Marshallove ostrovy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Republika Marshallových ostrovov     
Hlavné mesto: Majuro  
Rozloha: 181 km2
Počet obyvateľov: 53 127 (2018)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: západný Tichý oceán
Časové pásmo: Slovensko +11 hod.
Podnebie:

Teploty sa po celý rok pohybujú od 25°C do 30°C. Prší pomerne často, obdobie od januára do marca je suchšie. Prší krátko a intenzívne.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MAJURO

Mena: americký dolár (USD)                         
Jazyky: anglický, marshalský (úradné)
Správne členenie: 33 municipalít
Národnost. zloženie: Mikronézania
Náboženstvo:

protestanti (55%), iné kresťanské cirkve (38%), katolíci (8%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Tokiu /Japonsko.
Embassy of the Slovak Republic
2-11-33, Motoazabu, Minato-ku, Tokio (Tokyo) 106-0046, Japonsko (Japan)
Telefón: +81 3 3451 2200
Mobil (pohotovostný): +81 909 689 2000
Fax: +81 3 3451 2244
E-mail: emb.tokyo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/tokio

Víza a doklady:

 

Od 28. júna. 2016, na základe Dohody medzi Európskou úniou a Republikou Marshallových ostrovov o zrušení vízovej povinnosti pri krátkodobých pobytoch občania EÚ, teda aj občania SR, ktorí sú držiteľmi platného cestovného, diplomatického alebo služobného pasu vydaného členským štátom, môžu vstúpiť na územie Marshallových ostrovov a zdržiavať sa na ňom bez víz najviac 90 dní v rámci akéhokoľvek 180-dňového obdobia. Platnosť cestovného pasu musí byť viac ako 180 dní po odchode z krajiny (dátum odletu na letenke).

Rovnako občania Republiky Marshallových ostrovov, ktorí sú držiteľmi platného cestovného, diplomatického alebo služobného pasu vydaného Republikou Marshallových ostrovov, môžu vstúpiť na územie členských štátov plne a zdržiavať sa na ňom bez víz najviac 90 dní v rámci akéhokoľvek 180-dňového obdobia. Dohoda sa nevzťahuje na osoby cestujúce na účely vykonávania platenej činnosti.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prví mikronézski moreplavci prišli na ostrovy okolo roku 200 p. n. l. Pred príchodom Európanov, na jednotlivých ostrovoch vládli miestni náčelníci. Podľa zmluvy z Tordesillas z roku 1494 pripadla celá Mikronézia Španielsku. Prvým Európanom na ostrovoch bol Španiel Alonso de Salazar,  ktorý sem priplával v roku 1525. Španielsko nové územie nekolonizovalo. O dvesto rokov neskôr ich navštívil anglický kapitán John Marshall, po ktorom sú ostrovy dodnes pomenované. Začiatkom 19. storočia sem priplával ruský moreplavec Otto von Kotzebue a zmapoval celé územie krajiny.

V rovnakom období tu začali pristávať veľrybárske lode a začali sa konflikty námorníkov z miestnymi obyvateľmi. Okolo roku 1857, začali do krajiny prichádzať protestanskí misionári, začali stavať školy a kostoly, čím ohrozovali moc miestnych náčelníkov. V roku 1885 sa stali Marshallove ostrovy nemeckou kolóniou. V roku 1914 sa ich zmocnilo Japonsko. Na ostrovoch začali stavať pevnosti a vojenské základne. Ako prvého mikronézskeho územia sa v roku 1944 zmocnili Američania atolu Kwajalein. Krátko nato sa tiež zmocnili atolu Majuro, ktorý sa stal americkou leteckou základňou. Hneď po druhej svetovej vojne začali Američania na atoloch Bikini a Enewetok testovať atómové bomby. Celkovo tu uskutočnili 23 atómových výbuchov.

V roku 1973 Marshallove ostrovy vystúpili z Mikronézskej federácie. V roku 1979 bol schválená ústava štátu. V súčasnosti sú ostrovy ohrozované dramatickými zmenami počasia. V rokoch 1997 a 1998 tu takmer nepršalo, sucho zasiahlo hlavne atoly Majuro a Ebeye. Krajina je závislá na americkej pomoci, v roku 2003 sa stala americkým protektorátom za čo jej bola prisľúbená pomoc výške 3,5 miliardy amerických dolárov. Zároveň obyvatelia atolu Bikini odškodné za zdevastovanie ostrovov atómovými testami asi nikdy nedostanú...     

Bezpečnostné riziká: krajina je považovaná za bezpečnú, kriminalita je nízka. Zaznamenané však boli prípady drobných trestných činov, vrátane krádeži – dajte si teda pozor na osobné veci.

Zdravotníctvo: Je na nižšej úrovni ako európsky priemer, základná zdravotná starostlivosť je zabezpečená na celom území krajiny. Za ošetrenie a hospitalizáciu sa zväčša vyžaduje platba v hotovosti. Odporúča sa zobrať so sebou dobre vybavenú cestovnú lekárničku.

Internet (.mh): www.visitmarshallislands.com/, https://www.infomarshallislands.com/, https://www.worldtravelguide.net/guides/oceania/pacific-islands-of-micronesia/marshall-islands/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie)

Bez záruky: Na známom atole Bikini dnes vedci skúmajú možnosti, ako „vyčistiť“ krajinu od atomóvej kontaminácie. Ironické je, že podľa vlády Marshallových ostrovov, má atol slúžiť ako skladisko atómového odpadu zo severoamerických a ázijských jadrových elektrární.

Doprava

Letecky: z medzinárodných letísk Majuro a  Kwajalein lieta spoločnosť Continental Micronesia na Guam a havajské Honolulu, spoločnosť Air Marshall Islands lieta na rovnakých linkách plus spája Marshallove ostrovy z Fidži, Tuvalu a Kiribati. Pri odletoch z krajiny sa platí poplatok. Na pristávacie plochy jednotlivých ostrovov lieta spoločnosť Air Marshall Islands. Leteckú dopravu medzi ostrovmi zabezpečuje Air Marshall Islands. Spoločnosť má ale finančné a technické problémy, preto je časté, že jedno alebo obe z dvoch lietadiel vo flotile nelietajú aj týždne.

Cestná doprava: po hlavnom meste Majuro premávajú lacné shared-taxi, alebo miniVany pre 15 pasažierov, jazdiace po hlavných trasách ostrova. Autopožičovne sú v hlavnom meste Majuro. Po dobu 30 dní je možné jazdiť na vodičský preukaz domácej krajiny návštevníka. Jazdí sa na pravej strane cesty.

Loďou: medzi jednotlivými ostrovmi Mikronézie premávajú lode, dostať loďou sa na ostrovy z iného regiónu je problematické. Existujú tu tiež požičovne lodí. Výletné lode, ktoré cestujú po ostrovoch za účelom vyzdvihnutia dodávok zvyčajne poskytujú aj osobnú dopravu. Aby ste si však vedeli predstaviť dĺžku takýchto ciest, cesta z Majuro na Jaluit trvá lietadlom približne 40 minút a loďou 24 hodín.

Musíte vidieť

Atol Arno – centrum bájnych „škôl lásky.“ Miest, kde sa mikronézske ženy učili ako zlepšiť svoje sexuálne techniky;

Atol Majuro – politické a ekonomické centrum krajiny;

Múzeum Alele – malé, ale kvalitné múzeum kultúry Marshallových ostrovov;

Laura – tiché pláže neďaleko hlavného mesta Majuro;

Atol Mili – jeden zo vzdialenejších atolov, ponúkajúci výborné pláže a vraky z druhej svetovej vojny;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa