Honduras

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Honduraská republika
Rozloha: 112 492 km2
Počet obyvateľov: 9 265 004 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -8 hod.
Podnebie:

Závisí od nadmorskej výšky. Priemerne sa teploty pohybujú okolo 15-20°C, s najvyššími dennými teplotami okolo 28°C. Obdobie dažďov od mája do októbra. V nižších polohách sú teplotné rozdiely menšie, na pobreží Karibiku prší pravidelne po celý rok.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE TEGUCIGALPA

Hlavné mesto: Tegucigalpa       
Mena: lempira (HNL)  
Jazyky: španielsky (úradný), indiánske dialekty; 
Správne členenie: 18 departmentov
Národnost. zloženie: miešanci (mestici)  (90%),  Indiáni (7%),  černosi (2%), belosi; 
 
Náboženstvo:

katolíci (97%), protestanti;

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Mexiku
Julio Verne č. 35, 11 560 Mexiko (México D.F.)
Telefón: +52 55 5280 6669, +52 55 5280 6544
Mobil (pohotovostný): +52 1553 9991 020
Fax: +52 55 5280 6294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/mexico

Veľvyslanectvo Honduraskej republiky pre SR
Cuxhavener Str. 14D-10555 Berlín, Nemecká spolková republika
Tel.: +49 30 3974 9710
Fax: +49 30 3974 9712

Víza a doklady:

 

Pre turistické pobyty do 30 dní stačí platný cestovný pas.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Na západe Hondurasu žili Mayovia od roku 1000 p.n.l. Rovnako ako v iných častiach strednej Ameriky, Mayovia okolo roku 900 zmizli. Prvý Európan – Krištof Kolumbus sem priplával v roku 1502. Krajinu pomenoval po hlbokých vodách Karibiku ( „Honduras“ znamená hĺbky). Španieli osídlili sever krajiny v roku 1525. Neskôr osídlili vnútrozemie. Neskôr tu bolo v meste Tegucigalpa objavené zlato. Začalo sem lákať anglických a holandských pirátov. Neskôr sa zmocnili honduraského pobrežia. Španieli ho opätovne ovládli až v roku 1787. Časti pobrežia sa zmocnili Angličania  a súčasťou Hondurasu sa stalo až v roku 1859. Nezávislosť od Španielska bola vyhlásená v roku 1821. Na krátky čas sa Honduras stal súčasťou Mexika, neskôr stredoamerickej federácie. Samostatnosť vyhlásil v roku 1838. Ďalšie obdobie bolo plné bojov o moc, štátnych prevratov a zmarených volieb. 

Koncom 19. storočia získali značný vplyv v krajine americké spoločnosti, ktoré cez nimi podporované politické strany riadili krajinu. V roku 1969 viedol Honduras vojnu so susedným Salvadorom. V 80-tych rokoch 20. storočia bol spolu Guatemalou centrom proti nikaragujských partizánov (tzv. „Contras“). Silnú pozíciu tu mali Američania, ktorí v krajinu finančne podporovali, cvičili tu americké jednotky. Po afére „Iran-Contra“ začali v hlavnom meste Tegucigalpa občianske nepokoje. Contras a americké jednotky museli opustiť krajinu. Honduras stratil americkú finančnú pomoc a vrátili sa ekonomické problémy. Umocnil ich hurikán Mitch, ktorý v roku 1998 zdevastoval krajinu. V roku 2005 sa prezidentom stal Manuel 'Mel' Zelaya a Honduras sa pripojil ku dohode o voľnom obchode medzi Strednou Amerikou a Dominikánskou republikou.

Bezpečnost. riziká: Násilný zločin, ako sú lúpeže či strety s gangami sa pomerne bežne vyskytujú v San Pedro Sula. Toto mesto má tiež v skutočnosti najvyššiu mieru vrážd spomedzi všetkých miest Hondurasu, hoci vraždy sa objavujú najmä medzi konkurenčnými gangmi. Pozor si ale rozhodne dajte aj v hlavnom meste Tegucigalpa, ako aj v ďalších menších mestách v Hondurase. Opatrní buďte aj v prípade, ak v Hondurase cestujete sami. V noci je najlepšie, aby ste si zavolali taxík bez ohľadu na to, v ktorej časti sa nachádzate a tiež sa odporúča, aby ste v noci nevyužívali verejnú dopravu, pretože lúpeže v nej sú bežné. Odporúča sa tiež, aby cudzinci so sebou nenosili veľké množstvo peňazí alebo drahé predmety. Ak ste obeťou trestného činu, mali by ste byť opatrní pri kontakte s miestnou políciou, pretože v národných policajných zboroch sa vyskytuje vo veľkom korupcia. Z prírodných katastrof si dajte pozor na zemetrasenia a hurikány, a na karibskom pobreží záplavy.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť je na nízkej úrovni. Ošetrenie je potrebné zaplatiť vopred, alebo preukázať sa medzinárodnou kreditnou kartou. Povinné očkovanie sa pri vstupe do krajiny nevyžaduje

Internet:(.hn) https://honduras.com/www.letsgohonduras.com/www.travel-to-honduras.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie)

Bez záruky: V roku 1969 viedol Honduras krátku vojnu zo susedným El Salvádorom. Vojna dostala prezývku „futbalová.“  Začala počas série futbalových zápasov medzi krajinami. Akú rolu hrali ich výsledky, nevieme.

Doprava

Automobilová: Autá sú vhodnou voľbou, ale musíte byť opatrní, pretože aj keď hlavné cesty sú zjazdné, vedľajšie sú nespevnené a počas obdobia dažďov neprejazdné. Pozor si tiež dajte na zastavovanie počas cesty, aby ste sa vyhli stretu s obchodovaním s drogami. Pomerne drahé autopožičovne sú vo väčších mestách.   Autobusové linky jazdia do väčšiny miest. Taxíkov je dosť, cenu je potrebné dohodnúť vopred. Miestni obyvatelia často jazdia stopom, ale cudzincom sa tento spôsob dopravy nedoporučuje.  

Letecky:  Hlavné medzinárodné letiská, ktoré prevádzkujú denné lety sú v San Pedro Sula, Tegucigalpa (Toncontin) a Roatan. Hlavnými medzinárodnými leteckými spoločnosťami slúžiacimi v regióne sú Avianca, Copa Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Spirit a American Airlines. Španielska letecká spoločnosť Iberia prevádzkuje napríklad denné lety z Madridu do San Pedro Sula. V rámci vnútroštátnych letov môžete využiť spoločnosť Isleña, Atlantik alebo Aerolineas Sosa. V prípade spoločností ponúkajúcich vnútroštátnu prepravu sa však často vyskytujú lety, bez povinnosti preukázania náhrady cestujúcemu.

Loďou: Krajina má pravidelné lodné spojenie len s Belize ( 2x do týždňa). Dostať loďou do ostatných susediacich krajín sa dá po individuálnom jednaní s kapitánmi rybárskych alebo nákladných lodí. Lode alebo „cayucos“ ( kanoe vydlabané do kmeňa stromu) sú bežným dopravným prostriedkom na ostrovoch Bahia, na karibskom pobreží a v regióne La Moskitia.

Vlaková: Železnice v Hondurase boli postavené ešte v roku 1880 dvomi konkurenčnými pestovateľmi banánov. Do hlavného mesta alebo na pobrežie oceánu sa však nikdy nerozšírili a tiež neboli nikdy prepojené s inými krajinami. Počas karnevalu a iných sviatkov zvyknú premávať aj príležitostné osobné vlaky v okolí San Pedro Sula. Využiť môžete aj linku medzi La Unión a Parque Nacional Cuero y Salado, ktorá meria 9 km a prepravujú sa na nej kokosové orechy do spracovateľského závodu a turisti do národného parku.

Musíte vidieť

Tegucigalpa – hlavné mesto s príjemnou klímou a koloniálnym centrom s katedrálou a prezidentským palácom;

ostrovy Bahia – ostrovy v Karibiku s farebnými koralmi ponúkajúce vynikajúce potápanie a snorchlovanie;

národný park La Tigra – dažďový prales, domov ocelotov, púm a niekoľkých druhov opíc Basílica de Suyapa - gotická bazilika, stavaná od roku 1954 dodnes;

Comayagua –  bývalé koloniálne hlavné mesto s katedrálou zo 17. storočia, jednou z najstarších stavieb v krajine;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa