Venezuela

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Venezuelská bolívarská republika
Hlavné mesto: Caracas
Rozloha: 916 445 km2
Počet obyvateľov: 31 568 179 (2016)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: sever Južnej Ameriky.
Časové pásmo: Slovensko -4,5 (-5,5) hod.
Podnebie:

tropické vlhké, miernejšie a chladnejšie v horách, obdobie dažďov od mája do novembra;

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V CARACASE

Mena: Venezuelský bolívar (VEB)
Jazyky: španielčina, indiánske jazyky
Správne členenie: 21 štátov, 1 teritórium, 1 federálny distrikt, 1 federálny dependence
Národnost. zloženie: mestici (69%), mulati, belosi, černosi, indiáni;
Náboženstvo: katolíci, protestanti
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR pre Venezuelu v Brazílii
SES, Avenida das Nações
Qd. 805 Brasilia
Telefón: +55 613 443 1263, +55 613 242 9719
Mobil (pohotovostný): +55 619 9848 1249
Fax: +55 613 443 1267
E-mail: emb.brasilia@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/brazilia

Veľvyslanectvo Venezuely pre SR
Botschaft von Venezuela
Prinz Eugen Strasse 72/1, 1040 Wien (Viedeň), Österreich (Rakúsko)
Telefón: +43 1 712 2638
Fax: +43 1 715 3219
E-mail: embajada@austria.gob.ve

Víza a doklady: Pri turistických cestách do 90 dní postačuje občanom SR platný cestovný pas.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie dnešnej Venezuely objavil v roku 1498 Krištof Kolumbus. V roku 1500 začala španielska kolonizácia, ktorá trvala až do začiatku 19. storočia. V roku 1811 vyhlásil Národný kongres formálnu nezávislosť krajiny. Vojna za nezávislosť sa pod vedením Simona Bolívara rozšírila aj do okolitých krajín a viedla k vytvoreniu štátneho útvaru Veľká Kolumbia. Samostatná Venezuela vznikla v roku 1830 odtrhnutím od Veľkej Kolumbie. V roku 1864 bola ustanovená federatívna republika pod názvom Spojené štáty venezuelské.

Ťažba ropy v obrovskom meradle, ktorá započala v 20. rokoch minulého storočia, spôsobila zmenu ekonomickej štruktúry krajiny dovtedy zameranej hlavne na poľnohospodárstvo. Koniec diktatúry Juana Vicenta Gómeza v roku 1935 znamenal pre krajinu začiatok obdobia prechodu k demokracii. Táto etapa pokračovala až do násilného zvrhnutia prezidenta Rómula Gallegosa (november 1948) vojenským prevratom, v ktorého čele stát generál Marcos Pérez Jiménez.

V roku 1953 sa zmenil oficiálny názov štátu na Venezuelskú republiku. Vojenská diktatúra trvala až do roku 1958, kedy ľudové povstanie zvrhlo generála Jiméneza a v krajine sa obnovili demokratické slobody. V roku 1961 bola prijatá nová ústava. Politický vývoj v krajine určujú dve hlavné politické sily: sociálnodemokratická a kresťansko-demokratická strana, ktoré sa v závislosti od výsledkov volieb striedajú pri moci. Dňa 2. 2. 1989 nastúpil do funkcie prezidenta Carlos Andrés Pérez, zvolený v demokratických voľbách na obdobie piatich rokov. Po dvoch neúspešných pokusoch o vojenský prevrat vo februári a v novembri roku 1992 ho senát pred koncom jeho druhého funkčného obdobia pre finančné machinácie odvolal z úradu.

Ani napriek zložitej vnútropolitickej situácii nestratila Venezuela svoj medzinárodný kredit demokratickej krajiny a dôveru v ďalší rozvoj, predovšetkým zo strany USA.

Bezpečnost. riziká: Prírodné nebezpečenstvá: možné záplavy, periodické obdobia sucha. Vo všeobecnosti platí zásada dodržiavania štandardnej bezpečnosti. Odporúča sa vyhýbať okázalému obliekaniu a správaniu. Okradnutie a strata cestovného pasu sa hlási na "Policía técnica judicial". Potvrdenie o nahlásení straty pasu je potrebné predložiť pri odchode z krajiny. Letiská sú vybavené najmodernejšou technikou na odhaľovanie omamných a psychotropných látok. Platí zásada, že každý je osobne zodpovedný za svoju batožinu. Postihy za pašovanie drog sú prísne. Pri cestách do Venezuely je potrebné brať do úvahy aj politickú situáciu v krajine, môžu sa vyskytovať násilné manifestácie.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť je na nízkej úrovni. Nie je možné počítať s ošetrením bez vopred vyplatenej hotovosti alebo preukázania medzinárodnej kreditnej karty. Povinné očkovanie proti niektorému ochoreniu pri vstupe do krajiny sa nevyžaduje, ale odporúča sa očkovanie proti: žltačke, týfusu a žltej zimnici. Venezuela patrí medzi oblasti s výskytom malárie a preto je dobré sa pred cestou vybaviť príslušnými liekmi (antimalarikami) a repelentmi.

Internet: (.ve) www.venezuelatuya.comwww.venezuelaturistica.comhttps://www.think-venezuela.net/

Komunikácia: Telekom (nie), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Autobusová: Autobusový systém je rozsiahly a cenovo dostupný, čiastočne kvôli nízkej cene paliva. Autobusové terminály sú hektické, ale zvyčajne je v celku ľahké nájsť autobus odchádzajúci do akéhokoľvek veľkého mesta. Krátke jazdy autobusom (2 hodiny a menej) môžu stáť 3-7 USD a dokonca aj extrémne dlhé jazdy autobusom (napr. 9 hodín) stoja iba 10 až 35 USD. Väčšie autobusy sú zvyčajne klimatizované, niekedy až príliš, takže stojí za to priniesť si so sebou aj deku. Pri ceste autobusom ale dbajte aj na svoju bezpečnosť. Najlepšie je vybrať si autobusové linky, ktoré používajú detektor kovov na kontrolu batožiny, aby ste sa uistili, že žiadny cestujúci neprenáša zbrane akéhokoľvek druhu. Najznámejśia spoločnosť je Aeroexpresos Ejecutivo, ktorá má vlastný terminál v obytnej zóne Caracasu (Chacao, Bello Campo). Autobusy sú čisté, bezpečné a dobre udržiavané a vodiči sú vyškolení tak, aby dodržiavali rýchlostný limit. Na diaľniciach Venezuely sa totižto stáva veľa nehôd, z ktorých väčšina je spôsobená prekročením rýchlosti na zle udržiavaných cestách.

Autom: Rozsiahla cestná sieť, ktorá zahŕňa približne 82 000 km a historicky nízke náklady na palivo robia z Venezuely atraktívnu krajinu na cestu automobilom. Mnohé cesty sú v dobrom stave, ale sú tu aj štrkové a prašné cesty, pre ktoré sa odporúča iba využitie terénneho vozidla - najmä v období dažďov od mája do októbra. Auto si môžete prenajať zvyčajne za 20-50 USD na deň, plus poistenie.

Vlaková: premávajú iba miestne osobné vlaky, žiadne medzinárodné rýchliky a existuje iba jedna vlaková trať, ktorá má asi 40 km a spája Caracas a Cúa cez Charallave.

Letecká: Hlavným medzinárodným letiskom je medzinárodné letisko Simona Bolívara, tiež známe ako letisko Maiquetia, v štáte Vargas. Vzdialené je približne 30 minút jazdy od mesta Caracas. Počas dňa sú k dispozícii autobusy, ktoré premávajú z autobusovej stanice Parque Central a autobusovej stanice Avenida Lecuna vedľa Calle del Sur. Autobusy jazdia od 7:00 do 18:00. Jazda taxíkom z letiska bude stáť 5 až 7 USD alebo 6 až 8 USD v noci.

Loď: miestne prístavy: La Guaira, Puerto Cabello, Maracaibo, Guanta, Porlamar a Ciudad Bolívar (na rieke Orinoco). Lodné dopravné spoločnosti: Venezuelan Line, French Line, španielske Schiffe Cabo San Juan.

Musíte vidieť

Národné parky Coro a Canaima,

Angelov vodopád na rieke Carrao a Salto Angel – najväčšie vodopády sveta;

mesto Caracas a jeho koloniálne centrum s katedrálou zo 17. storočia;

Ostrov Margarita – krásne pláže, more a príroda, ideálne miesto na dovolenku;




Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa