Bolívia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Bolívijská republika
Hlavné mesto: Bolívia má dve hlavné mestá:
Sucre - ústavné a La Paz  - administratívne
Rozloha: 1 098 581 km2
Počet obyvateľov: 11 248 864 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: južná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v La Paz online
Podnebie:

V Bolívii sa stretnete takmer s každou klimatickou zónou, od horúčavy a vysokej vlhkosti po arktickú zimu. Počas leta (november – apríl) je obdobie dažďov, kedy sa pozemná doprava stáva ťažšou, niektoré miesta sú nedostupné. Zle na sú na tom hlavne nížiny, s množstvom blata, bodavým hmyzom a tropickými lejakmi. Najpopulárnejším obdobím na návštevu je zimné (máj až október), kedy je sucho a jasno. Turistická sezóna trvá od konca júna po začiatok septembra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V LA PAZ, BOLÍVIA

Mena: boliviano (BOB) 
Jazyky: španielsky , kečuánsky (40%), ajmarský (30%) (úradné),  guaraní
Správne členenie: 9 departmentov (departamentos)
Národnost. zloženie: Kečuánci (25%), Ajmarovia (17%), mestici (31%), Európania a Kreoli (27%) 
Náboženstvo: katolíci (95%), protestanti 
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Buenos Aires, Argentína
Figueroa Alcorta 3240, 1425 Buenos Aires, Argentínska republika 
Tel. č.:  +54 11 4801 3917, +54 11 480 9451, +54 11 4804 8622
Mobil (pohotovostný): +54 9 11 4423 8506, prípadne +54 9 11 3894 6931
Fax: +54 11 4801 4654
e-mail: emb.buenosaires@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/buenosaires

 

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Bolívie vo Viedni
Waaggasse 10/8, Viedeň, Rakúsko
Tel. č.: +43 1  587 46 75
e-mail: embolaustria@of-viena.at

 

Konzulárny úrad v La Paz
Konzul: Hernán Guido Vera Ruiz 
Consular Office of the Slovak Republic
Calle 21. No. 8350 Edificio Monroy Velez Calacoto piso 9 of. 3 Casilla, 3-34933 La Paz, Bolivia
Mobil.: Tel.: +591 2 279 0797
E-mail.: veraruizhg@gmail.com

Víza a doklady:

Na vstup do Bolívie je podmienkou cestovný pas s platnosťou najmenej 6 mesiacov odo dňa vstupu do krajiny. Pre turistické cesty do 90 dní postačuje platný cestovný pas SR. Vo všetkých ostatných prípadoch (študijné pobyty, vykonávanie platenej činnosti (aj umeleckej) je potrebné príslušné vízum.

Letecké spoločnosti pri cestách vyžadujú predloženie spiatočnej letenky, ktorá v prípade turistickej cesty do 90 dní, nemôže dátum návratu presahovať 90-dňový limit.

Napriek platnému limitu 90 dní pobytu v krajine za účelom turizmu, bolívijské úrady vyžadujú, aby sa turisti po 30-tom dni pobytu v krajine prihlásili na najbližšom migračnom úrade a nahlásili zamýšľanú zvyšnú dobu pobytu v krajine. Za nesplnenie tejto povinnosti je možné uložiť finančnú pokutu pri výstupe z krajiny.

 


O krajine

Dejiny: Civilizácia existuje v bolívijských Andách už 20 000 rokov.  Prvou významnou kultúrou bola civilizácia Tiahuanaco, ktorej územie sa rozprestieralo v oblasti južne od jazera Titicaca. Neskôr bola založená Ajmarská ríša, ktorú okolo r. 1450 dobyli kečuánsky hovoriaci Inkovia. Územie Bolívie bolo súčasťou ríše Inkov až do 30. rokov 16. storočia.

Španieli na čele s Franciscom Pizarrom začali územie dobýjať v roku 1531. Zásoby striebra boli objavené v Potosí  o desať rokov neskôr. Bolívia sa stala súčasťou Peru, spravovaného z Limy. Ťažba striebra v Potosí prinášala veľké zisky počas celého obdobia španielskej nadvlády. Vo vojne španielskych kolónií za nezávislosť v rokoch 1810 - 26 bolo územie Bolívie spolu s Potosí baštou royalistov.  Po porážke Španielov pri Ayacucho 9. 12. 1824 oslobodil krajinu Bolívarov generál Antonio José de Sucre.

Republika bola formálne vyhlásená o rok neskôr. Simon Bolívar sa stal doživotným protektorom a prvým prezidentom generál de Sucre. Prvých 60 rokov bolo poznačených častými vojenskými prevratmi. Pokus o obnovenie slávy ríše Inkov (Bolívijsko - peruánska konfederácia 1836 - 39) bola ostatnými juhoamerickými štátmi chápaná ako porušenie politickej rovnováhy.

Po čílskej intervencii a ťažkej porážke bolívijských vojsk 20.1.1839 sa konfederácia rozpadla. Čile viedla s Bolíviou tzv. „Pacifickú vojnu“ v rokoch 1879 až 1884, po víťazstve Čile stratila Bolívia 850 km pobrežia a prístav Antofagasta. Pohraničné bitky sa viedli aj s Peru a Argentínou. Po porážke vo vojne s Paraguajom o Gran Chaco v r. 1932 - 35 Bolívia stratila dve tretiny sporného územia. Vyústením prehratej vojny boli nepokoje a niekoľko vojenských prevratov. Po ktorých sa najdôležitejším stalo populistické hnutie Movimiento Nacionalista Revolucionario (MNR).

V roku 1951 vyhralo pod vedením Víctora Paze Estenssora voľby, ale prevzatiu moci zabránil vojenský puč. Reakciou bolo  ľudové ozbrojené povstanie známe ako Aprílová revolúcia, kedy bola armáda porazená a Paz Estenssoro prevzal moc v krajine. V roku 1964 vojenská junta vedená generálom René Barrientosem premohla MNR. Vojenské režimy sa pri moci striedali s menšou či väčšou pravidelnosťou až do volieb v roku 1982.

Víťazom volieb sa stalo ľavicové hnutie Movimiento de la Izquierda Revolucionaria (MIR),  dr. Hernána Silesa Zuaza. O tri roky neskôr bol Zuazo porazený Pazom Estenssorom. Súčasným prezidentom je Evo Morales, zvolený od 22. januára 2006. Súčasným prezidentom je už od roku 2006 Evo Morales.

Bezpečnost. riziká: Po celej krajine bol pre záplavy a husté dažde vyhlásený výnimočný stav, postihnuté boli najmä provincie Chuquisaca, Beni, Santa Cruz, Cochabamba alebo La Paz. Návštevníkom sa odporúča pozorne sledovať situáciu a miestne médiá.
Pomerne časté sú pouličné protesty, štrajky a demonštrácie, veľakrát tu dochádza k násiliu.  Protesty, hlavne vo vidieckych oblastiach môžu viesť ku blokádam ciest, a môžu trvať aj niekoľko týždňov. Odporúča sa týmto miestam vyhnúť, a situáciu sledovať v miestnych médiách.

Zdravotné riziká: v krajine sa nepretržite pohybujete vo vysokých nadmorských výškach. Choroba z nadmorskej výšky je jedným z najvážnejších ohrození. Nížinné, amazonské oblasti sú malarické, je dobré nezabudnúť si antimalariká. V Bolívii sa zháňajú ťažko. Pred cestou  odporúčame očkovanie  proti cholere, žltačke, besnote, tetanu a týfusu. V niektorých oblastiach hrozí nákaza bičíkovcom trypanozómu, ktorí prenášajú napríklad insomniu (nespavosť). Pri návšteve strieborných baní okolo mesta Potosí je potrebné rátať s potenciálnym zdravotným rizikom. Ide o výpary silikátových prachov, arzénického plynu, acetylénu a iných jedovatých látok. V malom množstve tieto látky nie sú škodlivé.

Internet (.bo): https://boliviaweb.com/https://boliviahoy.blogspot.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Letiská: La Paz - El Alto International Airport (LPB); Santa Cruz de la Sierra - Viru Viru International Airport (VVI)

Bez záruky: V Bolívii je žuvanie listov koky obvyklé a legálne. Sáčky s vysušenými listami sú dostupné na trhoviskách. Rastlina je stimulantom a prevenciou pri pocitoch hladu. Bolívijským sloganom je „La hoja de coca no es droga“ ( „list koky nie je droga“). Samozrejme to neplatí pre kokaín, ktorý je ilegálny. Po pití čaju z koky, alebo žuvaní jej listov rátajte s tým, že váš drogový test na kokaín môže byť pozitívny.

Doprava

Letecky: všetky lety národných aerolínií Lloyd Aereo Boliviano (LAB), boli od 31. marca 2007 do odvolania prerušené. Alternatívnym dopravcom na vnútroštátnych linkách sú spoločnosti TAM (vojenské aerolínie), Aereoste, Amazonas a Aereo Sur – rátajte meškaním, odvolávaním letov.

Cestná doprava: cestná sieť  je rozsiahla, najmä preto, že cesty nie sú asfaltované. Diaľkové autobusy väčšinou odchádzajú večer a cestuje sa v noci. Ak chcete vidieť viac, lepšie je cestovať nákladným autom, čo robí väčšina miestnych – ceny sú oproti autobusom polovičné, rovnako ako komfort cestovania.

Autobusová doprava v Bolívii je príjemným a lacným spôsobom, ako uvidieť krásne scenérie pri cestovaní. Autobusy ale často cestujú len v noci. Tiež majte na pamäti, že cesty sú občas blokované kvôli protestom, často aj niekoľko dní. Ako sme už uviedli, cestovanie autobusom je zvyčajne pomerne lacné. Odhadom vás bude stáť približne 1 EUR za každú hodinu cesty, ceny sa však menia na základe ponuky a dopytu. Sedadlá v autobusoch vo všeobecnosti nemusia byť rezervované dopredu, najmä pri bežných vzdialenostiach. Zľavu až do 40% môžete získať príchodom na stanicu hodinu pred odchodom autobusov.

Pre dlhšie cesty medzi mestami, ktoré nie sú obsluhované autobusom, sú k dispozícii aj spoločné taxíky. Zdieľané taxíky však nie sú až tak pre turistov bezpečné, najmä ak ste cestovateľ - sólo žena.

Vlakom: Bolívijské železnice boli nedávno privatizované, a mnohé zo služieb pre cestujúcich boli zrušené. V krajine sú dve železničné siete, jedna na západe, druhá na východe. Všetky vlaky okrem rýchlika s názvom „ferrobus“ sú veľmi pomalé. Na niektorých trasách sú ale cesty v takomto stave, že vlak sa stáva takmer jedinou voľbou. Výlet z Orura do Uyuni je obzvlášť krásny, vlak na tejto linke ide doslova cez jazero. Vlak je tiež obzvlášť vhodný na výlety do Salar de Uyuni a Pantanal.

Musíte vidieť

El Fuerte – pamiatka zaradená do zoznamu UNESCO stojí na vrchu s úžasným výhľadom na Andy a nížinami ležiacimi na východe krajiny. Mysteriózna stavba z obdobia pred ríšou Inkov je silným magnetom priťahujúcim turistov z celého sveta;

Laguna Verde – neuveriteľne tyrkysová farba jazera je vytvorená silnou koncentráciou síry, olova, arzénu a vápnika. Obsah minerálov je natoľko vysoký, že jazero nezamrzne ani pri teplote -56°C;

jazero Titicaca – už tradične považované za najvyššie položené jazero na svete ( aj keď ich je viac vyššie). Jazero je obrovské (233 km x 97 km), okrem vody v ňom je 32 ostrovov. Podľa indiánskych mýtov tu na ostrovoch Islas del Sol a de la Luna vznikla civilizácia Inkov;

Parque Nacional Amboró – neobyčajný park ležiaci na predele pásma Amazónie a Yungy (chladnejšie, horské pásmo). Obdivuhodné sú hlavne amazonské pralesy v severnej časti parku;

Parque Nacional Madidi - najbiodiverznejší národný park na svete, od dažďových pralesov po vysokohorské ľadovce Ánd. Tiež tu žije až 10% druhov svetového vtáctva;

Salar de Uyuni – najväčšia soľná plošina ležiaca vo výške 3653 m.n.m., pokrývajúca plochu až 12 000 km. Divoká krása púšte patrí medzi najúžasnejšie krásy Južnej Ameriky, nezabudnuteľná bolívijská krajina;

Tiahuanaco (Tiwanaku) – najväčšia megalitická stavba v Južnej Amerike, slúžila (asi) ako centrum neznámych rituálov. V čase svojho vrcholu malo miesto až 20.000 obyvateľov;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa