Fidži

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Republika fidžijských ostrovov  
Hlavné mesto: Suva    
Rozloha: 18 270  km2
Počet obyvateľov: 912 241 (2018)
Štátne zriadenie: federatívna republika
Geografická poloha: južný Tichý Oceán, Melanézia
Časové pásmo: Slovensko +12 hod.
Podnebie:

tropické s obdobím dažďov od novembra do apríla, priemerná denná teplota okolo 25°C s vysokou vlhkosťou vzduchu. Cyklóny môžu prísť počas obdobia dažďov, nebezpečné bývajú len zriedka.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SUVE 

Mena: fidžijský dolár (FJD)
Jazyky: anglický (úradný), fidžijský, hindský 
Správne členenie: 4 správne oblasti a 1 kolónia
Národnost. zloženie: Fidžijci (51 %), Indovia (44 %), Európania, Číňania   
Náboženstvo:

kresťanstvo (52 %), hinduizmus (38%), islam

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Canberre 
47 Culgoa Circuit, O’ Malley, Canberra 2606, Austrália/Australia
Telefón: +61 262 902 405
Fax: +61 262 901 755
E-mail: emb.canberra@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/canberra

Víza a doklady:

 

Platnosť pasu musí byť najmenej 6 mesiacov po plánovanom odchode z krajiny, víza (udeľujú sa pri vstupe do krajiny).

Cestujúci starší ako 17 rokov môže bezcolne doviezť tovar v tomto množstve: 2 litre alkoholu, alebo 4 litre vína, alebo 4 litre piva, resp. ich kombináciu, ktorá v prepočte nesmie prekročiť stanovený limit,500 ks cigariet, alebo tabakových výrobkov s hmotnosťou do 500 gramov, predmety osobnej potreby, predmety, ktoré budú vyvezené späť z Fiji /neuvoľnené do colného obehu/,predmety uvoľnené do colného obehu, ktorých celková hodnota nepresiahne 400 FD. Na ostatný tovar sa vzťahuje 10 percentná colná sadzba z hodnoty dovážaného tovaru. Cestujúci sú povinní pri prechode štátnych hraníc vyplniť colné prehlásenie.

Cestujúci starší ako 12 rokov sú povinní pri vstupe do krajiny zaplatiť pobytovú daň v čiastke 20 FD

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Ostrovy Fidži boli osídlené predkami Polynézanov v období okolo roku 1500 p.n.l.. Okolo roku 500 došlo na ostrovoch k preľudneniu a časť obyvateľov osídlila ostrovy Tonga, Samoa a iné teritóriá v Tichom oceáne. Okolo roku 1000 Polynézania z  ostrovov Tonga a Samoa pre zmenu napadli Fidži, ktoré medzitým obývali Melanézania. Obyvatelia ostrovov žili v polygamii a v klanovom usporiadaní, kanibalizmus bol rozšírený.

Prvým Európanom na ostrovoch bol Abel Tasman na svojej plavbe do Indonézie v roku 1643. Neskôr sem v roku 1774 prišiel James Cook. O 15 rokov neskôr tu pristál čln z dôstojníkmi lode Bounty, ktorých na šírom mori vysadili vzbúrenci. Moreplavcov nasledovali dobrodruhovia, utečení trestanci z Austrálie. Mnoho z nich zistilo prečo boli prezývané ako „ostrovy kanibalov“.
V roku 1873 prehlásila ostrovy za svoju kolóniu Veľká Británia. Hlavným mesto sa stala Sáva. Na ostrovoch začali pestovať bavlnu a cukrovú trstinu a boli sem boli sem  privezení robotníci z Indie. Nútená práca bola zrušená v roku 1919.

Nezávislosť ostrovy získali v roku 1970. Voľby v roku 1987 vyhrala krehká koalícia a predsedom vlády bol Fidžijčan, ale väčšinu tvorili Indovia. Pôvodní obyvatelia začali demonštrovať a po vojenskom prevrate sa novým predsedom vlády stal plukovník Rabuka. V roku 1991 po voľbách sa predsedom vládz stal Mahendra Chaudhry, potomok indických robotníkov a zaviedol reformy ktoré pôvodní obyvatelia vnímali ako ohrozenie vlastníctva. V roku 2000 bol po štátnom prevrate zvrhnutý. Po tlaku medzinárodného bol vodca prevratu George Speight zatknutý, ale Fidži začala byť vnímaná ako nestabilná krajina.
Voľby v roku 2001 vyhral potomok pôvodných obyvateľov Laisenia Qarase a vytvoril vlády kde indickí prisťahovalci nemajú žiadne zastúpenie.

Bezpečnost. riziká: Turistom sa neodporúča nechávať v hotelových izbách hodnotnejšie predmety. Najrozšírenejšou trestnou činnosťou páchanou vo vzťahu k cudzincom sú krádeže peňažnej hotovosti. Hodnotnejšie predmety, cestovné šeky a väčšie sumy sa odporúča uschovávať v hotelových trezoroch. Za málo bezpečnú je považovaná aj hromadná doprava, ktorá premáva iba v mestách.

Zdravotníctvo: SR nemá s Fidži uzatvorenú dohodu o poskytovaní bezplatnej zdravotnej starostlivosti. V prípade potreby lekárskeho ošetrenia sa odporúča vyhľadať jednu z dvoch väčších a vybavenejších nemocníc – Kolonialista Warp Memoriál Hospitalizoval v Save a Autokar Hospitalizoval v meste Autokar. Ostatné nemocničné zariadenia, resp. lekárske ambulancie majú limitované podmienky na vykonávanie lekárskej starostlivosti.

Internet (.fj): www.fijiguide.comwww.fijitimes.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie)

Doprava

Letecky: Fidži je leteckým centrom regiónu, lietajú sem veľké aerolínie, väčšinou tu majú zastávku lety na Nový Zéland, do Austrálie a Severnej Ameriky. Letisko, kam prilieta najväčší počet letov leží pri meste Nadi. Druhým medzinárodné letisko (Nausori)  je od hlavného mesta Suva vzdialené 23 km. Pri odletoch platí poplatok 11.5 USD.

Na všetky ostrovné skupiny štátu lietajú spoločnosti Fiji Air a Sun Air. Na niektoré z nich  lietajú spoločnosti Island Hoppers, Turtle Airways a Pacific Island Seaplanes.

Cestná doprava:  Fidži ponúka rôzne možnosti verejnej dopravy, vrátane autobusov a súkromných taxíkov. Ceny sú pomerne nízke. Autobusy premávajúce po hlavnej ceste vo Viti Levu jazdia každú polhodinu. V prípade cesty taxíkom požiadajte vodiča o zapnutie taxametra - jazda bude oveľa lacnejšia ako pri vopred dohodnutej cene.

Loďou: Do Fidži môžete priplávať loďou napríklad z Austrálie. Pozor ale, jachty sa nesmú zastaviť na žiadnom ostrove, kým nebudú mať povolenie od colných úradníkov a zdravotníctva. Na Fidži je päť oficiálnych prístavov: Savusavu na Vanua Levu, Levuka na Ovalau, Suva a Lautoka na Viti Levu a Oinafa na Rotuma.

Bicyklom: Bicykle sú na Fidži stále obľúbenejším spôsobom dopravy. Krajina je dokonca v mnohých ohľadoch ideálnym miestom pre náročnú cykloturistiku. Jazda na bicykli je skvelý spôsob, ako vidieť Fidži, ale uistite sa, že budete mať všetky svoje vlastné náhradné diely, pretože obchody s bicyklovými pomôckami sú na Fidži naozaj iba v minimálnom počte. Jednou z vhodných trás je jazda po hlavnej ceste okolo najväčšieho ostrova Viti Levu. Vhodný je na ňu cestný, turistický ale aj hybridný bicykel. Bicykel si môžete aj požičať, cena na celý deň je 25 USD.

Musíte vidieť

Krajinu tvorí 320 ostrovov a atolov. Je možné nájsť si zabudnutý a nikým nerušený kút. Cestovatelia ostrovy doporučujú aj pre ich teplé koralové more.

Suva -  hlavné mesto, kde je niekoľko budov z prelomu 19. a 20 storočia ako napríklad Národné múzeum Fidži a katedrála. Zaujímavá je je aj botanická záhrada Thustston;

Sigatoga - archeologické nálezisko v obrovských piesočných dunách;

Levuka - bývalé hlavné mesto s koloniálnou architektúrou;

Orchid island – skanzen popisujúci kanibalskú minulosť ostrovov.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa