Kolumbia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kolumbijská republika
Hlavné mesto: Bogota   
Rozloha: 1 141 748  km2
Počet obyvateľov: 49 996 445 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: severozápadná Južná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -7 hod.
Podnebie:

tropické na pobreží, miernejšie v horských polohách, priemerná teplota v Bogote je 14 stupňov po celý rok.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BOGOTE

Mena: kolumbijské peso (COP) 
Jazyky: španielsky (úradný), indiánske jazyky
Správne členenie: 32 provincií (departementos), dištrikt hlavného mesta
Národnost. zloženie: mestici a belosi (86%), černosi (10%), miešanci a indiáni (4 %)
Náboženstvo:

katolíci (73%), protestanti (14%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Mexiku
Julio Verne 35, 11 560 Mexiko
Telefón: ++52 555 280 6669
Mobil (pohotovostný): +52 155 3999 1020
Fax: +52 555 2806 294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/brazilia

Veľvyslanectvo Kolumbijskej republiky vo Viedni
(Veľvyslanectvo akreditované pre SR)
Stadiongasse 6-8/15, A-1010 Vienna, Austria
Tel.: +43 1 406 4446, +43 1 405 4249, +43 1 405 7146
Fax: +43 1 4088 303
E-mail: embcolviena@aon.at
Web: www.embcol.or.at

Honorárny konzulát SR v Kolumbii
Consulado Honorario de la República Eslovaca
Edificio „ Julio Ospina“ Caribe
Konzul: Jenaro Pérez GUTIÉRREZ
Carrera 64 No. 72-64 piso 4, Medellín, Colombia
Tel.: +57 4 4413 794
Fax: +57 4 4413 645
E-mail: coneslovaquia@une.net.co

Honorárny konzulát Kolumbie v SR
Palisády 29/A, 811 06 Bratislava, Slovenská republika
Tel: +421 2 5920 1551
Fax: +421 2 5920 1552
Email: consul@colombia.sk

Víza a doklady:

 

Na cestu do krajiny postačuje slovenským občanom platný cestovný pas. Bezvízový vstup sa týka turistických, obchodných a služobných ciest, ktorých dĺžka v jednom polroku neprekročí 90 dní. Cestovný pas musí byť platný minimálne ešte 6 mesiacov od vstupu na územie Kolumbie.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V predšpanielskom období bola Kolumbia osídlená prevažne primitívnymi indiánskymi kultúrami. Výnimkou boli Čibčovia, žijúci na náhornej plošine v strednej Kolumbii. V  15. - 16. storočí vytvorili jednu z najvyspelejších kultúr. Španieli sa prvý krát plavili pozdĺž severného pobrežia Kolumbie okolo roku 1500. V roku 1510 tu založili prvú stálu osadu na americkom kontinente (Darién). Španieli dobyli bez väčšieho odporu celú ríšu Čibčov v roku 1541.  Terajšie hlavné mesto Santa Fé de Bogotá bolo založené  v roku 1538 a  v roku 1717, sa stalo hlavným mestom španielskeho miestokráľovstva „Nová Granada“ (zahŕňalo dnešnú Venezuelu, Ekvádor a Panamu). 

V priebehu ľudového povstania v Bogote sa v júli 1810 ustanovila revolučná junta a  5. 4. 1811 vyhlásila nový štát Cundinamarca. Zvyšok kolónie sa v novembri 1811 spojil do federálneho štátu a tento o dva roky neskôr proklamoval nezávislosť. Pod vplyvom Simóna Bolívara sa Cundinamarca pripojila k federácii. V rokoch  1815 - 1816 Španieli znovu dobyli väčšinu územia, avšak v auguste 1819 boli  porazení a 17. 12. 1819 bola vyhlásená ústava nového federálneho štátu Veľká Kolumbia (zahŕňal Novú Granadu, Venezuelu, Ekvádor a od roku 1821 Panamu). Federácia sa rozpadla v roku 1830.

Od vzniku republiky v roku 1819, Kolumbia prechádzala viacerými obdobiami zvýšených konfliktov. Dôvodmi boli dohody o rozdelení moci medzi liberálmi a konzervatívcami, neefektívny právny systém a hlboké sociálne rozdiely. Tieto príčiny viedli na prelome 50. a 60. rokov 20. storočia k vzniku gerily, rozpútaniu občianskej vojny a rastu organizovanej zločinnosti. Úsilie dostať pod kontrolu organizovaný zločin bolo v podstate dodnes neúspešné.

Od polovice osemdesiatych rokov musí kolumbijská vláda čeliť rôznym gerillovým skupinám a narkomafii, čo je sprevádzané opakovaným vyhlasovaním výnimočného stavu. Najznámejšími povstaleckými skupinami sú Ozbrojené revolučné sily Kolumbie a prokubánská Národno oslobodenecká armáda. 1.1. 1995 uzavrela Kolumbia s Mexikom a Venezuelov zmluvu o voľnom obchode.

Bezpečnost. riziká: Veľkú časť krajiny majú pod kontrolou partizánske oddiely. Kolumbia nie je príliš bezpečnou krajinou. Teroristické útoky, prestrelky medzi partizánmi a vládnimi vojskami sú pomerne časté  S tím súvisia aj drobné kriminálne činy. Kolumbia je jedným z najvýznamnejších producentov drog – marihuany a kokaínu. Obchod z drogami patrí medzi najdôležitejšie vývozné položky Kolumbie. Je dobré dávať si pozor, hlavne pred odletom  skontrolovať vlastnú batožinu, či niekto niečo nepridal. Doporučuje sa neakceptovať prepravu akéhokoľvek tovaru, balíka, či batožiny od neznámych osôb.

Zdravotná starostlivosť: záleží od veľkosti mesta a finančných možností pacienta. Povinné očkovanie proti niektorému ochoreniu pri vstupe do krajiny nie je vyžadované. Je dobré nechať sa pred cestou do Kolumbie očkovať proti cholere, žltačke, besnote, tetanu a týfusu. Krajina leží v malarickej oblasti, ak plánujete cestu do nižších polôh, doporučuje sa vziať si antimalariká. Prírodnými nebezpečenstvami sú nízka kvalita vody, znečistenie ovzdušia osobitne v Bogote.

Doprava

Krajina má dobré cestné spojenie len s Venezuelou a Ekvádorom. Neodporúča sa  prechádzať do Panamy, cesta prechádza oblasťou Darien Gap, nehostinným územím plným bažín, džungle a partizánov. Pri ceste cez prechod Arauca-El Amparo de Apure, alebo Puerto Carreňo-Puerto Páez do Venezuely sa odporúča konzultácia s príslušným veľvyslanectvom, situácia v oblasti nie je bezpečná.

Cudzinci môžu riadiť auto len s medzinárodným vodičským preukazom.
Cestné spojenie medzi dôležitými mestami v krajine je dobré. Ostatné cesty sú v pomerne zlom technickom stave, častým dôvodom sú zosuvy pôdy počas obdobia dažďov. Autobusy sú hlavným dopravným prostriedkom pri cestách v krajine, sú lacné, sieť liniek je hustá, sú v dobrom technickom stave. Cestovanie v rámci miest je pomalé, autobusy sú často preplnené. Taxíky sú lepšie pomerne lacné, dajú sa prenajať aj na dlhšie vzdialenosti.

Ostatnými dopravnými prostriedkami sú „chivas“ ( staré, drevené autobusy, premávajúce po vidieckych cestách) a tzv.  „collectivos“  ( niečo medzi autobusom a taxíkom, premávajúce po stálych trasách).

V Bogote premáva TransMilenio , rýchla autobusová doprava, podobná pozemnému metru. Linky TransMilenia sa neustále rozrastajú, pripravuje sa linka na letisko.

Letecky: Do Kolumbie lieta veľké množstvo leteckých spoločností z Európy a zo Severnej Ameriky. Najväčším medzinárodným letiskom je Bogota, kam prilieta najviac pasažierov. Ostatné medzinárodné letiská sú v Cartagene, Barranquille, Medellíne, v Cali a v San Andrés. Pri pobyte v krajine do 60 dní je poplatok pri odlete 30 amerických dolárov,  pri dlhšom pobyte 50 dolárov.
Najväčšou leteckou spoločnosťou v krajine je Avianca. V súčasnosti má Kolumbia jednu z najhustejších  sietí  vnútrozemských leteckých liniek v Latinskej Amerike. Druhou najväčšou spoločnosťou je  AeroRebública. Ostatné domáce letecké spoločnosti sú Aires and Satena.  Ceny leteniek sú vysoké, ale niektoré ponuky pri zavadzaní nových liniek sú veľmi výhodné.  Dôležité je potvrddene rezervácie najneskôr 72 hodín pred odletom. Je dobré pripraviť sa na časté posúvanie a odkladanie jednotlivých letov. Pri vnútroštátnych letoch sa platí poplatok 4 doláre.

Lodná doprava:  Lodné spojenie s pobrežím USA, Mexikom, štátmi Strednej Ameriky, Venezuelou a ostrovmi v Karibiku je pomerne časté. Kolumbijské prístavy na pobreží Karibiku sú Baranquilla, Cartagena, Santa Marta a  Turbo. Najdôležitejším prístavom na pobreží Tichého oceánu je Buenaventura.

Vlakom: Po Medellíne premáva metro. Železnica premáva medzi Bogotou a mestom Tunja.

Metrom: jediným systémom metra v Kolumbii je Medellín, v štáte Antioquia. Spája vzdialené prímestské mestá s medellínskymi barmi - linka A odchádza z La Estrella do Barrio Niquía, linka B z Barrio San Antonio do Barrio San Javíer. V rámci systému metra sú prevádzkované tiež dve lanovky: Metrocable Line K z Barrio Acevedo do Barrio Santo Domingo Savio a Metrocable Line J odchádzajúca z Barrio San Javier. 

Taxíkom: Taxi siete sú vo veľkých mestách, ako je Bogotá, rozsiahle. Ceny sa ale značne líšia medzi mestami. Jazda v Bogote je napríklad pomerne lacná, zatiaľ čo jazda v Cartagene je drahá. Ak si taxík objednáte telefonicky, spoločnosť vám poskytne registračné číslo taxi. Taxík vás potom počká na danej adrese a možno budete musieť zadať troj alebo štvorciferný kód, ktorý ste pri rezervácii taxíka dostali. Cena taxíkov a autobusov sa zvyšuje v nedeľu, počas štátnych sviatkoch, skoro ráno a neskoro v noci.

Musíte vidieť

Kolumbia je krásna. Je tu pobrežie Karibiku, Pacifiku, dažďové pralesy, amazonský prales, Andy. Pozostatky indiánskej kultúry. Džungľa na pobreží Pacifiku patrí k najkrajším.

V Zlatom múzeu v Bogote sú ukážky všetkého, čo v krajine zanechali pôvodní obyvatelia.

Zaujímavé sú vykopávky v Muzu pri Chiquinquire.

Posvätné jazero Guatavita, zo španielskych kroník známe ako slávne Eldorádo.

V kolumbijskej prírode voľne žijú jaguáre, pumy, jelene, medvede, tapíre a tisíce druhov vtákov, na čele s obrovským kondorom.

Trek po ruinách v Perdidu alebo okruh po džungli neďaleko mesta Leticia patria medzi obľúbené.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa