Antarktída

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Antarktída

Najjužnejší kontinent plný extrémov. Najchladnejší a najsuchší svetadiel na Zemi, s najvyššou priemernou nadmorskou výškou (2000 m n.m.).

Antarktída je poslednou nedotknutou divočinou na planéte. Jej gigantické ľadovce, obrovské pohoria a prázdnota polárnych plání sú ťažko predstaviteľné. Antarktída ponúka zážitky podobné návšteve inej planéty.

Rozloha: 14 000 000 km2
Počet obyvateľov: stáli obyvatelia nie sú, počet sezónnych od 1000 do 4000
Štátne zriadenie: kontinent
Geografická poloha: južný pól
Časové pásmo: na Antarktíde neplatí
Podnebie:

Antarktída je synonymom chladu. Počas extrémne mrazivých dní teploty vo vnútrozemí klesajú na -70°C, počas najteplejších vystúpia na  -35°C. Pri pobreží sú teploty prijateľnejšie: od  -15°C do -32°C v zime, lete od 5°C do -5°C. Najteplejšou oblasťou je Antarktický polostrov. Vnútrozemie je najsuchšou púšťou na Zemi, keď extrémne teploty zmrazujú vodu priamo zo vzduchu. Na tomto území spadne za rok menej než 5 cm zrážok. Antarktické vetry sú najsilnejšími na planéte: katabatické vetry dosahujú rýchlosti okolo 320km/h. Vetry na studenej náhornej plošine sú prekvapivo slabé. Antartické snehové búrky sú nesmierne nebezpečné a vyskytujú sa často.  

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V ZUCCHELLI STATION

Mestá: Na Antarktíde nie sú, pobrežné polárne stanice:
McMurdo a Palmer(patriace USA); Arctowski (patriaca Poľsku); St. Kliment Ohridski na ostrove Livingston (patriaca Bulharsku); Port Lockroy (patriaca Veľkej Británii); Baia Terranova (patriaca Taliansku);  Mawson, Davis, Casey (patriace Austrálii).
Mena: na polárnych staniciach platia meny domovských krajín
Jazyky: na polárnych staniciach sa hovorí jazykmi domovských krajín
Správne členenie: neexistuje, čiastočné územné nároky majú:  Argentína, Austrália, Chile, Francúzsko, Nový Zéland, Nórsko a Veľká Británia. Územné práva majú tiež USA a Rusko. Kontinent spadá po správu Antarktickej dohody uzavretej v roku 1961.
Národnost. zloženie: podľa jednotlivých polárnych staníc
Náboženstvo: ---
Diplomatické zast.: ---
Víza a doklady:

Antarktída nikomu nepatrí, na jej návštevu víza nepotrebujete. Platný cestovný pas je potrebný na vstup do krajiny z ktorej loď plaviaca sa do Antarktídy odchádza. Víza budete potrebovať v krajinách, kde bude loď kotviť. Odporúča sa vopred informovať o predpokladanej trase plavby.   

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Bezpečnostné riziká: v Antarktíde neexistuje žiadna záchranná služba. Expedície sa musia pripraviť na na akékoľvek riziká. Prevoz do nemocnice zvyčajne niekoľko dní, lekára ma však väčšina lodí a výskumných staníc, aj keď ich zariadenie je obmedzené. Pred cestou na antarktickú výlet by mali osoby s už existujúcimi zdravotnými ťažkosťami dôrazne zvážiť riziká spojené s touto cestou. Nie je tu žiadna formálna vláda, na územiach patriacich jednotlivým krajinám platia ich zákony. Našťastie v Antarktíde neexistuje kriminalita.

Zdravotná starostlivosť: Prírodné podmienky sú tu extrémne. Najväčším zdravotným rizikom je chlad. Odporúča sa venovať dostatočnú pozornosť kvalitnému oblečeniu. Lepšie je obliecť si viacero tenších vrstiev. Jednoduchá nepremokavá a neprefúkateľná  vetrovka je lepšia ako  jeden hrubý kabát. Odporúča sa vziať si kvalitné lyžiarske rukavice, vysoké nepremokavé topánky, slnečné okuliare s UV filtrom a ochranné krémy. Z materiálov sa odporúčajú moderné syntetické materiály sú lepšie a ľahšie ako vlna alebo bavlna.  

Internet (.aq): www.coolantarctica.comwww.antarcticaflights.com.au/www.iaato.org/

Komunikácia: Telekom (nie), Orange (nie), O2 (nie)

Bez záruky: Viete čo viedlo k boomu cestovného ruchu V Antarktíde? Rozpad Sovietskeho zväzu. Koncom 80-tych rokov začali sovietske vedecké inštitúty prenajímať ľadoborce na turistické účely.

Doprava

Ako cestovať:
Cestovanie na Antarktídu je drahé a je časovo náročné. Najviac návštevníkov sa chce dotknúť antarktickej pôdy priamo, pre tých čo majú menej času je dobrou alternatívou prelet nad jej územím. Austrálske aerolínie Quantas ich zaviedli v roku 1994 a stali sa veľmi populárne. Letí sa Boeingom  747-400. Lety ponúkajú úžasný výhľad na ľadovce, hory a ľadové kryhy. Lietadlá lietajú na tretinu výkonu vo výške okolo 3050 metrov. Lety odlietajú zo Sydney a Melbourne, sú  považované za vnútroštátne. Trvajú okolo 12 hodín.

Najbežnejšou metódou na návštevu Antarktídy je loď. V letnom období ponúka niekoľko spoločností výlety do Antarktídy. K dispozícii je zvyčajne niekoľko výletov na tento kontinent - zvyčajne Antarktický polostrov, alebo na Antarktické ostrovy (napr. Deception Island, Aitcho Island) každý deň v priebehu týždňa. Pri výbere lode si uvedomte, že menšie lode (zvyčajne prepravujúce 50–100 cestujúcich) môžu ísť aj tam, kam veľké nemôžu, čím sa priblížia k prírode a divočine Antarktídy oveľa bližšie. Väčšie plavidlá (prepravujúce až 1 200 ľudí) sú zas ale menej náchylné na rozbúrené more. Mnohé výlety zahŕňajú prírodovedné výlety so sprievodcom, exkurzie zverokruhu a jazdu na kajaku priamo z lode, ktoré sú ideálne pre aktívnych turistov. Myslite ale na to, že budete potrebovať teplé oblečenie: topánky, kukly, rukavice, nohavice odpudzujúce vodu, paru a teplé spodné prádlo. Väčšinu z týchto položiek je možné zakúpiť alebo prenajať v Ushuaia, avšak nie vždy majú k dispozícii všetky veľkosti. Mnohé lodné spoločnosti teraz ponúkajú aj okružný let z letiska Santiago alebo Punta Arenas na ostrov King George.

Zodiaky – nafukovacie motorom poháňané lode spopularizované francúzskym oceánografom Jaquesom Cousteau boli revolúciou v antarktickom cestovaní. Bezpečné, stabilné a ideálne v plávaní okolo ľadových krýh, možno s nimi pristáť na inak nedostupných miestach. Pristátie je väčšinou mokré, čo znamená, že musíte vkročiť do vody, predtým ako vstúpite na pevnú zem.  
Na pevnej zemi sa väčšinou pohybuje po vlastných nohách, prípadne môźete využit typické služby jazdy na poníkoch, saniach so psím záprahom, lyžiach, alebo snehových skútroch.

Musíte vidieť

Paradise Harbor – leží na Antarktickom polostrove, jedna z najnavštevovanejších antarktických destinácií. Na zodiacu sa tu môžete plaviť pomedzi ľadové kryhy práve odtrhnuté z pevninského ľadovca, odrazy ľadovcov a hôr na hladine oceánu sú obrovským zážitkom  

Amundsen-Scott South Pole Station – nová hypermoderná americká polárna stanica. 128 metrov dlhá a 4 metre vysoká budova môže byť zdvihnutá o 8 metrov, aby sa predišlo ničivým snehovým smrštiam, ktoré  zničili predošlé dve stanice. Klenot „antarktickej“ ekologickej hi-tech architektúry

Lemaire Channel – rieka tečúca medzi horami ostrova Booth a Antarktickým polostrovom. Fotogenickosť tohto miesta mu priniesla prezývku „Kodakový kút.“

Mawson Station – najdlhšie obývaná polárna stanica v Antarktíde, patriaca Austrálii. Vďaka vysokej nadmorskej výške je centrom výskumu kozmického žiarenia. 




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa