Sierra Leone

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Sierraleonská republika 
Hlavné mesto: Freetown    
Rozloha: 71 740 km2
Počet obyvateľov: 7,7 mil (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: Západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Podnebie:

Je horúce s vysokou vlhkosťou. Na pobreží trvá obdobie dažďov od stredu mája do novembra. Na juhu krajiny je obdobie dažďov prerušené v júli a auguste. Počas obdobia sucha (november - marec) teploty vo vnútrozemí stúpajú. Na pobreží je klíma prijateľnejšia vďaka vetrom vanúcim od mora. Najstudenšími mesiacmi sú december a január, počasie znepríjemňuje púštny vietor harmattan.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE FREETOWN

Mena: leone (SLL)      
Jazyky: anglický (úradný); Mende, Temne, kreolský  
Správne členenie: 3 provincie a západná oblasť
Národnost. zloženie: 20 afrických národností (90%) (najpočetnejšie národnosti Temne (36%), Mende (33%)); kreoli – potomkovia otrokov z Jamajky,  Libanonci, Indovia;
Náboženstvo:

islam (79%), kresťania (21%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Sierra Leone diplomatické
zastúpenie. Príslušným je

The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón:+234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný):+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov platí vízová povinnosť. Vízum sa zvyčajne udeľuje s platnosťou na 30 dní.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Krajina hrala dôležitú úlohu na začiatku a konci obchodu s otrokmi. Jej dejiny tiež ovplyvnili konflikty medzi pôvodným obyvateľstvom a kreolskými potomkami oslobodených otrokov. Obchod s otrokmi začal v roku 1560 kedy boli na pobreží založené britské a portugalské obchodné stanice. Koncom 18. storočia boli do novozaloženého mesta Freetown dopravení oslobodení otroci zo Severnej Ameriky. Hneď potom, ako bolo vo Veľkej Británii zrušené otroctvo, sa Sierra Leone stala jej kolóniou.

Počas panovania Angličanov začali krajinu ovládať Kreoli. V 19. storočí odolávala Sierra Leone  francúzskym útokom, tiež sa začali búriť pôvodní obyvatelia kmeňa Mende. Nezávislosť bola vyhlásená v roku 1961. Celé šesťdesiate a sedemdesiate roky 20. storočia boli poznačené štátnymi prevratmi a spormi medzi kmeňmi Mende a Temne. Začiatkom 90. rokov 20. storočia sa zrútila ekonomika krajiny. Potom začala občianska vojna. Rozpútal ju Spojený revolučný front Fodaya Sankoha (RUF), a dôvodom bolo odstránenie korupčnej vlády, ktorú podporovala aj armáda Sierry Leone. RUF s podporou libérijského diktátora Charlesa Taylora začala boj o ložiská zlata a diamantov, ktoré sprevádzali masakre civilného obyvateľstva.

Vláda Sierry Leone reagovala neefektívne. V roku 1996 vyhral voľby Ahmad Tejan Kabbah a po ročných rokovaniach o prímerí sa vlády zmocnila Rada revolučných ozbrojených síl (AFRC). AFRC vytvorilo spolu s RUF novú vládu. V marci roku 1998 do Sierry Leone prišli africké mierové jednotky  Ecomog. S ich podporou sa do funkcie prezidenta vrátil Ahmad Tejan Kabbah. Relatívne prímerie vydržalo do januára 1999, kedy RUF a AFRC začali zo zabíjaním civilistov. Zabitých bolo okolo 6000 ľudí. Odseknuté ruky, alebo nohy sa stali poznávacím znamením RUF. Vláda krajiny narýchlo uzavrela prímerie.

Ozbrojené jednotky OSN udržiavali prímerie ďalších 10 mesiacov. Potom ako na jednotky OSN zaútočili ozbrojenci RUF bolo zabitých 300 vojakov. Britská armáda poslala do krajiny 1000 výsadkárov a bojové lietadlo. Následne sa situácia v krajine upokojila. V roku 2002 bolo RUF odzbrojené, čo znamenalo definitívny koniec vojny. Konali sa parlamentné voľby, v ktorých zvíťazil prezident Ahmad Tejan Kabbah. OSN  a vyspelé krajiny začali s finančnou podporou krajiny. V roku 2004 sa pod dohľadom OSN vytvoril súdny tribunál na odsúdenie vojnových zločinov a tiež sa konali prvé slobodné voľby. V roku 2005 Sierru Leone opustili jednotky OSN. V roku 2006 bol zatknutý  Charles Taylor, ktorý sa stal prvým africkým lídrom súdeným za vojnové zločiny. 

V marci 2014, po viac ako 15 rokoch, ukončil svoje pôsobenie v krajine Úrad OSN pre integráciu mieru v Sierra Leone, ktorý napomáhal mierovým a politickým rokovaniam. Medzi priority súčasnej vlády patrí napredovanie a rozvoj krajiny - vrátane zotavovania sa z epidémie Ebola - vytváranie pracovných miest a odstraňovanie endemickej korupcie.

Bezpečnostné riziká: V Sierra Leone je rozšírená pouličná kriminalita. Nedoporučuje sa vychádzať bez doprovodu a po zotmení. Vzhľadom k početným krádežiam a lúpežným prepadnutiam sa nedoporučuje viditeľné nosenie cenností. V prípade prepadnutia by sa nemal klásť odpor. Veľmi riskantné sú aj noční jazdy automobilom (nebezpečie ozbrojených útokov banditov). Diaľnice sú naviac nekvalitné a nebezpečné. Aj keď rekonštrukcia krajiny pokračuje, dôsledky občianskej vojny sú všadeprítomné.

Zdravotníctvo: V Sierra Leone je zdravotná starostlivosť na veľmi nízkej úrovni. Krajina patrí medzi päť najchudobnejších štátov sveta. Ľudia tu zápasia nielen s biedou, ale aj s nebezpečnými chorobami (malária, týfus, cholera, spavá nemoc, lepra, tuberkulóza, AIDS). Až štvrtina narodených detí zomiera do piateho roku života. Rýchla zdravotná pomoc nejestvuje, pri vážnejšom ochorení alebo poranení sa cudzincom odporúča odcestovať do Európy. Žiadúce sú očkovania proti tetanu, cholere, žltej horúčke a hepatitíde A a B.

Internet (.sl): www.visitsierraleone.org, https://allafrica.com/sierraleone/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Sierra Leone drží africký rekord v počte štátnych prevratov. Za jeden rok sa uskutočnili až tri.

Doprava

Cestná: Požičanie auta v Sierra Leone je drahé. Pri rezervácii je dôležité okrem porovnávania cien, skontrolovať aj podmienky jednotlivých spoločností. Okrem áut sa tu dajú prenajať aj taxíky.

Autobusová: Väčšie mestá spájajú Bush taxíky alebo minibusy (poda-podas). Prevádzka je dosť riedka, s výnimkou trás z a do Freetownu, a medzi mestami Bo a Kenema. Miestne autobusy stoja zvyčajne o niečo menej, ale sú pomalšie.

Letecky: Všetky medzinárodné lety pristávajú na medzinárodnom letisku Lungi. Brussels Airlines prevádzkuje lety z Bruselu, Kenya Airways lieta z Nairobi a Accra, Royal Air Maroc obsluhuje lety z Londýna cez Casablancu a Air France lieta z Paríža cez Abidjan.

Musíte vidieť

Freetown - horúce, chaotické, ale priateľské mesto s fantastickými plážami;

Kabala – centrum severu krajiny;

Banana Islands – ostrovy blízko Freetownu, stvorené pre potápanie;

Mt Bintumani – národný park okolo najvyššieho vrchu Sierry Leone;

Outamba-Kilimi National Park – Národný park zahrňuje pásma džungle a savany, nájdete tu šimpanzov, hrochy, antilopy bongo, byvoly, slony a možno aj levy.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa