Kajmanie ostrovy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Kajmanie ostrovy

Zámorské britské teritórium ležiace v Karibskom mori, asi sto kilometrov južne od Kuby. Ostrovy sú zábavným mixom bankárov s kufríkmi a mobilmi, s potápačmi v neónových neoprénoch a miestnych sledujúcich kriketové výsledky s obľúbeným drinkom v ruke. Farby koralových útesov splývajú s jasnou oranžovou pobrežných rýb a priateľské raje s pouličnými reggae bítmi. Vďaka rozkvitajúcemu turizmu sa na ostrovoch rozrástli rezorty a môžete rátať  so všetkými civilizačnými prednosťami – klímou, studeným pivom, shoppingom a americkou TV. Ujsť pred nimi sa dá len ponorením pod vodu...

Hlavné mesto: George Town    
Rozloha: 264 km2
Počet obyvateľov: 64 456 (2017)
Štátne zriadenie: Slobodný pridružený štát
Geografická poloha: Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Podnebie:

Počasie na Kajmaních ostrovoch je typicky karibské. Od stredu decembra do stredu apríla priemerné teploty dosahujú príjemných (24°C), v noci klesajú na 20°C, vlhkosť vzduchu je nízka. Mimo sezóny sa teploty vyšplhajú na 28°C. Najviac zrážok padne v období od mája do októbra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE GEORGE TOWN, KAJMANIE OSTROVY

Mena: Kajmanský dolár (KYD)     
Jazyky: anglický (úradný)   
Správne členenie: samostatné ostrovy  
Národnost. zloženie: miešanci (40%), belosi (20%), černosi (20%), aziati (20%)
Náboženstvo:

rozličné protestantské cirkvi, katolíci 

Diplomatické zast.:

SR nemá na Kajmaních ostrovoch diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je:

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba)
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 0 7 204 1884
Mobil (pohotovostný): +53 5263 0584, prípadne: +53 5263 0534
Fax: +53 0 7 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v SR
Panská 16, 811 01 Bratislava
Tel: +421 2 5998 2000
Fax: +421 2 5998 2237
Email: britishembassybratislava@fco.gov.uk
Web: www.gov.uk/government/world/slovakia

Víza/doklady: 
Pre občanov Slovenskej republiky platí bezvízový styk bez určenia doby pobytu.


O krajine

Bezpečnost. riziká: Kajmanie ostrovy sú relatívne bezpečným územím, rovnako aj hlavné mesto George Town. Turisti by sa ale mali vyhýbať určitým oblastiam, ako sú napríklad Rock Hole, Swamp, Jamajka Town, Courts Road a Eastern Avenue. Báť sa nemusíte ani krádeží - na pláži si môžete pokojne nechať uterák, oblečenie, alebo šnorchel, kým pôjdete na obec. Ženy, ktoré cestujú samy, by mali byť obzvlášť opatrné v noci, pretože sa tu občasne vyskytujú sexuálne útoky. Ak máte pocit, že vás niekto sleduje, mali by ste okamžite zavolať políciu – č. 911. Od júna do novembra je možný zásah hurikánom.

Zdravotné riziká: miestni obyvatelia často jedia rybu barracuda. Pri jej konzumáciií alebo pri konzumácii ďalších pobrežných rýb (španielske makrely, úhory) je možné ochorieť rybou otravou. Na ostrovoch nie sú žiadne prírodné vodné zdroje. Pitná voda sa získava z odsoľovaním morskej vody, alebo zachytávaním vody dažďovej. Odporúčame neustále používať opaľovacie krémy. Úpal je jedným z možných rizík.

Jedlo a pitie: Na kajmanej kuchyni pocítite jamajské aj anglické vplyvy. Miestnymi špecialitami sú ryby, korytnačky a kraby žijúce mušliach. Ceny týchto jedál sú nižšie, nemusia sa na ostrovy dovážať. Na ostrove Grand Cayman je množstvo reštaurácií, ceny jedál sa pohybujú od 10 do 30 dolárov za večeru v najlepších reštauráciách.

Internet (.ky): www.caymanislands.ky/www.cayman-islands.com/, https://wikitravel.org/en/Cayman_Islands

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Jedna z miestnych atrakcií Hell (peklo) dostala svoje meno podľa výroku miestneho úradníka „Tak asi musí vyzerať peklo.“ Odvtedy bola miestna pošta nafarbená na ohnivo - červeno a z miestneho poštára sa stal rezident devil.

Kajmanie ostrovy ponúkajú nielen prekrásne pláže, krištáľovo čisté more a "duty free shopping", ale tiež pestrú kultúru a bohatú históriu ostrova. Sú známe okúzľujúcim podmorským svetom a sú uznávané ako jedno z najlepších miest na potápanie na svete. Na Kajmanoch máte možnosť zoznámiť sa s ohrozeným druhom modrej iguany, o ktorom sa hovorí ako o poslednom žijúcom potomkovi dinosaurov. Kajmanie ostrovy vám preto zaručí naozaj nezabudnuteľnú dovolenku. (lastminute.sk)

Doprava

Ostrov Grand Cayman má verejnú dopravu, je však ťažko dostupná; najlepší spôsob, ako po ostrovoch cestovať, je požičať si auto. Platí to aj pre menšie ostrovy Little Cayman a Cayman Brac. Autá sa dajú požičať na letisku, alebo môžu byť pristavené priamo pred hotel. Miestne povolenie na jazdenie stojí okolo 7 dolárov a vystavujú ho autopožičovne. Musíte byť starší ako 21 rokov  a mať platný vodičský preukaz domácej krajiny. Na všetkých ostrovoch sa dajú tiež požičať motorky, alebo skútre. Miestni jazdia pomaly, a slušne. Jazdí sa na ľavej strane cesty.

Taxíky si môžete vziať kdekoľvek na ostrove  Grand Cayman, čím ďalej od hlavného mesta, tým sú menej dostupné. Na ostrovoch  Little Cayman a Cayman Brac taxíky nejazdia, pravidelný odvoz ponúkajú priamo hotely.

Medzi severom (North Sound) a juhom (Rum Point) ostrova  Grand Cayman premáva trajekt. Cesta trvá okolo 40 minút. Po ostrovoch sa dá tiež jazdiť na bicykli. Je možné prenajať si ich.

Medzi jednotlivými ostrovmi pravidelne lietajú spoločnosti  Cayman Express a Cayman Airways. Letisko na ostrove Grand Cayman - Owen Roberts Airport je vzdialené od George Townu asi 3km. Vnútroštátne lety sú  prevádzkované z rovnakých letísk. Na cestujúcich tu väčšinou čaká množstvo taxíkov. Na ostrove Cayman Brac je letisko Gerrard-Smith Airport na západnej strane ostrova. Na ostrove  Little Cayman je letisko  Edward Bodden Airfield západne od od mesta  South Town  na juhozápade ostrova.

Menšie ostrovy nemajú taxíky, odvoz hostí väčšinou zabezpečujú hotely. Medzi ostrovmi sa tiež plavia súkromné lode, plavba súkromným dopravcom medzi ostrovmi Cayman Brac a Little Cayman stojí okolo 25 dolárov.

Musíte vidieť

Cayman Brac – ostrov obklopený divočinou. Vynikajúce pláže sú skryté pod ovocnými stromami, porastom orchideí a kaktusov. Na severe ostrova je množstvo jaskýň, podľa legiend sú v nich ukryté pirátske poklady.

George Town – hlavné mesto, keď si odmyslíte okolitú karibskú prírodu veľmi pripomína typické provinnčé mesto niekde v Severnej Amerike. Hlavnými atrakciami sú ruiny pevnosti Fort George a Národné múzeum Kajmanských ostrovov sídliace v najstaršej zachovalej budove na ostrovoch.

Hell – ostré čierne skaly na severe ostrova Grand Cayman. Miestnou atrakciou je korytnačia farma, chovajúca korytnačky pre vypustenie do voľnej prírody, ale aj na mäso.
Národná galéria Kajmanských ostrovov – napriek množstvu importovaných výstav, tu môžete vidieť aj diela miestnych umelcov

Wreck of the Ten Sails Park – park pripomínajúci najväčšiu námornú katastrofu na ostrovoch, keď sa v roku 1794 postupne potopilo desať lodí plaviacich sa z Jamajky do Anglicka. Legenda hovorí, že vďaka záchrane posádok lodí, oslobodil kráľ George III ostrovanov od platenia daní.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa