Gabon

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Gabonská republika
Hlavné mesto: Libreville       
Rozloha: 267 667 km2
Počet obyvateľov: 1 650 000 (2012)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Podnebie:

Gabon je jednou zo šiestich afrických krajín, ktoré pretína rovník. Podnebie je horúce a vlhké, silné dažde sú od októbra do mája. Väčšinu územia štátu pokrýva hustý dažďový prales. Najvyššie teploty presahujú 35 stupňov Celzia, najhorúcejším mesiacom je apríl, najchladnejším júl.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE LIBREVILLE

Mena: Stredoafrický frank (CFA)  
Jazyky: francúzsky (úradný), Fang, Myene, Nzebi, Bapounou / Eschira, Bandjabi
Správne členenie: 9 provincií 
Národnost. zloženie: Gabončania (79%), ostatní (21%)
Náboženstvo:

kresťanstvo 60 - 75%, animizmus, islam

Diplomatické zast.:

SR nemá v Gabone diplomatické zastúpenie. Príslušným je
 

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón: +234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný): +234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Zastupiteľské úrady na území SR nie sú, najbližší zastupiteľský úrad tejto krajiny sídli v Nemecku.

Gabon má svoje veľvyslanectvá aj v ďalších európskych štátoch (Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Veľká Británia).

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov platí vízová povinnosť. Turistické vízum je platné tri mesiace a udeľuje sa na viac vstupov.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: O predkoloniálnych dejinách krajiny sa veľa nevie. Vedci predpokladajú, že prvými obyvateľmi krajiny boli Pygmejovia. V 16. až 18. storočí do krajiny prišli kmene Fangov. Kontakty s Európanmi začali v roku 1472 s príchodom Portugalcov. Nasledovali ich lode obchodníkov s otrokmi ostatných európskych mocností. Mesto Libreville bolo založené oslobodenými otrokmi v roku 1849. V roku 1910 sa Gabon stal súčasťou francúzskej rovníkovej Afriky. Začiatkom 20. storočia začali v Gabone podnikať francúzske spoločnosti. Ich zaobchádzanie s miestnym obyvateľstvom viedlo k pravidelným vzburám.

Francúzske spoločnosti veľmi rýchlo zdevastovali zdroje krajiny, čo viedlo k úpadku trvajúcemu do konca prvej svetovej vojny. V roku 1960 bol za prvého prezidenta krajiny zvolený Leo M'Ba. Prestál niekoľko štátnych prevratov a zomrel prirodzenou smrťou v roku 1967. Jeho nástupcom sa stal Albert-Bernard Bongo. V Gabone zaviedol vládu jednej strany, konvertoval na islam a stal sa z neho El Hadj Omar Bongo. Počas jeho vlády sa začalo s ťažbou mangánu a uránu, boli objavené ložiská ropy. Začalo sa obdobie „gabonského zázraku“, desaťročie rozprávkového bohatstva a uvoľnenej mentality. Bongo zomrel 8.júna 2009. Po jeho smrti bol za prezidenta zvolený jeho syn Ali Ben Bongo.

Jeho vyvrcholením bola organizácia kongresu africkej jednoty, ktorá stála jednu miliardu dolárov. Ropné šoky v osemdesiatych rokoch zanechali následky na ekonomike krajiny. Napriek ekonomickým problémom krajiny sa prezident Bongo udržal pri moci.  V roku 1990 povolil prezident Bongo existenciu ďalších politických strán. Vo voľbách prezident Bongo trvalo poráža svojich protikandidátov. V roku 2003 bol zmenou ústavy predĺžený mandát prezidenta Bonga tak, že sa môže o úrad prezidenta uchádzať aj v akýchkoľvek ďalších voľbách. 

V roku 2018, počas pobytu mimo krajiny prezident ochorel a bol hospitalizovaný. Vláda uviedla ako dôvod zdravotných problémov únavu, ale nakoniec sa ukázalo, že išlo o mŕtvicu. Keďže sa jeho zdravotný stav nezlepšoval, a utajovanie informácií ohľadom jeho kondície pretrvávalo, začalo sa riešiť kto bude viesť krajinu. Ústava určuje ako zástupcu prezidenta prezidenta senátu, ktorý má zorganizovať nové voľby do 60 dní. Ústavný súd ale zmenil ústavu, aby umožnil viceprezidentovi, alebo premiérovi vstúpiť do funkcie a dočasne zvládnuť prezidentove povinnosti, čo bol krok ktorý kritizovala opozícia ako nezákonný a protiústavný.

Bezpečnost. riziká: Situácia v krajine je stabilizovaná, pohyb zahraničných návštevníkov s domácimi sprievodcami bezpečný.

Zdravotníctvo: V porovnaní s okolitými štátmi je na vyššej úrovni. Platí to aj o súkromných klinikách a štátnych zariadeniach. Doporučuje sa navštíviť niektoré zo zariadení vo väčších mestách (Libreville, Franceville, Port Gentil). Náročnejšie lekárske výkony sa hradia v hotovosti.

Internet (.ga): https://allafrica.com/gabonwww.tourisme-gabon.com, https://www.gouvernement.ga, https://www.libreville.com/v/attractions

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky: Podobne ako v iných krajinách, aj v Gabone je najzábavnejšia doprava. Sprievodca Lonely Planet varuje: „Niektorí šoféri sú maniaci, na ceste niekoľkokrát zastavia len preto, aby sa niečoho napili. Väčšina šoférov je triezvych, ale ak je ten váš opitý, tak radšej vystúpte.“

Dve tretiny územia pokrýva tropický prales so vzácnymi drevinami a liečivými rastlinami. Krajinu pretína transgabonská železnica, slúžiaca predovšetkým preprave mangánovej rudy a dreva. Vnútroštátna letecká doprava pozostáva zo 17 letísk. Pre študentov sa poskytujú zľavy vo výške 30% z ceny letenky. Hlavnými morskými prístavmi sú Libreville a Port Gentil. Rozvinutá je aj cestná sieť. Turistom slúžia minibusy a medzimestské autobusy. Zahraničným návštevníkom sa odporúča očkovanie proti žltej horúčke. Dobrá lekárska starostlivosť vytláča nebezpečné tropické choroby, boj s nimi sa začal práve v Gabone. Na začiatku 20. storočia v meste Lambaréne založil prvú nemocnicu, ktorá sa neskôr stala známou na celom svete, významný lekár a humanista Albert Schweitzer. Pozoruhodné sú tzv. dediny umenia s bohatým sortimentom masiek, drevených sôch, rezbárskych a iných výrobkov tradičného umenia z Ghany a Konga. (mzvsr)

Doprava

V okolí hlavného mesta Libreville a Port-Gentil je vďaka ropnému boomu zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov infraštruktúra považovaná za relatívne rozvinutú. Mimo túto oblasť je infraštruktúra v zlom stave a nie je dostatočne udržiavaná. Gabonská vláda vyhlásila plán obnovy, ktorý sa zameriava na výstavbu a obnovu diaľničnej siete, dopravnú infraštruktúru (prístavy, letiská), bývanie, nemocnice a školy, nové energetické zdroje a telekomunikácie.

Šoférovanie v Gabone je uskutočniteľné, ale cez obdobie dažďov je určite potrebné terénne auto 4x4. Prenajímatelia áut ako Europcar, Hertz a Avis majú svoje kancelárie na letisku. Autá sa dajú požičať aj s vodičom.

SOGATRA je štátna autobusová spoločnosť a prevádzkuje prepravu medzi Libreville a väčšinou veľkých miest. Väčšina autobusov je staršia, inzerovaná klimatizácia obvykle znamená otvorené okná, a sedadlá sú tvrdé, ale je to lacnejšie a pohodlnejšie, ako cestovať stiesnene v taxíku alebo minibuse. Autobusy vo veľkých mestách odchádzajú z hlavnej stanice (gare routiere) a v menších mestách majú zástavku v miestnom dôležitom bode (napríklad na čerpacej stanici).

Taxíky jazdia v mestách a majú farebné rozlíšenie (v Libreville sú to biele autá s červeným pruhom; v Port-Gentil sú modro-biele). Existuje možnosť prenajať si celé vozidlo („une course“), alebo je možné kúpiť si miesto v zdieľanom taxíku známom ako „une place“. Taxíky sa stopujú z ulice, najlepším spôsobom je zamávať na blížiace sa auto a keď spomalí, treba zakričať 'une place' a cieľ cesty (alebo orientačný bod v blízkosti). Ak stihnete zakričať, koľko ste ochotní zaplatiť, pomôže to. Ak šofér ide tým smerom, zastaví. Ak nie, jednoducho bude pokračovať ďalej.

Taxi-brousses (Bush taxislužby) a clandos (minibusy) sa zhromažďujú na autobusovej stanici (gare routiere) a vyrážajú na cesty, keď sa naplnia. Väčšinou sú to staršie vozidlá, preplnené cestujúcimi, ktoré premávajú medzi mestami.

Hlavnou dopravnou tepnou Gabonu je transgabonská železnica, ktorú prevádzkuje spoločnosť SETRAG. Trať začína v Owende, 9 km južne od mesta Libreville a vedie 670 km, až do Francúzska. V každom smere premávajú štyri vlaky týždenne a lístky sa dajú kúpiť v centre mesta Libreville, v kancelárii SETRAG.

Letecky: Libreville's Léon M'ba International Airport je v súčasnosti jediným medzinárodným letiskom, ale Port-Gentil plánuje čoskoro priame lety do Paríža so spoločnosťou Air France. Neexistuje žiadna národná letecká spoločnosť, ale Air France, Royal Air Maroc, Lufthansa, Turkish Airlines a South African Airways pravidelne spájajú Libreville s Parížom, Casablancou, Frankfurtom, Istanbulom a Johannesburgom.

Musíte vidieť

Libreville – africké mesto s „lookom“ a lá Miami Beach

Port-Gentil -  mesto s najväčším počtom reštaurácií, obchodov a klubov na osobu v celej Afrike

Cirque de Léconi – hlboký, oválny červený kaňon, s pohyblivými pieskami

Mayumba – nekonečné a neobývané pláže, s plávajúcimi veľrybami na obzore, s hniezdiskami vzácnych korytnačiek – jednoducho „raj eko-turistu“

Réserve de la Lopé – najpopulárnejší národný park v krajine




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa