Portoriko

2010-07-02 23:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Portoriko je ostrov v Karibskom mori. Leží východne od Dominikánskej republiky a západne od  Amerických Panenských ostrovov. Je miestom, kde sa stretávajú štyri storočia koloniálnej španielsko-karibskej kultúry s modernou americkou civilizáciou. Miešajú sa tu diaľničné nadjazdy s fontánami, getá s mrakodrapmi a námestia s parkoviskami. Jednoducho, časť hybridnej karibskej histórie.        

Hlavné mesto: San Juan    
Rozloha: 13 790 km2
Počet obyvateľov: 3 977 663 (2010)
Štátne zriadenie: Portoriko je politicky tzv. nezačlenené (unincorporated) územie USA, ktoré má vo vzťahu k USA postavenie tzv. „US spoločenstva“ (commonwealth) resp. po španielsky „slobodného a pridruženého štátu“ (estado libre asociado). - Teritóriá USA
Geografická poloha: Karibské more  Mapa Portorika
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

Teploty na Portoriku sa po celý rok pohybujú medzi 27-30°C. Obdobie hurikánov (máj až november) je najsilnejšie v auguste, septembri a v októbri. Prší rovnomerne, počas celého roka. Najmenej zrážok padá vo februári a v marci. Aktuálne počasie vo svete

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE SAN JUAN

Mestá: Ponce, San Germán, Rincón    
Mena: americký dolár (USD)      
Jazyky: španielsky, anglický   
Správne členenie: samostatný ostrov  
Národnost. zloženie: Belosi (80,5%), černosi (8%) 
Náboženstvo:

katolíci (85%), protestanti

Diplomatické zast.:

SR nemá na Portoriku diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba).
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7,
Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 (0) 7 204 1884,
+53 (0) 7 204 1885
Mobilný telefón:  +53 (0) 5 263 0584 - konzul (prípadne aj +53 (0) 5 263 1511)
Fax: +53 (0) 7 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Víza/doklady: 
Na vstup do krajiny sú potrebné americké víza. Viac informácií

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Bezpečnost. riziká: Rizikom sú prírodné pohromy. Ostrov zasahujú hurikány, a pravidelné suchá. 
Zdravotníctvo: Na celom ostrove je dostatok verejných a súkromných zdravotníckych  zariadení. Úroveň starostlivosti je porovnateľná s USA. Ceny za ošetrenie sú vysoké. Pri návštevách lekára je potrebné rátať s čakaním. Lieky sú dostupné v početných lekárňach a v supermarketoch.

Jedlo a pitie:
Portoriko ponúka nevšedné kulinárske zážitky. Stánky ponúkajúce výborné jedlo sú takmer všade. Dostanete v nich všetko, od šalátu z chobotníc, opekané ryby až po rum v kokosovom orechu. Tradičným portorickým jedlom je ryža s fazuľou, bravčovým mäsom a zeleným banánom. Výborná je tiež špecialita mofongo – banánová placka podávaná s rybou. Zaujímavým zážitkom je tiež celodenná rodinná opekačka prasaťa, ktoré sa podáva s ryžou.    
Zimnou špecialitou je asopao, jedinečná portorická kuracia polievka s ryžou, korením a niekedy aj s rybami. Z jedální sú najlepšou alternatívou stánky, a jesť môžete priamo na pláži. Na Portoriku je niekoľko výborných reštaurácií, hlavne v mestách. V starom meste San Juan nájdete aj exkluzívne reštaurácie. Popri tom je tu možné nájsť množstvo amerikanizovaných reštaurácií a nechýbajú tu ani medzinárodné „fastfoodové“ siete.    
Pivo, víno a tvrdý alkohol sa predáva v obchodoch s potravinami. Portoriko je známe svojím rumom. Tiež je domovom známej Pi?a Colady. Vyrábajú sa tu slávne značky Bacardi a Don Q. Miestnou značkou piva je Medalla Light. Často sa tiež pije pivo Presidente z susednej Dominikánskej republiky a Beck's. Dostať tu tiež obľúbené americké značky ako Budweiser, Bud Light, Heineken, Corona a Coors Light. Voda z vodovodu je pitná.  

 

Internet:(.pr) https://welcome.topuertorico.org/www.puertorico.com/

Komunikácia: Orange (áno), T-mobile (áno), O2 (áno)

Do kufra: sprievodcovia: Lonelyplanet.com, Roughguides.com,

Doprava

Ako cestovať: www.letenky.topky.sk

Doprava: Ak chcete vidieť celý ostrov, odporúča sa požičať si auto. Medzinárodné aj lokálne spoločnosti tu majú svoje pobočky. Platia tu vodičské preukazy zo všetkých krajín. Miestny spôsob jazdenia je zmätočný, ale väčšinou neagresívny. Odporúčame dávať  pozor na rýchlostné limity, bývajú uvedené v míľach za hodinu, pričom vzdialenosti sú uvedené v kilometroch. Jazdí sa na pravej strane cesty. Verejnú dopravu zabezpečujú minivany nazývané públicos. Sú lacné, jazdia po celom ostrove, sú označené písmenom 'P' alebo skratkou 'PD. Zastavujú na zamávanie kdekoľvek. Taxíky jazdia po celom San Juane a v turistických centrách. Z mesta Fajardo premávajú na susedné ostrovy Culebra a Vieques lacné trajekty. Cesta trvá okolo jednej hodiny.

Musíte vidieť

Ponce – architektonický klenot Portorika;
San Juan – druhé najstaršie mesto amerického kontinentu, politické a ekonomické centrum krajiny;
Arecibo Observatory – pozoruhodný najväčší teleskop na svete, s priemerom 305 metrov, s múzeom vedy a vesmíru;
El Yunque – jediný národný park s tropickým pralesom na území USA;
Rincón – centrum surferov na západnom pobreží ostrova;

 

Zdroj/autor: MZVSR, CIA-World Factbook, Lonely Planet




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa