Panama

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Panamská republika
Hlavné mesto: Panama    
Rozloha: 75 517 km2
Počet obyvateľov: 3 661 868 (2013)
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom 
Geografická poloha: stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -7 hod.
Podnebie:

Panama má dve sezóny. Obdobie sucha trvá od januára do stredu apríla, obdobie dažďov od stredu apríla do decembra. Viac zrážok padá na karibskom pobreží, väčšina obyvateľstva žije na pobreží Tichého oceánu. Počas celého roka sú teploty od 22°C do 32°C. V horách je klíma studenšia,  denné teploty sa pohybujú medzi 10-18°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V PANAME

Mena: panamská balboa (PAB), používa sa aj americký dolár (USD)
Jazyky: španielsky (úradný); anglický (14%)         
Správne členenie: 9 provincií a 1 teritórium
Národnost. zloženie: mestici (miešanci Indiánov a belochov) (70%), Indiáni (14%), belosi (10%), Indovia (6%)
Náboženstvo:

katolíci (85%),protestanti (15%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Mexiku 
11 560  Mexico City, Julio Verne 35, Mexiko Estados Unidos Mexicanos
Telefón: +52 55 5280 6669
Mobilný telefón: +52 1553 9991 020
Fax: +52 55 5280 6294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/mexico

Honorárny konzulát SR v Paname
Calle 64, San Fco. No. 62, Ciudad de Panamá
Tel.: +507 226 1769
Fax: +507 226 1091
E-mail: invgeo@cableonda.net

Adresa veľvyslanectva Panamskej republiky pre SR
Veľvyslanectvo Panamy v Berlíne, Wichmannstrasse 6, Berlin
Telefón: +49 30 22 60 58 11
E-mail: info@botschaft-panama.de

Víza a doklady:

 

Pre cesty občanov SR nepresahujúce 90 dní (na turistické účely) postačuje platný cestovný pas.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny:
Prvými obyvateľmi Panamy boli ľudia indiánskych kultúr Cueva a Coclé. Boli však vyhubení chorobami a Španielmi, ktorí sem prišli v 16. storočí. Prvú osadu založili Španieli na karibskom  pobreží  v roku 1510. Neskôr sa pacifické pobrežie Panamy sa stalo španielskou základňou pri výpravách do Peru. Zlato s Peru sa prevážalo naprieč Panamou do karibských prístavov, kde sa odvážalo do Španielska. Stalo sa však lákadlom pirátov, a v 18. storočí bolo Karibské more natoľko nebezpečné, že španielske lode radšej plávali okolo celého juhoamerického kontinentu. 

Neskôr sa Panama stala súčasťou Kolumbie. V roku 1846 podpísala krajina dohodu s USA o stavbe železnice naprieč Panamskou šijou. Myšlienka na vybudovanie kanálu existovala už od 16. storočia, ale kanál začali skutočne stavať až Francúzi v roku 1880. Tento pokus skončil neúspechom. Zahynulo tu 22 000 robotníkov. Francúzsky staviteľ kanálu predal práva na jeho ďalšiu stavbu napriek kolumbijským pripomienkam, vláde USA. S podporu USA vyhlásila Panama v roku 1903 nezávislosť. Dohoda o stavbe kanála dala vláde USA práva na pôdu na obidvoch brehoch a moc zasahovať do panamských záležitostí. USA začali budovať Panamský kanál v roku 1904 a o desať rokov neskôr ním preplávala prvá loď.  Panama dostala správu kanála do svojich rúk až v roku 1999. V roku 1984 sa moci v krajine zmocnil generál Manuel Noriega, bývalý šéf panamskej tajnej polície a bývalý agent CIA. Začal vraždiť politických  oponentov, podporoval obchod s drogami a pranie špinavých peňazí.

Reakciou USA bolo zmrazenie panamských aktív v amerických bankách. USA vojensky zasiahli až  v roku 1989, kedy Noriega vyhlásil USA vojnu. Zámienkou bolo zabitie neozbrojeného amerického vojaka panamskou armádou.. Behom šiestich dní americká armáda krajinu obsadila a Noriega bol usvedčený z prania špinavých peňazí a odsúdený na 40 rokov vo väzení na Floride. Prezidentom sa stal víťaz volieb z roku 1989  Guillermo Endara. Nasledoval ho Ernesto Pérez Balladares, ktorý v krajine uskutočnil niekoľko dôležitých reforiem. V septembri 1999 ho vystriedala prvá ženská prezidentka v Paname Mireya Moscoso. Od roku 2017 je prezidentom Juan Carlos Varela.

Bezpečnost. riziká: V hlavnom meste Ciudad de Panamá a v meste Colón je miera mestskej kriminality bežná – vreckový zlodeji, krádeže v miestnej hromadnej doprave. Vo večerných a nočných hodinách sú niektoré štvrte  hlavného mesta - Chorillo a Curundú, nebezpečné.  Podobná situácia je v nábrežných oblastiach mesta Colón. Stará koloniálna štvrť Casco Viejo (tiež nazývaná San Felipe) má pretrvávajúcu zlú povesť medzi cestujúcimi a niektorými panamánčanmi, ale situácia sa tu rýchlo upokojuje. Počas dňa je San Felipe pre cudzincov úplne bezpečný. V provincii Darién je situácia nejasná, často sem prenikajú ozbrojené skupiny zo susednej Kolumbie. Cestovanie sem sa neodporúča.

Zdravotníctvo: je na pomerne nízkej úrovni. S ošetrením bez vopred vyplatenej hotovosti, alebo preukázaní medzinárodnej kreditnej karty nie je možné počítať.  Povinné očkovanie nie je pri vstupe do krajiny vyžadované. Lekárske evakuačné lety nie sú také organizované ako v EÚ, Kanade a USA. Kým nie je k dispozícii záchranná služba záchrannej služby pre helikoptéry, jedinou voľbou pre rýchlu evakuáciu je prenajatie buď malého lietadla alebo vrtuľníka. Poplatky sa účtujú na kreditnú kartu alebo platia v hotovosti. Takýto lekársky let na malom dvojmotorovom lietadle z mesta David do centra Panamy zvyčajne stojí 4 000 dolárov. V súčasnosti je ale k dispozícii nová súkromná letecká lekárska dopravná služba. Turistické členstvo stojí 10 dolárov a platné je po dobu 90 dní.

Internet: (.pa) www.republicofpanama.net/https://panamatours.com/www.thepanamanews.com/  

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Počas zásahu americkej armády, sa diktátor Manuel Noriega ukryl na veľvyslanectve Vatikánu, kde požiadal o azyl. Americkí vojaci ambasádu obkľúčili a žiadali jeho vydanie. Prvýkrát použili taktiku tínedžerov – metalistov a bombardovali ambasádu hlučnou metalovou hudbou. Ako vieme, boli úspešní.

Doprava

Doprava: Krajina má pomerne lacný systém autobusov, jazdiacich po celej krajine. Požičovne áut sú v hlavnom meste a v meste David.

Letecky: Medzinárodné lety prilietajú na medzinárodné letisko Tocumen, ktoré leží približne 32 km od mesta Panama. Panama je dobre prepojená s Amerikou spoločnosťou Copa Airlines, ktorá prevádzkuje nepretržité lety do takmer 20 krajín na západnej pologuli. Lety prevádzkujú aj iní zahraniční dopravcovia, ako napríklad American Airlines, LATAM a Avianca. Rezervácia súkromných charterových lietadiel je k dispozícii prostredníctvom miestnych spoločností aj online. Všetky registrované lietadlá, oprávnené na verejnú charterovú prácu (letecké taxi), majú písmená a čísla na chvoste lietadla - napr. HP-0000TD. To znamená, že lietadlo je poistené pre charterové lety a je podrobené ďalším kontrolám a zvýšeným požiadavkám na údržbu.

Loďou: sú v niektorých častiach krajiny jedinou  spôsobom dopravy, hlavne medzi súostroviami San Blás a  Bocas del Toro. Jazdia tu nákladné lode, ktorých použite sa neodporúča – často prevážajú drogy a nie sú bezpečné. Doporučuje sa prenajať si loď aj s  jej majiteľom.

Vlaková: Využite Panama Canal Railway do Colónu alebo naopak. Prvý vlak uskutočnil túto cestu už v roku 1855 (hoci linka bola odvtedy opustená a prestavaná) a bola to prvá medzikrokánska železnica v Severnej a Južnej Amerike, ktorá predchádzala medzikontinentálnou železnicou v USA. Zatiaľ, čo primárnym účelom železnice je prevoz obchodného nákladu, osobný vlak premáva raz denne. Jednosmerné cestovné stojí 25 USD.

Taxíkom: Ak je váš cieľ ďaleko od autobusovej zastávky, taxíky sú slušným spôsobom, ako sa dostať do Panamy. Sadzby taxi sú vopred dohodnuté a líšia sa v závislosti od miesta. Väčšina krátkych taxi jázd stojí 2,50 USD a jazda cez mesto približne 5 USD. Taxi jazda z letiska Tocumen do Panamy City stojí minimálne 30 USD. Ak ale zdieľate jazdu taxíkom s ostatnými cestujúcimi, ktorí odchádzajú z letiska do mesta, vaše cestovné na osobu môže byť oveľa nižšie.

Musíte vidieť

Boquete – pokojné mesto v horách, základňa pre blízke národné parky;

Panama City – moderné, rušné mesto zo zaujímavou katedrálou a prezidentským palácom;

Ingenio de Azúcar Santa Rosa – cukrová rafinéria, počas sezóny ( od januára  do marca) tu cukor ručne spracúva okolo štyritisíc robotníkov;

Isla Grande – ostrov s typickou karibskou atmosférou, odporúča sa návšteva počas hlavných kresťanských sviatkov;

Panamský kanál – pohľad na špičky zaoceánskych lodí obklopené panenskou džungľou je nezabudnuteľný.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa