Bahamy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Bahamské spoločenstvo
Hlavné mesto: Nassau
Rozloha: 13 939 km2
Počet obyvateľov: 391 232 (2016)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia v rámci Commonwealthu
Geografická poloha: súostrovie v Karibskom mori, v západnej časti Atlantického oceána.
Časové pásmo: Slovensko -6 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Nassau online
Podnebie:

Klíma ostrovov je príjemná po celý rok. Stále vetry vanúce prinášajú príjemné teploty, priam diabolské sú letné mesiace (júl, august) na južnejších ostrovoch. Najlepšie je ostrovy navštíviť počas letných mesiacov, kedy je more natoľko príjemné, že sa v ňom dá ležať až niekoľko hodín. Stred zimy môže byť na niektorých severnejších ostrovoch prekvapivo chladný. Obdobie dažďov trvá  od mája do novembra, kedy je nízke aj riziko hurikánov. Hlavná sezóna trvá od decembra do apríla, kedy sú najvyššie aj ceny hotelov.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE NASSAU

Mena: bahamský dolár (BSD)
Jazyky: angličtina (úradný), kreolština
Správne členenie: 32 oblastí (districts)
Národnost. zloženie: černosi (80%), belosi, mulati
Náboženstvo: baptisti (32%), anglikánska cirkev, katolíci, metodisti,
Diplomatické zast.: SR nemá na Bahamách zastúpenie.
Víza a doklady:

Platí obojstranný bezvízový styk (od 28.5.2009). Občania oboch strán môžu cestovať bez víz na maximálne obdobie 3 mesiacov počas 6 mesiacov, a to pri všetkých účeloch cesty (turistika, vedecké aktivity či obchodné/podnikateľské cesty), avšak okrem osôb cestujúcich za účelom vykonávania zárobkovej činnosti. Pri odchode je potrebné zaplatiť tzv. výstupnú daň, ktorá môže a nemusí byť zahrnutá v cene letenky 15 USD alebo bahamský dolár. V prípade potreby predĺžiť si pobyt je potrebné obrátiť sa na Imigračný úrad v Nassau (Department of Immigration).

Konzulárny úrad v Nassau
Konzul: Isacc Chester Cooper
Consular Office of the Slovak Republic, 33 South Ocean, P.O. Box N. 7097 Nassau Bahamy
Mobil: +242 461 1003
E-mail: ccooper@mybafsolutions.com

Veľvyslanectvo SR v Havane,Kuba
Embajada de la República eslovaca
Calle 66 entre 5B y 7A, Miramar, Playa, Havana, Kuba
Telefón: +53 0 7 204 1884, +53 0 7 204 1885
Fax: +53 0 7 204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Bahamy objavil v roku 1492 Kryštof Kolumbus. Pôvodné indiánske obyvateľstvo vyhubili Španieli už v 16. stor. Od začiatku 18. stor. boli ostrovy britskou kolóniou, s výnimkou krátkej španielskej okupácie v 80. rokoch 18. stor. Kolonisti ich osídľovali väčšinou otrokmi dovezenými z Afriky. V období prohibície sa Bahamy stali významným centrom obchodu s liehovinami. Počas druhej svetovej vojny tu Američania zriadili niekoľko vojenských základní. Bahamy získali samosprávu v roku 1964, úplnú samostatnosť 10.7.1973.

Bezpečnost. riziká: Neodporúča sa chodiť osamote mimo hlavných hotelov, turistických oblastí, pláží a centra Nassau, najmä po zotmení. Neodporúča sa klásť odpor v prípade lúpežného prepadnutia, pretože väčšina útočníkov býva ozbrojená. Najväčšia zločinnosť je na hlavných ostrovoch New Providence a Grand Bahama, ostatné sú relatívne bezpečné. Treba sa vhodne chrániť pred slnečným žiarením; nebezpečné môžu byť morské živočíchy, najmä medúzy.

Zdravotníctvo: Je na primeranej úrovni, za poskytnuté služby sa platí. Na vzdialenejších ostrovoch Family Islands je zdravotná pohotovosť obmedzená a vážnejšie prípady sa prevážajú do Nassau, Freeportu alebo Miami leteckou ambulanciou. Odporúča sa, aby občania SR cestujúci do týchto oblastí mali uzatvorené zdravotné poistenie, ktoré by pokrývalo aj uvedenú eventualitu.

Internet: www.bahamas.com, www.geographia.com/bahamas, www.bahamasair.com, www.thebahamasguide.com

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (nie), O2 (áno)

Doprava

Na ceste: Cestovanie autobusmi je drahé, okrem miest Nassau and Freeport, kde jazdia súkromné minibusy ('jitneys'), inde verejná doprava nejazdí. Najlepšou možnosťou je požičať si auto. Medzinárodné autopožičovne sídlia v mestách Nassau a Freeport, ponuku dopĺňajú miestne firmy. Autá prenajímajú osobám starším ako 21 rokov, niekde až starším ako 25 rokov. Pri pobyte do troch mesiacov sa dá jazdiť na medzinárodný vodičský preukaz. Jazdí sa na ľavej strane. Požičať sa dajú aj motorky a bicykle, hlavne v mestách Freeport a Nassau.
Taxíkov je dostatok v mestách Nassau a Freeport sa dajú zastaviť priamo na ulici. Na ostatných ostrovoch je potrebné si taxík zavolať telefonicky.

Letecky: Najväčšie letiská v Bahamách sú v hlavnom meste Nassau, v New Providence, vo Freeporte, a na Grand Bahama. Menšie letiská sú rozptýlené medzi ostrovmi. Bahamy majú šesť medzinárodných letísk, z ktorých najväčšie je medzinárodné letisko Lynden Pindling na západnej strane Nassau. Spoločnosť  Bahamasair lieta takmer na všetky ostrovy. Časy odletov sa neustále menia a sú neprehľadné. Pri mnohých letoch je potrebné vrátiť sa späť do Nassau. Pri cestovaní z ostrova na ostrov sa dá prenajať malé lietadlo, čo ušetrí čas a pri viacerých osobách aj peniaze.

Loďou: medzi ostrovmi premáva len niekoľko trajektov. Medzi Nassau a Paradise Island premávajú vodné taxíky, rýchle lode spájajú  Nassau, Andros, Abacos, Eleuthera a Exumas. Vládne trajekt premávajú medzi najbližšie ležiacimi ostrovmi ako Severné a Južné Bimini; Mangrove Cay a Južný Andros; medzi Crooked a Acklins Islands. Poštové člny premávajú dvakrát do týždňa aj na neobývané ostrovy. Spoločnosť Royal Caribbean má svoj vlastný ostrov na Bahamách nazvaný Coco Cay, ktorý slúži striktne pre plavby tejto spoločnosti. Ostrov má 25 malých obchodov so suvenírmi, vlastné súkromné pláže, ako aj vodné hry uprostred jasného krištáľovo modrého oceánu.

Musíte vidieť

Andros – divoký ostrov, pokrytý palmovou savanou, kde (podľa povestí) žijú červenookí elfovia prezývaní chickcharneys (www.bahamas.com/bahamas);

Bimini Road – zvláštne, podmorské útvary, pripomínajúce obrovské kúsky podmorskej diaľnice, sú predmetom rôznych interpretácií; 

Crooked Island – na tomto tichom, prekrásnom ostrove s krásnymi plážami pravdepodobne v roku 1492 pristál Krištof Kolumbus (www.crookedisland.biz);

Inagua National Park – národný park ochraňuje najväčšiu kolóniu karibských plameniakov;

Lucayan National Park – 16 hektárový národný park je perlou Bahám. Sever parku je obklopený jaskyňami tvoriacimi najväčší podmorský systém jaskýň na svete;

The Cat Island Music Festival - jeden z najväčších hudobných festivalov karibskej hudby;

Junkanoo - tradičná oslava Vianoc a začiatku nového roku na Bahamách;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa