Azorské ostrovy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Azorské ostrovy (Autonómny región Azorských ostrovov)
Hlavné mesto: Ponta Delgada
Rozloha: 2 333 km2
Počet obyvateľov: 245 746 (2012)
Štátne zriadenie: Súostrovie v Atlantickom oceáne patriace Portugalsku. Od Lisabonu je vzdialené asi 1500 km, od pobrežia severnej Ameriky asi 3750 km.
Geografická poloha: Atlantický oceán
Časové pásmo: Slovensko -2 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Ponta Delgada online 
Podnebie:

atlantické so značnými teplotnými rozdielmi; august je najteplejší mesiac s priemernou teplotou 22 °C a február najchladnejší s teplotou 13 °C

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V PONTA DELGADA

Mena: euro (EUR)
Jazyky: portugalčina, je možné dorozumieť sa aj anglicky
Správne členenie: 19 municipalít a 156 farností
Národnost. zloženie: Portugalci (99 %)
Náboženstvo: rímskokatolícke (94 %);
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Portugalska v SR
Ventúrska 16, 811 01 Bratislava
Tel: +421 2 2076 8454
Fax: +421 2 2076 8858
Email: bratislava@mne.pt

Veľvyslanectvo SR v Portugalsku:
Embaixada da República Eslovaca,
Avenida da Liberdade 200, 5 Esq., 1250 - 147 Lisboa /Lisbon
Tel: +351 21 358 33 00, +351 21 358 33 01
Fax: +351 21 358 33 09
E-mail: emb.lisbon@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/lisabon

Víza a doklady:

                                    

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Azorské ostrovy sú súčasťou Portugalska (EÚ), pri ich návšteve nepotrebujete víza


O krajine

Dejiny: Predpokladá sa, že súostrovie bolo objavené okolo roku 1427 portugalským navigátorom Dioom de Silvesom, ktorý pôvodne pristál na azorských ostrovoch Santa Maria a Sao Miguel. O päť rokov neskôr sa na Santa Maria vylodil s 12 členmi posádky ďalší prieskumník - Goncalo Velho Cabral.

Od roku 1439 začali osadníci, najmä z regiónu Algarve v Portugalsku, obývať ostrovy.V najbližšom desaťročí najväčší ostrov Sao Miguel prilákal portugalské a francúzske rodiny, ktoré postupne spoznávali plodnosť atlantického ostrova. Produkcia pšenice, cukrovej trstiny a pomarančov viedla ku pozitívnemu hospodárskemu rastu na Azorských ostrovoch, čím sa podnietila ďalšia expanzia obyvateľstva a pracovnej sily. Na prelome 17. storočia sa Sao Miguel stal hlavným bodom pre boj s európskymi pirátmi, skôr než sa dostal do rúk španielskych vojsk. V roku 1640 sa však Azorské ostrovy vrátili do portugalskej vlády. V tomto bode sa Ponta Delgada stala hlavným mestom ostrovov a hlavným hospodárskym centrom kvôli strategickej polohe na pobreží.

V staroveku bolo Portugalsko súčasťou rímskej provincie Lusitania, neskôr sa dostalo do područia Arabov. V r. 1139 vyhlásil Alfonz I. Dobyvateľ nezávislosť Portugalska od Kastílie a v tom istom roku porazil Maurov. Toto obdobie reconquisty (postupnej obnovy kresťanských štátov) sa považuje aj za obdobie vzniku portugalského štátu. S podporou mladej buržoázie sa stalo Portugalsko v 15. stor. priekopníkom námorných diaľkových objaviteľských výprav. Vasco da Gama objavil námornú cestu do Indie, Pedro Álvares do Brazílie.

Portugalsko sa stalo námornou veľmocou a získalo mnohé dŕžavy v zámorí (Brazília, Angola, Mozambik, Macao a i.). Koncom 15. stor. v súčinnosti s pápežskou kúriou sa uskutočnilo medzi Portugalskom a Španielskom prvé koloniálne delenie sveta. Rozvoj krajiny bol podmienený expanziou a dovozom otrokov. Koncom 16. stor. sa však výboje končia – pri anglických brehoch je úplne zničené portugalské loďstvo. V r. 1755 Portugalsko spustošilo zemetrasenie, Lisabon bol v troskách.

V r. 1910 krajina vyhlasuje republiku. V prvej svetovej vojne bolo Portugalsko na strane Dohody, v druhej sa snažilo byť neutrálne. Medzi vojnami sa k moci dostáva vojenský diktátorský režim, ktorý padol až v r. 1974, pár rokov po tom, čo Portugalsko stratilo posledné kolónie Angolu, Mozambik a Portugalskú Guineu. Od r. 1951 je krajina členom NATO.

Bezpečnost. riziká: Azorské ostrovy sú bezpečnou turistickou destináciou.

Zdravotné riziká: Pri vstupe na ostrovy sa nevyžaduje žiadne špeciálne očkovanie. Na každom z ostrovov je nemocnica.

Internet (.pt): www.visitazores.org/, www.azores.com/, www.destinazores.com/ 
Doprava zo všetkých letísk: https://sata.pt/en;
Cestovné poriadky a rozličné zľavy na železnici: www.cp.pt;
Autobusové spojenia: www.rede-expressos.pt;
Turistické informácie o ostrovoch: www.madeiratourism.org.

Komunikácia:
T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Prenájom auta je najjednoduchší spôsob, ako po ostrovoch pohybovať - spoločnosti poskytujúce autá a skútre je možné nájsť na každom ostrove. Auto je odporúčané použiť najmä na väčších ostrovoch, ako je Sao Miguel a Terceira. Treba však myslieť na to, že povrch ostrovov je hornatý, cesty sú strmé a jazdenie pomerne náročné.

Pri cestovaní medzi ostrovmi sa odporúča použiť loď. Skoro každé mesto leží pri morskom pobreží a má prístav. Hlavné mesto Ponta Delgada má moderný prístav pre jachty. Cesty loďou sú poskytované spoločnosťou Atlanticoline, v ktorej ponuke sú aj 3 pravidelné linky premávajúce medzi ostrovmi.

Musíte vidieť

Santa Maria – ostrov s prekrásnymi bielymi plážami a kaplnkou Nossa Senhora dos Anjos, kde sa modlila posádka Kolumbových lodí pred cestou do Ameriky;

Ponta Delgada–  hlavné mesto ležiace na najväčšom ostrove Sao Miguel, s múzeom Carlos Machado, kostolmi Sao Sebastiao, Sao Pedro, Sao José, Colégio a Nossa Senhora da Conceiçao a palácmi Fonte Bela, Santa Ana, Conceiçao a Santa Catarina a minerálmi prameňmi Ribeira Grande; Vale das Furnas a Vila Franca do Campo.    

Angra do Heroísmo – hlavné mesto ostrova Terceira, pamiatka na zozname UNESCO;

ostrov Faial – so slávnym prístavom  Horta, kostolmi Sao Salvador, Nossa Senhora do Carmo a Sao Francisco;.

ostrov Pico – s menom odvodeným od vulkánu vysokého 2530 m. n. m., najvyššieho obdu Portugalska.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa