku 2009 Rwanda vstúpila do Spoločenstva národov. Prezident Paul Kagame vyhral v auguste 2017 prezidentské voľby, čo bolo možné na základe zmeny ústavy v roku 2016, ktorá ho oprávňovala kandidovať aj na tretie funkčné obdobie.

Bezpečnostné riziká: Hlavné mesto Kigali je relatívne bezpečné – boli zaznamenané určité zhoršenia bezpečnostnej situácie a zvýšenie úrovne kriminality (v Kigali a ďalších rwandských mestách). Po zotmení sa cestovať neodporúča. Rizikovými sú pohraničné oblasti s Kongom a Burundi. Neodporúča sa cestovať do oblastí Cyangugu, Gikongoro a pralesnej oblasti Nyungwe. V januári 2002 bola zaznamenaná erupcia sopky Mt. Niyrangongo (nachádza sa v Kongu, blízko mesta Goma) –výskyt ďalších erupcií je pravdepodobný a časovo neodhadnuteľný. Erupcie môžu negatívne zasiahnuť aj severozápadné oblasti Rwandy.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť je limitovaná, nezodpovedá európskym štandardom. Pred cestou do krajiny sa odporúča uzavrieť kvalitné zdravotné poistenie (napr. pre prípad leteckej prepravy do kvalitnejšieho zdravotného zariadenia). Rozšírená je malária a HIV/AIDS.

Internet (.rw): https://allafrica.com/rwanda/www.visitrwanda.com/https://rwandatourism.com/destinations/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Cestná: V krajine je relatívne dobrý stav hlavných ciest, pre jazdy mimo hlavných ciest a preskúmanie národného parku Akagera je ale vhodnejšie terénne auto 4x4. V Rwande nie je vybudovaná veľmi veľká sieť autopožičovní, ale v hlavnom meste Kigali funguje viacero menších miestnych agentúr, ktoré poskytujú alebo sprostredkúvajú prenájom. Taktiež sa dá zabezpečiť prenájom auta s vodičom. Ceny sa dajú zjednávať.

Vo väčšine miest v Rwande sa dá pohybovať pešo, ale v prípade potreby premávajú po uliciach moto-taxíky. Jazdia rýchlo, sú ale bezpečné, a takmer vždy majú jednu helmu aj pre pasažiera. Bežné taxíky sú využiteľné len v Kigali, aj keď jazdia v každom väčšom meste.

Autobusová: Rwanda má efektívnu a spoľahlivú verejnú dopravu. Súkromne prevádzkované autobusy pokrývajú celé územie, majú pevne stanovené časy odchodov a cestovný plán, a netreba čakať kým sa naplnia. Lístky sa kupujú vopred v pokladni na autobusovej stanici. Okrem toho tu premáva množstvo dobre udržiavaných, moderných minibusov, ktoré obsluhujú všetky hlavné trasy. Minibusy štartujú rovnako z autobusových staníc. Destinácie sú zobrazené za predným oknom a tarify sú fixné.

Letecká: Vzhľadom na svoju veľkosť, je Rwanda dobre prepojená s hlavnými dopravnými uzlami v Afrike, ako aj s niekoľkými európskymi mestami. Hlavnou bránou do krajiny je Kigali International Airport, ktoré sa nachádza v Kanombe, 10 km východne od centra mesta Kigali. Národným dopravcom je RwandAir Rwanda, ktorý ma dobré bezpečnostné hodnotenie.

Musíte vidieť

Gisenyi - najznámejšie rwandské letovisko na brehu obrovského jazera Kivu;

Kigali – hlavné mesto vybudované v prekrásnej horskej scenérii;

Musée National du Rwanda –jedno z najlepších múzeí v regióne, nachádza sa v meste Butare, je štedro podporované belgickou vládou;

Parc National des Volcans – národný park v najkrajšej oblasti Afriky, žijú tu vzácne horské gorily;

Parc National Nyungwe Forest – jeden z najstarších afrických národných parkov;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa