Ghana

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Ghanská republika/ Ghana
Hlavné mesto: Akkra   
Rozloha: 239 460 km2
Počet obyvateľov: 29 600 000 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: západná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Podnebie:

Ghana má horúce tropické podnebie. Najvyššie teploty sa vyskytujú od februára do apríla, najnižšie sú na pobreží, ktoré ochladzuje oceán. Na juhu sú dve obdobia dažďov (máj-jún, september-október), na severe iba jedno – od augusta do septembra. Celkove je klíma výrazne suchšia než v ostatných krajinách Guinejského zálivu. V decembri sa vyskytuje harmattan.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE AKKRA

Mena: cedi (GHC)  
Jazyky: anglický (úradný), twi, na severe hausa, iné africké jazyky (asi 40)
Správne členenie: 10 oblastí
Národnost. zloženie: Akan (47%), Dagbani (17%), Ewe (14%), Ga-Adangbe (7%), Gurma (6%), Guan (4%), Gurunsi (2%), Bissa (1%)
Náboženstvo: kresťania (68%), muslimovia (16%), iné (0,7%)
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria 
The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón: +234 9092 243 995
Mobil (pohotovostný): +234 9092 243 997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Adresa veľvyslanectva Ghany pre SR
Na Zátorce 89/6, Praha 6 – Bubeneč, Česká republika
Telefón: +420 2 3337 7236
E-mail: ghanaemb@gmail.com

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov platí vízová povinnosť. Vízum sa zvyčajne udeľuje na 60 dní.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Predkovia dnešných obyvateľov prišli na územie dnešnej Ghany v 13. storočí. Portugalci sa na pobreží vylodili v roku 1471. Postavili tu pevnosti a krajinu nazvali Zlatonosným pobrežím. Briti  sem začali prenikať od 16. storočia, neskôr bolo územie striedavo kontrolované Britmi, Dánmi, Holanďanmi, Nemcami a Portugalcami. V 17. storočí krajinu ovládli Ašantiovia. Postupne tu pribúdali kolonisti, ktorých lákal ašantský obchod s otrokmi. Britskou korunnou kolóniou sa   Zlatonosné pobrežie stalo v roku 1901. Nezávislosť pod názvom Ghana bola vyhlásená v roku 1957. V roku 1960 sa stala republikou. Po prevrate v roku 1981 bola zrušená ústava, parlament bol rozpustený, politické strany zakázané. Pluraritný systém bol obnovený v roku 1993. Posledné voľby sa konali v roku 2016, prezidentom sa stal Nana Akufo – Addo.

Bezpečnost. riziká: S prihliadnutím na subsaharskú Afriku je bezpečnostná situácia pomerne priaznivá.

Zdravotná starostlivosť: Pre cudzincov je v prípade nevyhnutnosti najlepšie navštíviť niektorú zo súkromných nemocníc. V hlavnom meste napríklad North Ridge Clinic, tel. 227 328 alebo Korle Bu Teaching Hospital, tel. 665 401. Za služby sa platí v hotovosti.

Internet (.gh): https://allafrica.com/ghana/, https://www.ghana.gov.gh, https://www.ghana.travel

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ghana bola prvou africkou krajinou, ktorá deklarovala nezávislosť. Stalo sa to v roku 1957. Prehradenie rieky Volta a vytvorenie najväčšieho umelého jazera na svete, priviedlo krajinu na pokraj krachu, už v roku 1966 mala dlhy vo výške niekoľko miliárd dolárov.

Doprava

Doprava: 

V Ghane sa jazdí vpravo. Väčšina hlavných ciest je v dobrom stave, vedľajšie cesty bývajú obvykle nespevnené. Na šoférovanie je potrebný medzinárodný vodičský preukaz. Palivo je lacné, okolo 4 GHC za liter. V Ghane je možnosť prenájmu auta aj s vodičom, čo môže byť dobrou voľbou pri nedostatku času. Tieto služby obvykle sprostredkovávajú cestovné kancelárie. Ghana Car Rentals je napríklad vynikajúca a profesionálna spoločnosť, s cenovo dostupnými vozidlami.

Autobusy sú pri dlhších cestách vhodnejšie ako minibusy tro-tro, pretože sú pohodlnejšie a spoľahlivejšie. Premávajú medzi všetkými väčšími mestami v krajine. Hlavnou diaľkovou autobusovou spoločnosťou v Ghane je Intercity STC. Po krátkej odmlke, kedy konkurenčná spoločnosť VIP prevzala veľkú časť trás tohto prepravcu je opäť na nohách, s novými linkami a flotilou nových autobusov. Lístky je dobré si rezervovať vopred, pretože môžu byť na frekventovaných trasách rýchlo vypredané. V nedeľu bývajú autobusové spoje zvyčajne obmedzené.

V mestách a na kratších trasách medzi mestami sú bežnou formou dopravy zdieľané taxíky. Premávajú na pevných trasách, na zástavkách stoja len ak treba vyzdvihnúť alebo vyložiť cestujúcich. Tarify sú vo všeobecnosti veľmi nízke. Súkromné ​​taxíky nepoužívajú taxametre a o cene sa dá vyjednávať. Taxíky je tiež možné prenajať si na dohodnutú dobu.

Uber oficiálne dorazil do Accry v septembri 2016.

Tro-tro je kategória prepravy, ktorá zahŕňa akúkoľvek formu verejnej dopravy, ktorá nie je autobusom alebo taxíkom. Všeobecne sú to mikrobusy. Tro-tro pokrývajú všetky hlavné a mnohé menšie trasy. Nemajú stanovený rozvrh, vyrážajú keď sa naplnia.

Letecky: Medzinárodné letisko Kotoka International Airport v Accre je hlavným letiskom Ghany a stáva sa stále dôležitejším bodom aj pre regionálnu africkú leteckú dopravu. Každá väčšia európska letecká spoločnosť lieta do Accry, Emirates v súčasnosti tiež lietajú denne do Dubaja a spúšťajú množstvo nových prepojení s ázijsko-pacifickým regiónom.

Musíte vidieť

Accra – v prímorskom hlavnom meste sa stretáva ruch veľkomesta a africká pohoda. Určite tu mnoho belochov nestretnete. Trhovisko Makola Market je plné predavačov korálok a batík, trhom jedla a korenia je Kaneshie Market. Oplatí sa vidieť aj príjemnú ale pustnúcu štvrť James Town.

Atlantické pobrežie – plné koloniálnych, otrokárskych pevností a rybárskych dediniek. Pozdĺž tohto 250 km dlhého pásu pieskového pobrežia sa dá navštíviť 15 pevností a v niektorých sa dá aj prenocovať.

Kakum National Park – na malom kúsku dažďového pralesa žijú ohrozené druhy lesných slonov, opíc, tristo druhov vtákov a 600 druhov motýľov. Hlavnou atrakciou je chodník zavesený 30 metrov nad povrchom pralesa. 

Mole National Park – nie všade sa dá osobne stretnúť so slonom veľkosti autobusu. Stretnutia tvárou v tvár s týmito obrami, plus stáda paviánov, vodných byvolov a antilop. 90 druhov cicavcov – to je najväčší národný park Ghany.

Kumasi – druhé najväčšie mesto krajiny zo stavbami historického kráľovstva Ašanti. Sídli tu tradičný a medzinárodne uznávaný vládca Otumfuo Osei Tutu II.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa