Panenské ostrovy USA

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Panenské ostrovy USA 

Ostrovy sú zámorským teritóriom USA. Ležia medzi Karibským morom a severným Atlantickým oceánom, východne od Portorika. Najväčšími ostrovmi sú Saint Thomas, Saint Croix a Saint John. Až do roku 1917 boli dánskou kolóniou. Ich prírodnými zdrojmi sú slnko, piesok, more a vysoké vlny vhodné pre surfing.

Hlavné mesto: Charlotte Amalie (hlavné mesto), Christiansted, Frederiksted, Cruz Bay    
Rozloha: 346 km2
Počet obyvateľov: 107 268 (2017)
Štátne zriadenie: zámorské teritórium USA
Geografická poloha: Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -5 hod.
Podnebie:

je príjemné, s priemernými teplotami okolo 25°C v zime, a 28°C v lete. Sympatickým prvkom  klímy je kombinácia vetrov znižujúcich vlhkosť vzduchu a teplých karibských prúdov. Počas obdobia dažďov (júl až október),  búrky prichádzajú v krátkych, ale silných intervaloch, čím sa podnebie prijateľne ochladzuje. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE CHARLOTTE AMALIE

Mena: americký dolár (USD)      
Jazyky: anglický (úradný), španielsky, francúzsky, kreolský   
Správne členenie: tri ostrovy: Saint Thomas, Saint John, Saint Croix  
Národnost. zloženie: černosi 76%, hispánci (17%), belosi 15%, Ázijci
Náboženstvo:

baptisti  (42%), katolíci (34%), episkopálna cirkev 

Diplomatické zast.:

SR nemá na Panenských ostrovoch diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba).
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 0 7 204 1884,
Mobil (pohotovostný):  +53 5263 0584, prípadne: +53 5263 0534
Fax: +53 7204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Víza/doklady: 
Na vstup do krajiny sú potrebné americké víza. Vyžaduje sa spiatočná letenka

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Bezpečnost. riziká: Niektoré časti ostrova St. Thomas (najmä Charlotte Amalie) nie sú po zotmení bezpečné. Problémom je drogová a iná trestná činnosť. Ostrovy majú 7. najvyššiu mieru zabitia na svete a sú najnásilnejším miestom spomedzí štátov USA. Turisti by mali byť opatrní, pretože niektoré štvrte môžu byť nebezpečné aj v prípade, že sa v tomto okolí nachádza napríklad niektorá zo známych atrakcií. Odporúča sa vziať si taxík, ak idete kamkoľvek, najmä v noci. Svätý Ján je relatívne bezpečný ostrov, ale pri odchode z vozidla ho nenechajte neuzamknuté bez dozoru, najmä na odľahlých plážach ako je záliv Salt Pond.

Zdravotnými rizikami sú úpal, dehydratácia  a horúčka dengue. Nízko položené budovy obyčajne využívajú vodu z verejnej vodárne, ktorá je vhodná na pitie. Miesta v horách majú takmer všetky nezávislé zásobovanie vodou, doplnené dažďovou vodou. Bezpečnosť tejto vody závisí od pravidelného čistenia a úpravy cisterny.

Internet(.vi): www.usvi.net/www.usvitourism.vi/www.virgin.islands.national-park.com/,
www.vinow.com/www.virginislandsdailynews.com/   

Komunikácia: T-mobile (áno),Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Pri cestách medzi jednotlivými ostrovmi sa odporúča loď. Trajekty premávajú z Charlotte Amalie a mesta Red Hook na ostrove  St. Thomas na krátku plavbu na ostrov St. John. Pravidelné  a lacné trajekty premávajú medzi ostrovmi  St. Thomas a St. John na ostrov  Tortola, patriaci na britské Panenské ostrovy. Mnohé spoločnosti ponúkajú návštevníkom  prenájom jachty a možnosť plaviť sa medzi ostrovmi samostatne. Medzi ostrovmi St. Thomas a St. Croix lieta hydroplán. Od novembra do mája premáva medzi St. Thomasom a St. Croix zrýchlený trajekt Salacia.

Na jednotlivých ostrovoch sa odporúča požičať si auto. Vo všeobecnosti sú ceny za prenájom vozidiel porovnateľné s cenami na pevnine v USA (približne 500 USD za týždeň alebo 80 USD za deň). Ak však urobíte rezerváciu vopred, sadzby budú nižšie. Na rozdiel od iných území USA sa doprava na Panenských ostrovoch pohybuje vľavo. Počítať musíte s neoznačenými jednosmernými ulicami, veľmi úzkymi dvojsmernými ulicami, nedostatkom pruhov a vysokým výskytom vodičov pod vplyvom alkoholu. Všetky tieto faktory výrazne prispievajú k relatívne vysokej nehodovosti vodičov na Panenských ostrovoch. Čo sa týka diaľnic, zavedený je základný systém číslovania. Cesty sú označené kruhovými značkami. Čísla začínajúce 1 a 2 sa používajú na sv. John, 3 a 4 na sv. Thomas a 5 až 7 na Sv. Croiax. Jazdí sa, podobne ako v Anglicku na ľavej strane cesty. Autá majú rovnako ako v USA, miesto vodiča na ľavej strane, čím sa riadenie auta stáva chaotickým. Na ostrovoch St. Thomas a St. Croix jazdia pomalé autobusové linky. Taxíkov je veľa, hlavne hromadných, vezúcich až 12 pasažierov. Cena závisí na vzdialenosti  a množstve pasažierov.

Lety sú prevádzkované do St. Croix alebo St. Thomas. St. John nemá letisko, ale je ľahko dostupný cez St. Thomas. Mnohé lety sú spájané cez San Juan a Portoriko, ale priame lety zo Spojených štátov sú rýchlejšie a pohodlnejšie. Priame lety do St. Thomas možno absolvovať zo Charlotte, Miami, New York-JFK a Philadelphii, pomocou spoločností American Airlines, Atlanta a JFK na Delta Air Lines, Ft. Lauderdale na Spirit Airlines a Newark, Houston, Washington-Dulles a Chicago-O'Hare na United Airlines. Priame lety do St. Croix zas premávajú zo Charlotte (sezónne) a Miami na American Airlines a Atlanta (dvakrát týždenne) na Delta Air Lines.

Musíte vidieť

Coki Bay – najkrajšie miesto ostrova St. Thomas;

St. Thomas – ostrov legendárnych pirátov Čiernej brady a Modrofúza;

Fort Christian – múzeum v najstaršej budove na Panenských ostrovoch;

Virgin Islands National Park – národný park plný útesov, úchvatného pobrežia a tropického vtáctva;

Estate Whim Plantation Museum - múzeum koloniálnej a plantážnickej histórie ostrovov.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa