Tunisko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Tuniská republika
Hlavné mesto: Tunis
Rozloha: 163 610 km2
Počet obyvateľov: 11,1 mil. (2016)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: severná Afrika.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Podnebie:

Stredomorské na severe, s horúcim a suchým letom (jún- august), príjemnou ale daždivou zimou. Najvyššie letné teploty v Tunise sú okolo 32°C, v zime neklesnú pod 6°C. V horách na severozápade zriedkavo sneží, ale čím pôjdete južnejšie bude teplejšie a väčšie sucho. Na Sahare takmer neprší.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE TUNIS

Mena: tuniský dinár (TND)
Jazyky: arabský, francúzsky
Správne členenie: 24 governorátov
Národnost. zloženie: Arabi (98%), Európania
Náboženstvo: sunnitský islam (98%), kresťania (1%)
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Káhire
3, Adel Husein Rostom, Cairo, P.O.BOX 450, 11794 - Ramses Post Office Dokki, Egypt
Telefón: +20 233 358 240, +20 233 357 544, +20 233 376 901
Mobil (pohotovostný): +20 100 006 0968
Fax:+20 233 355 810
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/kahira

Veľvyslanectvo Tuniska vo Viedni
Embassy of Tunisian Republic
Sieveringerstrasse 187, 190 Vienna (Viedeň), Austria (Rakúsko)
Telefón: +43 1 442 144 148
E-mail:
at.vienne@aon.at

Víza a doklady:

Slovenskí občania, nezávisle od druhu cestovných pasov, nepotrebujú pre vstup na územie Tuniska vízum. Maximálna dĺžka pobytu nesmie neprekročiť 90 dní, s možnosťou opakovaného pobytu o tejto dĺžke, ak bude pobyt prerušený opustením územia Tuniska.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V 12. stor. pred n. l. sa na území dnešného Tuniska usadili Féničania, v 6. a 5. stor. pred n. l. silný mestský štát Kartágo dominoval v oblasti západného Stredomoria. Výsledkom troch púnskych vojen medzi Kartágom a Rímom bolo úplné zničenie Kartága v r. 146 pred n. l. Okrem krátkeho obdobia pod nadvládou Vandalov (r.439 – 533 n. l.) bolo územie súčasťou Rímskej ríše, neskôr byzantskej až do dobytia Arabmi (648 až 669), od 7. stor. islamizácia. Od r. 1570 až do 19. storočia krajina pripojená k Osmanskej ríši. Francúzsko okupovalo krajinu od r. 1881. Postupne rástlo hnutie národného odporu voči kolonizátorom, čo vyústilo v r. 1956 do uznania suverenity a nezávislosti Tuniska zo strany Francúzska. Konštitučné zhromaždenie 25. 7. 1957 zvrhlo monarchiu a vyhlásilo republiku na čele s prezidentom Habibom Bourguibom. Počas jeho vlády Tunisko udržiavalo prozápadnú politiku a odmietlo v r. 1967 prerušiť styky s USA počas arabsko-izraelskej vojny. V r. 1987 počas nekrvavého prevratu odstránil stárnuceho H. Bourguibu autokratický generál Zín al-Ábidín Ben Alí, ktorý sa dostal k moci.

V roku 2014 prebehli v Tunisku prvé slobodné voľby a Beji Caid Essebsi sa stal 1. demokraticky zvoleným prezidentom. Tunisko sa od revolúcie v roku 2011 demokratizuje, zmeny sa však nepremietajú na regionálnej úrovni a potrebná industrializácia krajiny je pomalá, čo vedie k zaostávaniu regiónov a rastu napätia medzi centrom a regiónmi. Tunisko je prvou krajinou arabského sveta, kde žijú spoločne modernisti, laici a islamisti. Konštruktívna a demokraticky prebiehajúca premena krajiny, ktorá nasledovala po Jasmínovej revolúcii (2011) a Arabskej jari, bola ocenená medzinárodným spoločenstvom udelením Nobelovej ceny mieru 2014. Rok 2019 je supervolebným rokom s parlamentnými (október) a prezidentskými voľbami (november). Súčasný prezident už oznámil, že sa nebude o úrad uchádzať.

Bezpečnost. riziká: V súvislosti so situáciou na Blízkom Východe a udalosťami po atentáte v Djerbe je potrebné zvýšiť opatrnosť predovšetkým na verejných miestach, ktoré sú vyhľadávané a navštevované turistami. Aj keď Tunisko patrí dlhodobo k bezpečným destináciám, upozorňujeme na potenciálne riziko výskytu útokov proti zahraničným návštevníkom zo strany islamských militantov. Podobne ako v iných krajinách aj v Tunisku existuje bežná kriminalita preto pripomíname potrebu dodržiavať bežné preventívne opatrenia. Najmä v oblastiach s malým počtom výskytu cudzincov odporúčame vyvarovať sa prejavov, konaní a oblečenia, ktoré by mohli v konzervatívnom a islamskom prostredí provokovať.

Zdravotníctvo: Do Tuniska sa nevyžaduje žiadne očkovanie. Zdravotníctvo je na podstatne vyššej úrovni ako v krajinách regiónu, resp. v Afrike, s postačujúcou sieťou, hlavne v mestských oblastiach a v miestach koncentrácie zahraničných turistov. Napriek tomu odporúčame mať primeranú zásobu liekov so sebou ešte pred príchodom do krajiny. Pre individuálne cestujúce osoby a pre turistov jednoznačne odporúčame komerčné cestovné zdravotné poistenie. Odporúčame venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Nezabudnite si pribaliť dobre vybavenú cestovnú lekárničku s bežnými liekmi.

Internet (.tn): www.tourismtunisia.com/www.discovertunisia.com/en/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Ak sa vyberiete k Aliho jaskyni, Ali vám bude tvrdiť že jaskyňa pochádza z rímskych čias. Ukáže vám ako sa robí tradičná keramika, vlezie do veľkej amfory a predvedie ako sa skrýval Alí Baba.

Doprava

V krajine je dostatočne hustá sieť kvalitných asfaltových ciest s nadpriemernou úrovňou informačného značenia. Takisto na dobrej úrovni je vnútroštátna letecká a železničná doprava spájajúca najdôležitejšie mestá a regióny krajiny. Jedným zo spôsobov ako spoznať krajinu je požičanie auta, ale prenájom je relatívne drahý. V Tunisku operuje väčšina medzinárodných autopožičovní, a pohonné hmoty sú lacnejšie ako v európskych krajinách. Diaľkové taxíky (Camionnetty) sú obvykle väčšie pick-upy, a spájajú mestá s menej dostupnými vidieckymi oblasťami. Louages ​​(zdieľané taxíky) sú v krajine najjednoduchším a najrýchlejším prostriedkom verejnej dopravy. Sú farebne odlíšené: autá s červeným pruhom sú diaľkové, modrý pruh je pre regionálne spoje a žltý pruh znamená miestnu dopravu. Ceny sú približne rovnaké ako pri použití verejnej dopravy. Louages ​​nemajú pevné rozvrhy a odchádzajú, keď sa naplnia.

Medzimestské autobusy odchádzajú zvyčajne z miestnej autobusovej stanice (gare routière). Autobusy sú pohodlnejšie a rýchlejšie ako Louages (zdieľané taxíky), hlavne na dlhšie cesty. Cena je približne rovnaká. Národná autobusová spoločnosť Société Nationale du Transport Rural et Interurbain (SNTRI) prevádzkuje klimatizované autobusy z Tunisu takmer do každého mesta v krajine.

Letecky: Väčšina cestovateľov prichádza do Tuniska letecky, a krajina je dobre obsluhovaná medzinárodnými dopravcami ako aj sezónnymi európskymi charterovými leteckými spoločnosťami.
Tunisko má niekoľko medzinárodných letísk, pričom hlavným je Tunis Carthage. Regionálne letiská s medzinárodnými charterovými letmi sú Enfidha-Hammamet, Monastir Habib Bourguiba, Djerba-Zarzis a Tabarka – Aïn Draham. Národným dopravcom je spoločnosť Tunisair (www.tunisair.com), ktorá prevádzkuje viacero regionálnych letov.

 

Musíte vidieť

polostrov Bon – pláže okolo mesta Hammamet a Nabeul, hlavná turistická destinácia krajiny. Ruch sa tu utíši len počas krátkej tuniskej zimy;

Tozeur – populárna zastávka cestovateľov od čias Kartágincov, miestnou atrakciou je staré mesto, zaujímavé je múzeum a obrovský palmový les;

Tunis – rušné, exotické hlavné mesto krajiny, staré mesto Medina je moslimským mestom postaveným v 7. storočí s množstvom pamiatok a tradičných trhov (súk);

Múzeum Bardo – najlepšie tuniské múzeum s prekrásnou zbierkou exponátov, kde vynikajú dobre zachované mozaiky, jedni z najstarších v Afrike;

zrúcaniny Kartága- na mieste sa oplatí vidieť Národné múzeum Kartága, pozostatky rímskych  Antoniových kúpeľov a púnske kultové obetné miesto Tofet;

koloseum El-Jem – najzachovalejšia rímska pamiatka v Afrike, tretie najväčšie koloseum v Rímskej ríši, oplatí sa vidieť hlavne pri západe slnka; 

Sufetula – najlepšie zachované rímske mesto v severnej Afrike, Sufetula je plná chrámov, monumentálnych oblúkov, kúpeľov. Okrem rímskych pamiatok sú tu aj byzantské baziliky;

Kairouan – významné moslimské centrum s unikátnou Veľkou mešitou;

Púnske mesto a nekropola v Kerkuáne;

Zrúcaniny starovekej Thuggy.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa