Brazília

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Brazílska federatívna republika
Hlavné mesto: Brazília
Rozloha: 8 515 767 km2
Počet obyvateľov: 209 129 000 (2018)
Štátne zriadenie: prezidentská republika
Geografická poloha: východná Južná Amerika.
Časové pásmo: Slovensko -5 až -7hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Brazílii online 
Podnebie:

Pri návšteve krajiny je dôležité zohľadniť počasie. Napríklad návšteva Amazónie je počas obdobia dažďov (január- máj) takmer nemožná, podobné je to v oblasti Pantanal. V južných oblastiach sú extrémne teplotné rozdiely a počas zimných mesiacov je možné aj sneženie.  Letná dovolenková sezóna tu pripadá na december až február, kedy dovolenkuje väčšina Brazílčanov. Naopak zimné obdobie ( letné mesiace okrem júla) s teplotami okolo 23°C v Riu je na návštevu vhodnejšie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BRAZÍLII

Mena: brazílsky real (BRL) = 100 centavov
Jazyky: portugalčina (úradný), španielčina, angličtina, indiánske jazyky
Správne členenie: federácia, 27 štátov vrátane federálneho dištriktu
Národnost. zloženie: európsky pôvod (49%), miešanci (43% ), africký pôvod (7%), ázijsky pôvod (0,5%), pôvodné indiánske obyvateľstvo (0,5%)
Náboženstvo: rímskokatolícke (65%), protestantské (22%), ateisti (8%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Brazílii
SES, Avenida das Naçoes, Qd. 805,Lote 21B, Brazília Brasil (República Federativa do Brasil)
Telefón: + 55 61 3443 1263, +55 61 324 29719
Mobil (pohotovostný): +55 61 99848 1249
Fax: + 55 61 3443 1267
E-mail: emb.brasilia@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/brazilia

Veľvyslanectvo Brazílskej federatívnej republiky
Palisády 47, 811 02 Bratislava, Slovensko
Telefón: +421 2 3218 1400
Fax: +421 2 5441 8271
E-mail: brasemb.bratislava@itamaraty.gov.br

Víza a doklady:

Na cestu do krajiny postačuje slovenským občanom platný cestovný pas. Bezvízový vstup sa týka turistických, obchodných a služobných ciest, ktorých dĺžka v jednom polroku neprekročí 90 dní.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Osídlenie Brazílie sa datuje už od doby pred 40 000 rokmi. Pred objavením Brazílie Portugalcami v roku 1500 bolo územie osídlené indiánskymi kmeňmi. Portugalská kolonizácia začala po roku 1530, kráľovská kolónia Brazílie bola rozdelená na dve časti Bahía a Rio de Janeiro, počas 17. storočia severovýchod Brazílie ovládali Holanďania a v Alagoas vyhlásili otroci na úteku Palmarskú republiku. V dobe napoleónových vojen utiekol do Brazílie portugalský kráľ Jan VI. s celým dvorom. V roku 1815 bola formálne zrušená kolónia, v roku 1821 bola k Spojenému kráľovstvu Portugalska, Brazílie a Algarve pripojená Uruguaj ako provincia Cisplatina. Kráľov brat Pedro vyhlásil v roku 1822 nezávislú monarchiu a sám sa stal cisárom Pedrom I.

Po brazílsko – argentínskej vojne v rokoch 1825 – 1828 získala opäť nezávislosť Uruguaj, časté povstania v 30. a 40. rokoch minulého storočia ohrozovali celistvosť štátu. V krajine silnelo republikánske hnutie, v roku 1891 bola prijatá nová ústava a boli vyhlásené Spojené štáty brazílske. Brazília bola rozšírená o časť Bolívie, Ekvádoru a Kolumbie. Vojenský prevrat v roku 1930 ukončil obdobie demokracie, Getúlio Vargas vládol potom až do roku 1945. V roku 1960 bolo hlavné mesto premiestnené z Rio de Janeira do novo vybudovanej Brazílie. Prezidentom krajiny bol v tej dobe J. Kubitschek de Oliveira, pôvodom Čech. Hospodárska kríza vyvolala v roku 1964 vojenský prevrat, obdobie vojenskej diktatúry trvalo až do roku 1989. Hlavným cieľom novej vlády bola stabilizácia hospodárstva a meny, vyrovnanie štátneho rozpočtu a privatizácie.

Bezpečnost. riziká: Kritická bezpečnostná situácia je predovšetkým v mestách Rio de Janeiro a Sao Paulo. MZV neodporúča v noci chodiť do chudobných štvrtí, tzv. faviel. Turisti, ktorí sa stanú terčom ozbrojeného prepadu by nemali klásť žiadny odpor a neprovokovať útočníkov. Turistom odporúčame nosiť so sebou len fotokópie dokladov a len menšie peňažné sumy . Neodporúčame nosiť so sebou drahú elektroniku ( kameru, drahý fotoaparát) a šperky.

Letiská sú vybavené najmodernejšou technikou na odhaľovanie omamných a psychotropných látok. Platí zásada, že každý je osobne zodpovedný za svoju batožinu. Postihy za pašovanie drog sú prísne. Vražda je pravdepodobne najväčším strašiakom návštevníkov Brazílie, ale úmrtia súvisiace s dopravou sú v skutočnosti bežnejšie. Pravdepodobnosť úmrtia je v skutočnosti na cestách v Brazílii porovnateľná s krajinami so zlou reputáciou bezpečnosti na cestách, ako je napríklad Malajzia alebo Vietnam. Môže to byť prekvapujúce, pretože doprava v Brazílii (najmä vo veľkých mestách) sa zdá byť relatívne dobre organizovaná, v porovnaní s týmito krajinami. Krajina má však veľký podiel nezodpovedných vodičov, ktorí nedodržiavajú rýchlostné obmedzenia, šoférujú pod vplyvom alkoholu a niekedy ignorujú semafory. Preto dávajte pozor nie len pri šoférovaní ale taktiež pri prechádzaní cestou, dokonca aj keď majú chodci zelenú a automobily stoja - nikdy neviete, kedy sa spoza nich objaví motorka.

Zdravotníctvo: Cestujúcim do Brazílie odporúča brazílske ministerstvo zdravotníctva očkovanie proti žltej zimnici. Očkovanie nie je v Brazílskej federatívnej republike povinné, vyžaduje sa však pri návrate z krajín s rizikom nákazy, najmä z andských krajín Latinskej Ameriky. V kontexte aktuálneho vývoja vydala odporúčanie cestujúcim do Brazílie aj Medzinárodná zdravotnícka organizácia.(WHO). Medzi rizikové oblasti spadá sever a severozápad krajiny, štáty Maranhao a Minas Gerais, juh štátu Piauí, západ a juh štátu Bahía, sever Espírito Santo, severozápad Sao Paulo a západné (vnútrozemské) oblasti štátov Paraná, Santa Catarina a Rio Grande do Sul. Pri návšteve amazonskej oblasti ZÚ odporúča podstúpiť antimalarickú liečbu. V letných mesiacoch (január - apríl) sa zvykne zvýšiť výskyt horúčky dengue. Sprievodnými znakmi sú teplota, zvracanie, hnačky, zimnica, bolesti kĺbov a niekedy aj červené fľaky na koži. V prípade podozrenia odporúčame vyhľadať zariadenie prvej pomoci. Prvá pomoc je bezplatná iba v štátnych nemocničných zariadeniach, ktorých kvalita je rôznorodá. Vo vlastnom záujme odporúčame navštíviť platené súkromné kliniky.

Internet (.br): https://www.braziltourism.org/ , https://www.braziltour.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(nie)  

Letiská letiská spravuje spoločnosť Infraero (www.infraero.gov.br): Brasilia International Airport – Presidente Juscelino Kubitschek (BSB), Manaus (MAO), Recife (REC), Rio de Janeiro-Galeo, (RIO), Sao Paulo-Guarulhos International Airport (SAO), Congohas (CGH), Viracopos (VCP)

Bez záruky: Televízia hrá v živote Brazílčanov významnú úlohu, brazílske telenovely sa dokonca stali jedným z významných exportných artiklov krajiny.

Doprava

Letecky: Najväčšími leteckými spoločnosťami sú  Varig, TAM a VASP. Do väčších miest lieta aspoň jedna z uvedených spoločností. Filiálkami spoločnosti Varig sú aerolínie Nordeste a Rio Sul lietajúce na severovýchod a juh krajiny. Najlacnejšou z veľkých spoločností je VASP.  Najväčšou z nízkonákladových spoločností je Gol, jej konkurentom sú aerolínie Fly a Trip. Každá zo spoločností ponúka Brazil Airpass, cca. päť letov v rámci krajiny do 21 dní, kupuje sa pred príletom do Brazílie. Letecká doprava v Brazílii sa v posledných rokoch exponenciálne zvýšila, čiastočne v dôsledku zlého stavu mnohých brazílskych ciest a absencie akejkoľvek životaschopnej železničnej siete. Letecká doprava je ale i napriek tomu stále relatívne lacná. Niektoré hlavné letiská, najmä tie, ktoré sa nachádzajú v Sao Paulu a Rio, sú však ale veľmi preťažené.

Rezervácia letov na stránkach domácich dopravcov môže byť pre občanov iných krajín frustrujúca. Pri platení kreditnou kartou budete často požiadaní o vaše národné identifikačné číslo (CPF). Dokonca, aj keď - ako cudzinec - máte CPF, stránky ho často nespoznajú. Ak je to teda možné, navštívite niektorú zo zahraničných webových stránok leteckých spoločností a letenku si zakúpte tam, hoci sa môžu ceny líšiť. Ak si letenku rezervujete týždne vopred, väčšina dopravcov vám dá možnosť zaplatiť bankovým vkladom (boleto bancário), ktorý je splatný v hotovosti nielen v bankách, ale aj v mnohých supermarketoch, lekárňach a iných obchodoch. Nákup letenky cez cestovnú kanceláriu je zvyčajne drahší o približne 30 EUR.

Autobusy: Okrem amazonskej nížiny sú najčastejšou formou dopravy. Služby sú dobré, autobusy jazdia často, sú čisté, pohodlné. Šoféri jazdia dobre, rýchlosť je mechanicky obmedzená na 80km/h. Autobusy jazdia do všetkých väčších miest ( medzi Riom a Sao Paulo, každých 15 minút). Najlepšie cesty sú na juhu krajiny a na pobreží, najhoršie v Amazónii a severovýchode krajiny. Autobusových dopravcov je mnoho, pred kúpou lístka je dobré ceny porovnať. Služby sa často predávajú v troch triedach: obyčajná, stredná a prvá trieda. Pri dlhých cestách alebo cestách v noci ponúka stredná trieda viac priestoru a sklápaciu dosku na podporu nôh. Prvá trieda poskytuje ešte väčší priestor, pričom sa v rade nachádzajú len tri sedadlá, takže je tu dostatok priestoru pre pohodlné spanie. Všetky cesty, ktoré sú dlhšie ako 4 hodiny, sú pokryté autobusmi so záchodom a zastavujú na prestávkach na jedlo aspoň jeden krát za 4 hodiny jazdy. Brazílske autobusové stanice, známe ako rodoviária alebo terminály rodoviário, majú tendenciu byť umiestnené mimo mestských centier. Často sú v pomerne skrytých oblastiach, takže ak cestujete v noci, pripravte sa, že si na stanicu zrejme budete musieť zobrať taxík.

Autom: jazdenie autom v Brazílii je nebezpečnou skúsenosťou, hlavne v noci, kedy sa okolo ciest pohybuje množstvo dobytka a nevidno žiadne diery na cestách. Veľmi nebezpečné sú tiež diaľničné úseky medzi Rio de Janeiro a Sao Paulo, kde sa vodiči pohybujú často až neuveriteľnou rýchlosťou. Jazdiť autom sa odporúča  len s potrebnými dokladmi, príslušným poistením a silnými nervami, hlavne pri vyjednávaní s políciou. Hoci tu platia vodičské preukazy domácich krajín odporúča sa medzinárodný vodičský preukaz. Na prenájom auta je  potrebný vek 25 rokov (niekde stačí 21), kreditná karta a vodičský preukaz krajiny pôvodu ( niekde medzinárodný VP nestačí). Cestná sieť je vybudovaná medzi jednotlivými štátmi, mestami a mestečkami. Čerpacie stanice v mestách sú rozložené rovnomerne, mimo miest je rozloženie sporadické. Je potrebné dodržiavať maximálnu povolenú rýchlosť, v obci 60 km/h, mimo obce 80km/h. Miestne predpisy nepoznajú pravidlo prednosti vozidla prichádzajúceho z pravej strany. Hlavná cesta nie je vyznačená, používajú sa len značky „STOP – daj prednosť v jazde“ alebo „Daj prednosť v jazde“. Vodiči veľmi málo používajú znamenie o zmene smeru jazdy. Nie je povolená prítomnosť alkoholu v krvi pri vedení motorového vozidla. Diaľničné poplatky sa platia len na sprivatizovaných úsekoch.

Loďou: amazonský región je poslednou baštou osobnej riečnej dopravy na svete. Rieky a riečky sú dopravnými tepnami celej Amazónie. Nájdete tu všetky druhy lodí a lodiek. V ostatných častiach Brazílie je potrebné použiť loď  na Rio Sao Francisco. Zaujímavé je tiež cestovanie loďou v oblasti Pantanal, pri pobreží Atlantiku.

Vlakom: vlaková služba je v rámci Brazílie takmer neexistujúca. Existujú však výnimky z pravidla, vrátane Trem da Morte alebo Death Train, ktoré idú zo Santa Cruz v Bolívii do malého mestečka, ktoré sa nachádza hneď za hranicami od Corumby, v štáte Mato Grosso do Sul. Odtiaľ pomerne často premávajú autobusové spojenia do São Paulo cez štátny kapitál Campo Grande. Cesta je údajne plná lupičov, ktorí kradnú batožinu alebo jeho obsah, ale bezpečnosť bola v poslednej dobe zvýšená a cesta tak môže byť vykonaná bez veľkých ťažkostí.

Bicyklom: V menších mestách je bicykel bežným dopravným prostriedkom. Neznamená to však ale, že sú cyklisti rešpektovaní autami, nákladnými automobilmi alebo vodičmi autobusov. Cyklistické cesty v mestách prakticky neexistujú, s výnimkou niektorých plážových hraníc, ako je Rio de Janeiro a Recife.

Musíte vidieť

Aeroporto de UFO – populárne miesto mýtických rituálov, meditácií a koncertov pri Alto Paraíso. Legenda hovorí, že pristávaciu plochu pre UFO dal postaviť bohatý veriaci jedného z New Age kultov;

Cidade Alta – stará štvrť mesta Salvador dominuje zvyšku mesta, tiež sa tu nachádzajú hlavné atrakcie mesta ako Elevador Lacerda, Praça Municipal, Terreiro de Jesus a  koloniálna štvrť Pelourinho;

Cristo Redentor – socha Krista Vykupiteľa, stojaceho a objímajúceho celé Rio. 1145 ton spasenia vidno takmer z každého miesta v Riu, výhľad na z Cukrovej homole na úžasnú panorámu Ria a okolia je jedinečný (www.corcovado.com.br);

Encontro das Águas – niekoľko kilometrové putovanie tmavofialových vôd Rio Negra a svetlých vôd Rio Solimaes. Obidva prúdy tečú povedľa seba (dôvodmi sú rozdielna rýchlosť, hustota a teplota) a spoja sa až pri vytvorení rieky Amazon;

Fernando de Noronha – krištáľové vody, bohatý podmorský život a zaujímavá tropická krajina. Toto súostrovie patrí medzi najúžasnejšie miesta v Brazílii. Pláž Guia Quatro Rodas Praias je prezývaná „ bibliou pláží Brazílie.“ Je jednou zo štyroch päťhviezdičkových pláží v krajine;

Igreja de Santa Efigania dos Pretos – kostol čiernych otrokov postavený v rokoch 1742 až 1749. Patrónom kostola je Santa Efigania, núbijská kráľovná ostatní svätci Santo Antônio do Nolo a Sao Benedito sú tiež čiernej pleti. Napriek málu zlatých ornamentov je výzdoba kostola očarujúca; 

vodopády Iguaçu – hukot 275 vodopádov padajúcich do 80 metrovej hĺbky znamená, že vás  táto obrovská prírodná sila určite zasiahne. Vodopády ležia na argentínsko-brazílskej hranici, najlepšie obdobie na návštevu je od augusta do novembra;  

Maracana – brazílsky chrám futbalu, zmestí sa sem viac ako 100 000 divákov. Pri špeciálnych príležitostiach (ako napríklad posledné vystúpenie Pelého) sa sem natlačilo až 200 000 ľudí. Návšteva štadiónu pri derby miestnych klubov Flamengo, Vasco da Gama, Fluminense alebo Botafoga je priam psychedelickým zážitkom;

Museu de Arte de Sao Paulo (MASP) -  múzeum s najväčšou zbierkou európskeho umenia v Latinskej Amerike, nájdete tu diela Goyu, El Greca alebo Maneta. Medzi najzaujímavejšie patrí zbierka diel impresionistov. Medzi najznámejších brazílskych maliarov patrí Cândido Portinari (www.masp.uol.com.br);

Pao de Açúcar – z Pao de Açúcar (Cukrovej homole), je Rio najkrajším miestom na svete; Výnimočným zážitkom je západ slnka počas jasného dňa;

Parque Estadual do Caracol – hlavnou atrakciou tohto národného parku je úžasný 130m vysoký voľne padajúci vodopád Cascata do Caracol, po 927 schodoch sa dá zostúpiť ( a opäť vystúpiť) na hladinu vodopádu;

Parque Nacional Sete Cidades – malý národný park s bizarnými skalnými formáciami, ktoré sú prezývané sedem skamenených miest. Niektorí si myslia, že sú pozostatkami starých, možno mimozemských kultúr. Ale fascinujúce sú aj samotné skalné formácie;

Praia da Rosa – úžasné pláže, ekologická komunita, surfing;

Reserva de Desenvolvimento Sustentável – druhý najväčší (11 930 ha), neporušený blok  chráneného tropického pralesa na svete (www.mamiraua.org.br).




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa