Keňa

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kenská republika
Hlavné mesto: Nairobi
Rozloha: 582 646 km2
Počet obyvateľov: 46 790 758 (odhad 2016)
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom
Geografická poloha: východná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +1 hod.
Podnebie:

Príjemné počas celého roka. Pohoria na juhu krajiny a pobrežné nížiny majú od marca do mája obdobie dažďov, druhé nasleduje v novembri a v decembri. Teploty sú počas celého roka stále, od 25°C do 35°C na pobreží, vo vnútrozemí sú o niečo nižšie, pri Viktóriinom jazere opäť stúpajú.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE NAIROBI

Mena: kenský šiling (KES)
Jazyky: anglický, svahilský
Správne členenie: 8 provincií
Národnost. zloženie: etnické skupiny Kikuju (22%), Luhja, Luo, Kalenjin, Kamba
Náboženstvo: protestanti (48%), katolíci (23%), animisti (10%), moslimovia (11%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Nairobi
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohoovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

Veľvyslanectvo Kenskej republiky vo Viedni
The Embassy/Permanent Mission of the Republic of Kenya
Andromeda Tower, 16th Floor, Donau-City-Strasse 6, 1220 Viedeň, Rakúsko
Tel.: +43 1 712 3919
Fax: +43 1 712 3922
E-mail: office@kenyaembassyvienna.at; vienna@mfa.go.ke
Internet: www.kenyaembassyvienna.at/

Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Mombase
Consular Office of the Slovak Republic
Tamarind Village Mombasa, Cement Silo Road, P.O. Box 34 110, 80 118 Nyali
Mobil: +254 0 724 255 280
Tel.: +254 0 733 609 565 
Fax: +254 0 403 203 424 
E-mail: chris.modigell@gmail.com

Víza a doklady:

Vízum je nevyhnutné vybaviť cez elektronickú aplikáciu (elektronická žiadosť o víza) na stránke www.ecitizen.go.ke. Elektronickú žiadosť je nevyhnutné v papierovej forme predložiť pri vstupe do krajiny. Imigračné oddelenie neakceptuje podanie žiadosti o víza pri vstupe do krajiny (bez elektronickej žiadosti).

Občania Slovenskej republiky podliehajú vstupným vízam do Kenskej republiky. Žiadosť o víza:


1.    Postup elektronickej žiadosti o vízum:

  • registrácia (žiadateľ sa najskôr musí registrovať ako návštevník - visitor) na stránke https://evisa.go.ke/evisa.htmlhttps://account.ecitizen.go.ke/visitor-registration a vytvoriť si konto,
  • po vytvorení elektronického konta a prihlásení je nutné zvoliť imigračné oddelenie,
  • zvoliť “Vyplniť žiadosť“, “Kenské víza“ a typ víza (pozorne prečítať inštrukcie),
  • vyplniť žiadosť o víza - žiadosť vypĺňajte bez diakritiky,
  • platba poplatku je tiež elektronická (Visa, Mastercard, ...),
  • po vyplnení formulára (žiadosti) a jeho odoslaní elektronický systém  zašle “eVisa“ (elektronický vyplnený formulár) na elektronické konto žiadateľa,
  • vytlačiť si formulár „eVisa“,
  • vytlačený formulár “eVisa“ je nevyhnutné predložiť pri vstupe do krajiny.

Podrobnejšie informácie, návod (v anglickom jazyku) a upozornenia 

Doba vybavenia elektronickej žiadosti o víza je minimálne dva pracovné dni. 

2.    Vstup do krajiny (nevyhnutné doklady):

  • vytlačený formulár “eVisa“ (viď bod č.1),
  • platný cestovný pas (s platnosťou minimálne 6 mesiacov, aspoň jeden list prázdny),
  • cestovný itinerár,
  • 2 x pasová fotografia (5,5x5,5cm, biele pozadie, nie staršia ako 6 mesiacov, farebná),
  • podporné doklady ( pozývací list, rezervácia hotela). 

Cenník elektronickej žiadosti o víza:

  • Jednovstupové víza - 51 USD (turistické, biznis)
  • Tranzitné víza - 21 USD
  • EAC víza - 101 USD

Rodičia môžu podať žiadosť o elektronické víza pre svoje deti (mladšie ako 18 rokov) z vlastného elektronického konta (https://evisa.go.ke/evisa.html, https://account.ecitizen.go.ke/visitor-registration). Od 1. februára 2016 majú deti do 16 rokov odpustený vízový poplatok.
Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného obchodu Kenskej republiky odporúča potvrdenie o vakcinácii proti žltej zimnici (Medzinárodný očkovací preukaz).

Ak cudzinec neopustí tranzitný priestor letiska, nevyžaduje sa tranzitné vízum. 

V prípade potreby sa občania SR môžu obrátiť na Konzulárny úrad vedený honorárnym konzulárnym úradníkom SR v Mombase (pobrežná časť Kene). 

Kenská republika od 1.2.2014 ponúka možnosť požiadať o východoafrické turistické víza „EAC Visa“ (viď časť Východoafrické turistické víza „EAC Visa“).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Od stredoveku sa na území rozvíjali svahilské mestské štáty, zač. 16 stor. dobyli Mombasu Portugalci, od pol. 19. stor. bolo pobrežie britským protektorátom a vnútrozemie, kde sa usadzovali britskí farmári, sa stalo kolóniou. Kenská republika získala nezávislosť 12. 12. 1963. Prvým prezidentom sa stal Jomo Kenyatta, ktorý presadil politickú orientáciu nezávislej Kene na západné krajiny. V 60. a 70. rokoch 20. storočia Keňa zažívala obdobie politickej stability a vďaka štedrej finančnej pomoci západných krajín aj obdobie stáleho hospodárskeho rozvoja. Extrémne dlhé časové obdobie (od získania nezávislosti až do všeobecných volieb v decembri 2002) bola pri moci politická strana Kenský africký národný zväz (Kenya African National Union - KANU). Ostatné strany boli postupne eliminované. V r. 1978, po smrti J. Kenyattu, sa stal kenským prezidentom Daniel Arap Moi (až do decembra 2002). Počas jeho prezidentského obdobia krajina postupne strácala politický kredit a upadala tiež hospodársky (pokles exportu, celková stagnácia ekonomiky, korupcia, sociálne problémy a pod.). V roku 2002 vo voľbách zvíťazila dovtedy opozičná strana – The National Rainbow Coalition, ktorá sa snaží vysporiadať s hospodárskymi problémami.

Mwai Kibaki bol inaugurovaný za prezidenta v roku 2002, ako tretí prezident Kene. Po prevzatí funkcie si za hlavný cieľ zvolil boj s korupciou. V nasledujúcich rokoch prispeli na dosiahnutie tohto cieľa mnohí podporovatelia miliardami eur a John Githongo prevzal oficiálnu vládnu pozíciu v boji proti korupcii.

Napriek pozitívnym snahám na začiatku funkčného obdobia, sa v roku 2004 ukázalo, že rozsiahla korupcia je v Keni stále veľkým problémom. Západní diplomati tvrdili, že korupcia stála štátnu pokladnicu, od nástupu prezidenta do funkcie, 1 miliardu dolárov. V roku 2005 britský vysoký komisár, sir Edward Clay, odsúdil „masívne rabovanie“ štátnych zdrojov zo strany vyšších vládnych politikov vrátane ministrov sediacich v kabinete. V priebehu niekoľkých dní Kibakiho protikorupčný „bojovník“ John Githongo odstúpil a odišiel do exilu. Dôvodom mali byť hrozby smrti, ktoré údajne súviseli s vyšetrovaním politikov na vysokej úrovni. Neskôr sa do krajiny vrátil, ako hlavný činiteľ protikorupčnej mimovládnej organizácie. V roku 2006, po zverejnení Githongovej podrobnej dokumentácie, bol Kibaki nútený odvolať troch ministrov.
Jeho vláda uspela aj v sprístupnení primárneho a sekundárneho vzdelávania pre bežných Keňanov.

V roku 2013 vyhral sporné prezidentské voľby Uhuru Kenyatt s výsledkom 50,07% hlasov, čím sa úspešne vyhol druhému kolu proti Raile Odingovej. Napriek rozsiahlym správam o nezrovnalostiach, bol výsledok potvrdený Najvyšším súdom a nedošlo k protestom. Keňa si vydýchla úľavou. V roku 2017 opäť zvíťazil Uhuru Kenyatt, a po spochybnení volieb opozíciou na súde, boli výsledky anulované a došlo k vyhláseniu nových volieb. Opozícia ich bojkotovala a hoci prezident Kenyatta opäť vyhral, ​​volebná účasť bola nízka a krajinu postihla značná neistota ohľadom budúceho politického smerovania.

Bezpečnost. riziká: Pobrežné oblasti Kene ako i národné parky sú opätovne navštevované turistami. Odporúča sa nenavštevovať, okrem v nevyhnutných prípadoch, slumové časti hlavného mesta Nairobi. V určitých oblastiach Kenskej republiky dochádza k zvýšeniu násilia spojeného so stretom členov gangu Mungiky s policajnými zložkami. Vzhľadom na ešte stále pretrvávajúcu ekonomickú krízu vybraných skupín obyvateľov MZV SR upozorňuje na lúpežné prepadnutia. Z tohto dôvodu je odporúčané necestovať v nočných hodinách a byť ostražitým. Odporúča sa nezúčastňovať sa sporadických demonštrácií ani iných zoskupení a to i napriek ich pokojnému charakteru. Pokiaľ sa v súčasnosti zdržiavate v Keni sledujte miestne periodiká ako i medzinárodné média (BBC, CNN) pre zvýšený prehľad.

V súčasnej dobe platí pre Kenskú republiku hrozba teroristických útokov. Daný stav vychádza z teroristického rizika ako i aktuálneho bezpečnostného vývoja v krajinách susediacich s Kenskou republikou. Útoky nemusia byť úzko profilované, preto môžu zahŕňať i miesta častého pohybu zahraničných turistov. Predmetom znepokojenia z dôvodu nedostatočných bezpečnostných opatrení zostáva naďalej letisko pre vnútroštátne lety v Nairobi – Wilson Airport. Sporadické ozbrojené strety a aktivity banditských skupín sú monitorované na severe a severovýchode Kenskej republiky, ako i prejavy násilia v oblasti hory Mt. Elgon v časti západnej Kene. Cestovanie a pohyb v daných oblastiach je odporúčaný len za predpokladu zvýšených bezpečnostných opatrení, po konzultácií s miestnou políciou. Pred návštevou Kenskej republiky odporúčame zabezpečiť si relevantné cestovné a zdravotné poistenie. Skontrolujte si potencionálne výnimky z pokrytia poistenia v prípade plánovaných špecifických aktivít v Keni.

V hlavnom meste Nairobi ako i jeho okolí sporadicky dochádza k prepadu a únosom áut a lúpežným prepadnutiam. Odporúča sa dodržiavať všeobecné bezpečnostné opatrenia. Odporúča sa ostražitosť, obzvlášť po zotmení smerujúc z centra hlavného mesta do obytných štvrtí. Na ceste nezastavujte, majte zamknuté auto a zavreté okná. Neprechádzajte sa osamote a po zotmení. Na verejnosti nenoste šperky, platobné karty a vysokú finančnú hotovosť. Vyhnite sa slumovým oblastiam Nairobi: Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi a Kawangware. Post-konfliktná situácia v krajine vytvára predpoklady na zvýšené bezpečnostné riziká. Návšteva národných parkov v Keni ostáva bez problémov. I keď sporadicky dochádza ku krádežiam dokladov a finančnej hotovosti. V severnej a severo-východnej časti krajiny dochádza k etnickým nezhodám, spojených k krádežami dobytku.

V rámci Kenskej republiky sa neodporúča návšteva oblastí hraničiacich so Somáslkom a Etopiou (pretrvávajúca vysoko nestabilná situácia v krajine – oblasti rieky Tana, Isiolo, Marsabit).
Turistom sa odporúča na pobyt v krajine využívať renomované turistické kancelárie, pri plánovaní individuálnych pobytov je potrebné brať do úvahy stupeň bezpečnostného riziká v konkrétnych oblastiach Kene.

V Kenskej republike je aktívne Bezpečnostné a komunikačné centrum riadené Kenskou federáciou turizmu, ktoré promptne poskytuje rady turistom v prípade nevyhnutnosti. (bezpečnostné podmienky, kvalita ciest atď.) Informácie sú poskytované non stop na telef. čísle: 00254 (20) 604 730 prípadne prostredníctvom e-mailovej adresy safetour@wananchi.com. Odporúča sa uložiť pas v hotelovom trezore, no obstarať si jeho fotokópiu z dôvodu identifikácie.

Zdravotníctvo: Zdravotnícka starostlivosť je na akceptovateľnej úrovni v hlavnom meste Kene Nairobi. Prístup do zdravotníckych zariadení je okrem hlavného mesta obmedzené. V prípade zhoršenia zdravotného stavu je nutná letecká preprava.

Silno odporúčame zabezpečiť si relevantné cestovné a zdravotné poistenie. Skontrolujte si potencionálne výnimky z pokrytia poistenia v prípade plánovaných špecifických aktivít v Keni. Letecká evakuácia by mala byť súčasťou zdravotného poistenia. Zvyčajné choroby: malária, cholera – vypuknutie v júni 2008 (Kisumu/Západná Keňa). Odporúčané očkovania: žltá zimnica, hepatitída typu A, B, tetanus, obrna, týfus, cholera. Aj keď je v Nairobi a vyššie položených miestach riziko nákazy maláriou nízke, na pobreží a v nižšie položených oblastiach je ochrana proti malárii nevyhnutnosťou. Najúčinnejšou metódou ochrany je prevencia – užívanie antimalarík, používanie repelentov a spánok pod moskytierou. Zároveň sa odporúča zabezpečiť si zdravotné poistenie v renomovanej poisťovni a okrem poistky (s adresou a telefónom na asistenčnú službu) pre prípad náhleho úrazu alebo ochorenia disponovať taktiež kreditnou kartou. Pitný režim dodržiavajte minerálnou (prevarenou) vodou. Predchádzajte použitiu ľadu v nápojoch. V prípade prvých známok brušnej chrípky navštívte zdravotnícke zariadenie.

Pred vycestovaním do regiónu konzultujte relevantné očkovania s Poliklinikou cudzokrajných chorôb (Bratislava, Martin, Košice). Počas cestovania po krajine noste vlastnú príručnú lekárničku minimálne so základným vybavením.

Internet (.ke): www.visitkenya.com, https://allafrica.com/kenya/, https://www.kws.go.ke/parks/nairobi-national-park

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Keňa má dlhú tradíciu produkcie vlastného alkoholu. Vyhnúť sa oplatí hlavne démonickým drinkom chang'a, alebo kumi-kumi. Legendy hovoria, že nápoj Sorghum Baridi obsahoval toľko metylalkoholu, že fľaše boli na dotyk studené. Najhorším bol nápoj z mesta Kisii. Obsahoval prísady ako marihuana, rozdrvený kaktus, alkalín z bateriek, alebo formaldehyd.

Doprava

Pri riadení motorového vozidla v Kenskej republike je potrebný medzinárodný vodičský preukaz. Pokiaľ je cudzinec v krajine dlhšie ako 6 mesiacov, dochádza k preskúšaniu a vydaniu kenského vodičského preukazu. Autosedačka nie je povinná. Povinné sú bezpečnostné pásy. Celoročné svietenie motorových vozidiel nepovinné. Upozorňujeme na skutočnosť, že v Kenskej republike sa jazdí na pravej stane. Súčasne odporúčame v prípade záujmu prenajať si auto len v renovovaných požičovniach áut. V nočných hodinách nie je bezpečné jazdiť z dôvodu zvýšeného rizika prepadu ako i zlej kvality ciest.

Ďalšou možnosťou presunu je využitie miestnej verejnej dopravy. Diaľkové autobusy sú však vo veľmi zlom technickom stave a často sa stávajú účastníkom dopravných nehôd. K pomerne často využívaným spôsobom prepravy je prostredníctvom verejnej dopravy mini-autobus tzv. matatu. Napriek výhode lacnej prepravy sú matatu v zlom technickom stave a vodiči nie sú profesionálmi. Matatu sa často stávajú terčom únosov a ozbrojených lúpežných prepadnutí. Odporúča sa prehodnotiť použitie verejnej dopravy.

Aj keď sa situácia zlepšuje, stále sa stáva, že polícia zastavuje vodičov so žiadosťou o malý „príspevok“. Najlepšie je vyžiadať si doklad o zaplatení pokuty, pomáha to v boji s korupciou. Taktiež sa odporúča vyžiadať si policajné identifikačné číslo a skontrolovať, či sedí s identifikačným dokladom, keďže je na cestách niekoľko falošných policajtov.

Musíte vidieť

Národný park Amboseli – obrovské stáda slonov bežiace cez trávnaté pláne, v pozadí  Kilimandžáro. Možno to je africké klišé, hlavne nezabudnuteľný zážitok.

Lamu – odľahlé, najstaršie mesto v Keni. Jeho africko-moslimský chrakter sa počas dlhých storočí nezmenil. V žiadnom inom swahilskom meste (okrem Zanzibaru), podobnú kultúru a architektúru (pri ignorácii satelitných antén) nenájdete.

Nairobi – najväčšie mesto medzi Káhirou a Johannesburgom. Kozmopolitné, živé mesto v  príjemnej krajine. Jeho problémom je bezpečnosť, hlavne v noci.

zrúcaniny mesta Gede – jedna z najdôležitejších pamiatok kenského pobrežia. Komplex domov, palácov a mešít ukrytý v džungli. O civilizácii nie je zmienka v žiadnych písomných prameňoch.

Národný park Hell's Gate – stretnutie tvárou v tvár so zebrami, žirafami, gazelami a obrovskými antilopami.

Kakamega Forest Reserve – kúsok panenského pralesa, s bohatou faunou a vzácnym vtáctvom (okolo 330 druhov), a pretrvávajúcimi tradíciami miestnych kmeňov.

jazero Magadi – málo navštevované vzdialené jazero, vďaka pôde bohatej na minerály pokryté zvláštnou vrstvou, dodávajúcou okolitej krajine divný mesačný vzhľad.

Masai Mara National Reserve – svetoznámy národný park s neuveriteľným počtom divokých zvierat. Vidieť levy priamo pri love tu nie je neobvyklé. Menej viditeľné sú leopardy a pardaly. Krajinu križujú obrovské stáda slonov, byvolov a zebier. V riekach žije množstvo hrochov. Hlavnou atrakciou je migrácia divokých hrbatých antilop gnu. Každý rok v júli a v auguste je možné vidieť nekonečné rady pasúcich a sa brodiacich zvierat prechádzajúcich cez brody riek. Dramatický, až ohromujúci zážitok.




Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa