Togo

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Tožská republika  
Hlavné mesto: Lomé     
Rozloha: 56 785 km2
Počet obyvateľov: 8,19 mil. (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

Krátke pobrežie krajiny má až dve obdobia dažďov. Prvé vrcholí v mesiacoch máj alebo jún, druhé v októbri. Teplejšia je prvá časť roka, keď teploty dosahujú od 27 do 33°C. Vo vnútrozemí sú teploty vyššie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE LOMÉ

Mena: západoafrický frank (CFA
Jazyky: francúzsky (úradný); Ewe a Mina najrozšírenejšie na juhu, na severe krajiny Kabye a Dagomba     
Správne členenie: 5 oblastí 
Národnost. zloženie: 37 afrických kmeňov; najväčšie Ewe, Kabyé
Náboženstvo:

pôvodné náboženstvá (51%), kresťanstvo (29%), islam (20%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v Togu diplomatické zastúpenie. Príslušným je

The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón:+234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný):+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Víza a doklady:

Pre slovenských občanov cestujúcich do Toga platí vízová povinnosť. Vízum sa zvyčajne udeľuje na tri mesiace.  

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pred príchodom Portugalcov v 15. storočí, prišlo do krajiny viacero afrických kmeňov, ktoré sa väčšinou usadili na pobreží. V 18. storočí sa o územie uchádzalo Dánsko, ale v roku 1884 podpísali zmluvu s domorodým kráľom Mlapom Nemci. Pod nemeckou nadvládou sa Togo stalo jednou z najvyspelejších oblastí Afriky. Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa krajiny zmocnili Angličania a Francúzi. Po druhej svetovej vojne sa britské Togo stalo súčasťou Ghany, a francúzska časť vyhlásila v roku 1960 nezávislosť pod menom Togo. Prvý prezident krajiny Sylvanus Olympio bol po troch rokoch vlády zastrelený, nahradil ho jeho nevlastný brat Nicolas Grunitzky.
 
V roku 1967 ho po štátnom prevrate vystriedal plukovník Etienne Eyadéma. Následne znárodnil fosfátové bane a všetci Tonžania si museli zvoliť  africké mená. Etienne Eyadéma sa premenoval na Gnassingbé Eyadému. Togo zostalo v hospodárskej závislosti od západu a veľké ložiská fosfátov mu priniesli čiastočnú prosperitu. Recesia začiatkom 80. rokov krajinu tvrdo zasiahla. Ekonomika krajiny zostala v ruinách. Vláda musela čeliť mnohým štátnym prevratom. Sám Eyadéma zastrelil 13 útočníkov pri prevrate v roku 1986. Západné mocnosti začali tlačiť na prezidenta, aby povolil existenciu iných politických strán. Tiež sa začali pouličné nepokoje. Eyadéma vymenoval dočasnú vládu, ktorej sídlo jeho jednotky v roku 1993 obkľúčili. Pouličné nepokoje pokračovali. Mnoho obyvateľov emigrovalo do susednej Ghany a Beninu. Eyadéma vyhral prezidentské voľby v roku 1993 s 96% počtom hlasov. Jeho rodina zostala pri moci aj naďalej.


 
Eyadéma vyhral aj voľby v roku 1998. V roku 2002 schválil parlament výnimku pre Eyadému, aby mohol kandidovať aj v ďalších voľbách. Následné voľby v roku 2003 vyhral. V roku 2005 Eyadéma zomrel. Moci sa ako inak, po vojenskom prevrate zmocnil jeho syn  Faure Gnassingbe. Následne vyzval tožských utečencov, aby sa vrátili do krajiny. Začal tiež rozhovory s opozičnými stranami.

Bezpečnost. riziká: Situácia v krajine sa po voľbách v roku 2005 stabilizovala.

Zdravotníctvo: V Togu nejestvuje rýchla zdravotná pomoc. Najčastejšími ochoreniami sú malária a tuberkulóza. Značná časť populácie je postihnutá vírusom HIV/AIDS. Cudzincom sa odporúča navštíviť súkromné kliniky. V krajine nejestvuje systém zdravotného poistenia, všetky služby sa platia v hotovosti. Pri vážnejšom ochorení alebo potrebnom chirurgickom zákroku je najvhodnejšie odcestovať do Európy.  Na pitie sa odporúča len voda kupovaná v uzavretých fľašiach.

Internet (.tg): https://allafrica.com/togo/https://www.republicoftogo.com/www.africaguide.com/country/togo/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (nie), O2 (áno)

Bez záruky: Africkým priemerom sú dva vojenské prevraty na jeden rok (neúspešné pokusy sa nerátajú). Togo je krajinou, kde sa uskutočnil vojenský puč v najkratšom období od vyhlásenia nezávislosti. Trvalo to „až“ tri roky.

Doprava

Cestná: Na šoférovanie v krajine sa vyžaduje medzinárodný vodičský preukaz. Policajné kontroly sú pomerne časté, ale len zriedkavo obťažujúce alebo obštrukčné. Čerpacie stanice sú hlavne vo veľkých mestách. Najväčší výber autopožičovní je na medzinárodnom letisku Lomé – Tokoin.
Hlavným prepravným prostriedkom v Togu sú staršie Bush taxíky, čo obvykle bývajú akékoľvek vozidlá prepravujúce viac osôb, môžu to byť pick-upy, obyčajné sedany, alebo 9- až 15-miestne minibusy. Tarify sú pevné. Motocyklové taxíky (Taxi-moto) zabezpečujú prepravu vo väčšine miest. Sú tiež praktickým spôsobom, ako sa dostať do vzdialených miest v buši.

Autobusová: Pri diaľkových cestách je najlepšie využiť regionálne autobusy. Najspoľahlivejšia spoločnosť je Rakiéta. Cestovné rozvrhy sú pevne stanovené a miesto na sedenie je súčasťou ceny lístka.

Letecká: Lomé – Tokoin International Airport sa nachádza 5 km severovýchodne od mesta Lomé. Hlavnými medzinárodnými dopravcami sú Air France, Brussels Airlines, Royal Air Maroc a Ethiopian Airlines, ktoré ponúkajú priame lety do Francúzska, Belgicka, Maroka a Etiópie a spojovacie lety do zvyšku sveta.

Musíte vidieť

Lomé – bývalá perla Afriky, dnes prežívajúce hlavné mesto krajiny;

Togoville – historické centrum krajiny, domov kultu „voodoo“;

Akloa Falls – vodopád ako vystrihnutý z reklamy na sprchovacie gély;

Grand Marché – pestré, hlučné a preplnené trhovisko v hlavnom meste krajiny;

Tamberma – úžasné údolie s jedinečnou zbierkou opevnených dedín zo 17. storočia. Vybudovali ich utečenci pred otrokármi;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa