Salvádor

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Salvádorská republika / El Salvador  
Hlavné mesto: San Salvador       
Rozloha: 21 041 km²
Počet obyvateľov: 6 378 134 (2017)
Štátne zriadenie: republika na čele s prezidentom  
Geografická poloha: Stredná Amerika
Časové pásmo: Slovensko -8 hod.
Podnebie:

Celoročné teploty sa pohybujú okolo 31-32°C, v noci klesajú pod 20°C, najteplejšími sú južné pobrežné regióny. Obdobie sucha vrcholí v mesiacoch január a február, najviac zrážok padá počas letných mesiacov. Počas obdobia dažďov, zvyčajne prší len v noci.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE SAN SALVADOR

Mena: americký dolár (USD)
Jazyky: španielsky (úradný), nahua a iné indiánske jazyky     
Správne členenie: 14 departmentov
Národnost. zloženie mestici (86%), belosi (12,7%), Indiáni  
Náboženstvo

katolíci (83%), jehovisti, židia, islam

Diplomatické zast.

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Mexiku
Julio Verne č. 35, 11 560 Mexiko, (México D.F.), Mexiko
Telefón: +52 55 5280 6669, +52 55 5280 6544
Mobilný telefón: 044 55 3999 1020
Fax:+52 55 5280 6294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/mexico

Veľvyslanectvo Salvádoru vo Viedni
Prinz Eugen Strasse 72/2/1, Viedeň
Telefón: 0043 1 505 38 74
E-mail: elsalvador@embasal.at, embajada.austria@rree.gob.sv

Konzulárny úrad v San Salvador
Konzul: Nicolas Antonio Salume Babun
Consulado Honorario de la República Eslovaca Km 10 Carretera al Puerto de La Libertad, Edificio Cohersal El Salvador C.A. San Salvador
Tel.: +503 2278 1111
Fax.: +503 2278 1919
E-mail: nsalume@gmail.com

Víza a doklady

 

Pri turistických cestách do 90 dní stačí slovenským občanom cestovný pas. Jeho platnosť musí byť prinajmenšom 6 mesiacov + počet dní strávených v Salvádore.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Olmecký balvan, obrovská kamenná socha hlavy, nájdená neďaleko mesta Chalchuapa v západnej časti krajiny, je svedkom prítomnosti Olmékov už okolo roku 2000 p.n. l.. Ruiny poschodových pyramíd v mestách Tazumal a San Andrés dokazujú tisícročnú prítomnosť Mayov. Východná časť krajiny bola osídlená kmeňmi Chorti, Lenca a Pokomam. Po príchode Španielov v 16. storočí vládli v krajine Pipilovia, potomkovia Toltékov a Aztékov. Ich kultúra bola mixom kultúr ich predkov. Oblasť vyhlásil za španielsku dobyvateľ Pedro de Alvarado, ktorý do krajiny prišiel okolo roku 1525. Španieli tu založili bavlníkové a indigové plantáže, kde pracovali indiánski alebo africkí otroci. Najviac prosperovali okolo roku 1700, kedy krajinu ovládalo 14 rodín európskeho pôvodu. Prvú protišpanielsku vzburu viedol  kňaz José Matías Delgado v roku 1811. Bola veľmi rýchlo potlačená. Po napoleonskom vpáde do Španielska uskutočnil Salvador prvé kroky k nezávislosti v roku 1821, a po výstupe zo Stredoamerickej federácie, vyhlásil v roku 1841 úplnú nezávislosť. 

V druhej polovici 19. storočia sa stala najvýznamnejším vývozným artiklom krajiny káva. Na jeho konci tvorila 95% vývozu krajiny. Jej výrobu kontrolovali len 2% obyvateľstva. Po krachu burzy v roku 1929, a následnom páde cien začali vzbury pôvodného obyvateľstva. Armáda  začala povstanie systematicky likvidovať. Zabitých bolo okolo 30 000 ľudí. Vodca povstania Farabundo Martí bol zatknutý a neskôr popravený. V 60.tych rokoch pod vplyvom ekonomickej krízy emigrovalo do susedného Hondurasu asi dvestotisíc Salvadorčanov. Nepokoje medzi obidvoma krajinami vyvrcholili v roku 1969, pamätnou „futbalovou“ vojnou, kedy po futbalovom zápase medzi obidvoma krajinami Salvádor zbombardoval honduraské letiská. Počas 70.tych rokov sa situácia v krajine zhoršila, uskutočnilo sa niekoľko vojenských prevratov, a v roku 1972 armáda zvoleného prezidenta zosadila a dosadila vlastného kandidáta. Odpoveďou bola zvýšená aktivita geríl.

Armáda reagovala založením „jednotiek smrti“, ktoré mučili, zabili alebo uniesli mnoho Salvádorčanov. V roku 1979 junta zložená z vojakov a civilistov zvrhla prezidenta. Nastala vláda teroru a v roku 1980 bol zabitý populárny arcibiskup Oscar A. Romero. Následne vypukla ozbrojená vzbura. Gerily obsadili celý severovýchod krajiny. Novozvolená americká vláda prezidenta Reagana začala podporovať vládu a armáda pokračovala vojne s gerilami. Počas tohto obdobia ušlo z krajiny až 300 000 obyvateľov. V roku 1990 sa pod dohľadom OSN uskutočnili rozhovory medzi vládou a gerilami a v januári 1992 bolo podpísané prímerie. Politickí zástupcovia geríl (FMLN) sa stali opozičnou stranou, a vláda „jednotky smrti“ odzbrojila . V marci roku  1994 bol za prezidenta zvolený Calderón Sol. Napriek uskutočneným reformám krajina zostáva v chudobe a nezamestnanosti. V roku 1999 bol za prezidenta zvolený Francisco Guillermo Flores Pérez. V roku 2001 zasiahlo predmestia San Salvadoru ničivé zemetrasenie a zosuv pôdy. Zabitých bolo okolo 1200 ľudí a 250 000 zostalo bez strechy nad hlavou. Prestavba zničeného územia by stála viac polovicu štátneho rozpočtu krajiny. Voľby v roku 2004 vyhral Tony Saca, v roku 2006 sa krajina nestala súčasťou stredoamerickej dohody, ktorá uvoľňuje obchodné bariéry medzi USA a ostatnými stredoamerickými štátmi.

Bezpečnostná situácia:  Úroveň kriminality je podobná ako v susedných stredoamerických krajinách. Riziko okradnutia je vysoké hlavne v autobusoch a na preplnených uliciach. Oplatí sa dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá: nosiť so sebou len najnutnejšie veci, nenosiť drahé fotoaparáty, šperky. Čím je oblečenie a vybavenie bližšie miestnym pomerom, tým ste nenápadnejší. Pred cestou sa doporučuje nechať si urobiť  kópie kreditných kariet a cestovných dokumentov. Pri cestovaní je lepšie cestovať s kópiami a originály nechať na bezpečnom mieste. Po zotmení sa odporúča  cestovať taxíkom, aj keď ceny jazdného o niečo narastú. Je dôležité to dodržiavať hlavne v  San Salvadore, v San Migueli,v Sonsonate, v La Unión a v La Libertad. Pri výstupoch na sopky sa doporučuje vziať si policajnú eskortu, sčasti pre bezpečnosť, sčasti pre orientáciu na neznačených cestách a chodníkoch. Táto služba je zadarmo, je potrebné objednať sa vopred. Policajti sú priateľskí a hodnoverní.

Útoky na turistov sú vzácne, ale dochádza k nim. El Salvador má vysokú mieru vrážd (denne 9 až 11), ale väčšina je spojená s vojnou gangov. Návštevníci sa s nimi väčšinou nestretnú, turistické oblasti sú pod dohľadom polície. Napriek tomu sa cestovanie v noci neodporúča. Zbrane sú medzi obyvateľstvom husto rozšírené a používané, pri prepadoch sa klásť odpor neodporúča.

Zdravotníctvo: je na nízkej úrovni. Nie je možné počítať s ošetrením bez vopred vyplatenej hotovosti alebo preukázaní medzinárodnej kreditnej karty. Povinné očkovanie proti niektorému ochoreniu pri vstupe do krajiny nie je vyžadované. O odporúčaných očkovaniach poskytujú na Slovensku informácie príslušné oddelenia cudzineckých chorôb.

Internet (.sv): https://elsalvador.travel/en/, www.elsalvador.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie), O(áno)

Bez záruky: Predkovia dnešných Salvádorčanov boli krutí. Na archeologickom nálezisku Tazumal sa našla socha boha Xipe-toteca, boha vojny a plodnosti. Socha bola „oblečená“ v pozostatkoch ľudskej kože, evidentne odrezávanej obetiam rituálu.  

Keď prídete do najmenšej a zároveň najhustejšie zaľudnenej krajiny Strednej Ameriky, poznáte najšpenielskejšiu krajinu, a to svojim charakterom i pôvodom obyvateľov. Salvador je skvelým východiskom k poznaniu mayských koreňov i koloniálnej histórie celej oblasti od Mexika po Panamu. I tu sa vyskytujú tajuplné a dych berúce pamiatky starodávnej civilizácie alebo stredoveké španielske stavby, rovnako ako úchvatná príroda. Čakajú na vás tropické dažďové pralesy so zaujímavou faunou a flórou, impozantné vulkány, vysokohorské jazerá alebo pláže jemného šedého piesku pozdĺž členitého pobrežia Pacifiku... (salvador.dovolenka)

Doprava

Cestná doprava: Z letiska Comalapa vedie do hlavného mesta San Salvador diaľnica. Medzinárodné linky premávajú v San Salvadore zo stanice  hlavného mesta Terminal Puerto Bus. Autobusové stanice po celej krajine sú chaotické a špinavé. Informácie o linkách sú vyvesené len zriedka, odporúča  sa pýtať ostatných pasažierov. Autobusy (pestro pomaľované americké školské autobusy) jazdia často, bývajú plné, ale sú lacné. Lístky sa kupujú v autobuse. Linky začínajú jazdiť okolo 04:00-05:00 hod., končia okolo 18:00-19:00 hod. Pri ceste autom je problematické chýbajúce značenie na cestách. Benzín sa dá kúpiť aj v najmenších dedinkách, ale nie je lacný. Poistenie auta nie je vyžadované. Na letisku a v San Salvadore sú autopožičovne. Jazdí sa pravej strane. Väčšina ciest je nespevnených. Miestni šoféri jazdia nebezpečne, ohrozením sú aj zvieratá na ceste. Čo sa týka taxíkov, ich vodiči vás na miesto dostanú rýchlejšie, ako keby ste išli autobusom. Buďte však pripravený dohadovať sa s nimi na cene, nakoľko chcú nie príliš často používať taxameter.

Letecky: Salvádor je uzlom stredoamerickej leteckej dopravy, má spojenie so všetkými veľkými mestami regiónu, lietajú tu aj linky do amerických miest Atlanty, Dallasu, Houstonu a Los Angeles, Miami, New Yorku a San Francisca. Národnými aerolíniami sú TACA, v krajine sú aktívne aj americké spoločnosti American, Continental, Delta a United airlines. Medzinárodné lety lietajú z letiska Comalapa, vzdialeného asi 44 km od  hlavného mesta. Pri medzinárodných odletoch sa platí poplatok vo výške 30 USD. Pravidelné vnútroštátne linky v krajine nelietajú.
Loďou sa dá najlepšie plaviť okolo Bahía de Jiquilisco. Cez Lago Suchitlán sa plavia trajekty. Salvador je častou zastávkou na medzinárodných výletných trasách a kedysi bol navštívený aj kráľovnou Alžbetou 2.

Mestskou hromadnou dopravou: Salvador má systém metra pozostávajúci z dvoch liniek spájajúcich centrum mesta s niektorými predmestiami, letiskom (Estação Aeroporto) a zastávky diaľkového autobusu Estação Rodoviária. Mesto Pelourinho je vzdialené 900 metrov od stanice Campo da Pólvora a oblasť Barra je prepojená mestskými autobusmi, ktoré premávajú pomerne často zo stanice Lapa. Poplatok za jazdu metrom je 3,70 USD. Zakúpiť si môžete aj kartu, ktorá sa volá Cartão Integração a je ľahko zakúpiteľná na ktorejkoľvek stanici metra, vrátane letiska, alebo autobusovou kartou Salvador.

Musíte vidieť

La Libertad – jedno z najvyhľadávanejších surferských miest v Tichom oceáne;

Montecristo Cloud Forest – národný park s nepreniknuteľným pralesom, plný húb, orchideí, nájdete tu pavúčie opice, pumy, tukany;

Perquín – bývalé centrum gerilového odporu, dnes bezpečné miesto s prekrásnou okolitou krajinou;

San Miguel – jedno z najväčších a najstarších miest krajiny, s koloniálnou architektúrou živými trhoviskami;

San Salvador – mesto ležiace pod rovnomenným vulkánom, s množstvom smogu, ale krásnymi múzeami a bohémskym nočným životom;

Santa Ana – centrum západu krajiny so zdrvujúcou koloniálnou architektúrou, znamenitou  kuchyňou a povestnými barmi;

Alegría – predtým centrum kávového priemyslu krajiny, dnes hlavné mesto pestovateľov kvetín;

Iglesia El Rosario – čo zvonku vyzerá ako hangár vo vysokom stupni rozkladu, je v skutočnosti jeden z najneobvyklejších kostolov v krajine;

Parque Nacional Los Volcanes – jeden z klenotov Salvádoru. Park tvoria tri vulkány. V roku 2005 sa jeden z nich sopka Santa Ana prebudila dramatickým oblakom popola. Park je tiež známy pod menom „Parque Nacional Cerro Verde";

Playa Los Cóbanos - séria malých zátok a zálivov s pieskovými plážami tvorí najkrajšiu časť pobrežia v krajine, tiež je tu najlepšie potápanie  - okolo koralov, ktoré tu obrástli skaly, ktoré sa sem dostali počas starovekej sopečnej explózie;

Ruinas de Tazumal -  najdôležitejšie a najlepšie zachované mayské salvádorské pamiatky;

Volcán San Salvador -  tiež Quezaltepeque, sopka s presne symetrickým kráterom, vedie sem cesta, ponúka fantastické pohľady do útrob kráterov.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa